Sigortacılar da ‘reyting’ istiyor

Güncelleme Tarihi:

Sigortacılar da ‘reyting’ istiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sektörün bağımsız bir denetime ihtiyacı olduğunu söyleyen sigortacılar, şirketlerin Standard & Poor's gibi bağımsız kuruluşlar tarafından değerlendirilmesini istiyorlar.

SİGORTACILAR sektörün bağımsız bir değerlendirme kuruluşu tarafından değerlendirilmesini istiyorlar. Axa Oyak Sigorta Genel Müdürü Recai Dalaş, sigorta şirketlerinin reytinginin Standard&Poor's gibi bağımsız değerlendirme kuruluşları tarafından yapılıp, halka açıklanması gerektiğini söyledi.

Dalaş, ‘‘Sigortalının bu bilgilendirmeye ihtiyacı da, hakkı da olmalıdır. Aksi taktirde sigortalı, sigorta sektörü, hatta Türkiye ağır bir bedel ödemek zorunda kalabilir. Vebal altında kalmamak için şirket yöneticileri ve devlet üzerine düşeni yapmalıdır’’ dedi.

Sektörün içinde bulunduğu problemlerin rekabetten değil öz kaynak yetersizliğinden kaynaklandığını söyleyen Dalaş, çözümün performansın artırılmasında olduğunu bildirdi. Sektörün yakın tarih içinde en derin problemlerini yaşadığını belirten Dalaş, şöyle devam etti:

‘‘Çok sayıda şirket yeterince büyümeyen pastaya saldırıyor. Fiyatlar düşüyor, hasar/prim oranı artıyor. Teknik sonuçlar ve nakit akışı bozuluyor. Bazıları bu durumu sektörde var olduğu söylenen haksız rekabete bağlıyorlar. Krizin bu anlamda algılanan haksız rekabete dayandığına inanmıyorum. Buna haksız rekabet denemez. Herkes ayakta kalabilmek için piyasaya saldırıyor. Sigorta şirketleri yöneticileri rekabet ve fiyatlandırma anlamında gerçekte yanlış bir şey yapmıyorlar. Asıl problem çoğu şirketin özkaynak yetersizliği ve diğer alanlarda kötü yönetim problemidir. Özkaynağınız yeterli değise sonuçta nakit ihtiyacınızı karşılamak için alternatifiniz vardır. Ya hissedarlarından yeni sermaye talep edeceksiniz, ya da yarını ipotek altına alma pahasına da olsa nakit girişi sağlamanız gerekir. Piyasamızda tercih edilen yol çoğunlukta ikincisidir. Üçüncü bir yol ise şirketi çok iyi performansla yönetim düze çıkarmaktır ki, bu yol zorluğu nedeniyle tercih edilmiyor.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!