Sigorta sistemi ayakta kalmak zorunda

Güncelleme Tarihi:

Sigorta sistemi ayakta kalmak zorunda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2024 07:00

10. Riskler Zirvesi’nde konuşan AXA CEO’su Yavuz Ölken, Kahramanmaraş depreminin oyunun kurallarını değiştirdiğini belirterek, “Milyarlarca doları koruyan sigorta sistemi ayakta kalmak zorunda. Sigorta sektörü sistemden çıktığında hangi işletme faaliyet gösterebilecek?” dedi.

Haberin Devamı

Kurumsal Risk Yönetimi Derneği’nin (KRYD), düzenlediği 10. Riskler Zirvesi’nde, kurumsal risklerin yönetiminde sigortanın etkisi konuşuldu. Toplantıya AXA CEO’su Yavuz Ölken, Aon Türkiye Eş CEO’su Selda Oknas Tanbay ve Yıldırım Holding CRO’su Hakan Kayganacı konuşmacı olarak katıldı.

AXA CEO’su Yavuz Ölken, her 100 konuttan 50’sinin DASK sigortalı olduğunu, konut sigortalarında bu oranın çok düşük kaldığını, 4 milyon KOBİ’nin sadece 1.5 milyonunun sigortalı olduğunu, sanayi tesislerinde ise yüzde 95 sigortalılık oranı bulunduğunu belirterek, “Kahramanmaraş depreminden çıkarmamız gereken en önemli ders şu; depremden hemen sonra ülkemizde sigorta satın alması arttı, üç ay sonra unutuldu. Bu daha ufak ölçekli afetlerde bir ay sürüyordu. Burada üç aya kadar gitti” dedi.

Haberin Devamı

Ölken, deprem sonrasında iyi ve kötü risk ayrımı diye bir kavramın ortaya çıktığını vurgulayarak, “Yangın riski, işletme riskidir. İyi riskin, kötü riskin ayrıştırılması gerekiyor. Önlem alanla almayanın ayrışması gerekiyor. Dolayısıyla sanayicilerimiz riskin kalitesine göre farklı fiyatlar görmeye başladılar” şeklinde konuştu.

İŞLETMELER YATIRIM YAPMADI

Yavuz Ölken, sigortalı ve sigorta şirketi arasında kartların yeniden dağıtıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Müşterilerimiz risk yönetimine yatırım yapacağım ama nasıl olsa sigortayı yaptırabiliyorum diyerek risk yönetim önlemlerine yatırım yapmadı. Ama oyun değişti, kartlar yeniden dağıtılıyor. Birbirimize çok kızmaya gerek yok. Yüz milyonlarca doları, milyarlarca doları koruyan bir sigorta sistemi ayakta kalmak zorunda. Şunun bilinci olmamız lazım. Sigorta sektörü sistemden çıktığında hangi işletme faaliyet gösterebilecek? Hangi toplumda devletin bütün riskleri üstlenme ihtimali var?”

HASAR 118 MİLYAR DOLAR

Aon Türkiye Eş CEO’su Selda Oknas Tanbay, 2023 yılında küresel doğal afetlerin toplam 380 milyar dolarlık ekonomik kayba neden olduğunu, sigortacıların 118 milyar dolar hasar ödemesi yaptığını belirterek, 2023 yılındaki tüm ekonomik kayıpların yaklaşık dörtte birinin ise Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremlerden kaynaklandığını, depremlerin binalar ve altyapı üzerindeki etkilerinin 90 milyar dolardan fazla zarara yol açtığını söyledi.

Haberin Devamı

Yıldırım Holding CRO’su Hakan Kayganacı, işletmelerin, sigortayı, kısa vadeli taktiksel risk transferi olarak görmemesi gerektiğine değinerek, “Sigortaya uzun vadeli, stratejik bir satın alma olarak bakılmalı. İstediğiniz teminatı, istediğiniz fiyatlarla almak artık mümkün değil. Şirketlerin bugünden gelecek için
bazı fonlamalar yaratması şart” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!