Sigorta şirketi ile acentelerin arası bankalar yüzünden açıldı

Güncelleme Tarihi:

Sigorta şirketi ile acentelerin arası bankalar yüzünden açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2011 00:00

Acenteler bankaların sigorta satışına karşı çıkarak, Hazine ve şirketler üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. Bankalar ile sigorta şirketler de sigorta satışına kısıtlama getirilemeyeceğini savunup, baskıya karşı direniyor. Hazine ise tartışmayı bitirmek için yönetmelik hazırlıyor.

Haberin Devamı

SİGORTA şirketleri ile acentelerinin arası bankalar yüzünden açıldı. Krediler ile birlikte hayat, konut, deprem, kasko, trafik sigortası ürünlerini müşteriye sunan, ATM ve internet üzerinden de ferdi kaza sigortası satışı gerçekleştiren bankaların, sigorta pazarındaki payının artması sigorta acentelerini rahatsız etti. Bankaların sigortacılık yapmasını engellemek amacıyla gerek Hazine gerekse de sigorta şirketlerine bu konuda baskı yapmak için bir araya gelen acenteler, bir taraftan aralarında imza topluyor, diğer taraftan de sektörün çatı kuruluşları önüne çelenk bırakarak tepkilerini gösteriyor.
Bankalar Birliği de devrede
Bankaların sigorta satışına aracılık etmesine karşı çıkan acente yetkilileri, herkesin kendi alanında faaliyet göstermesi gerektiğini belirterek, şunları söylüyor: “Yıllardır sigorta acenteliği yapıyoruz ve tek faaliyet alanımız da bu. Biz de o zaman bankacılık yapalım. Sigorta şirketi ile sermaye ilişkisi olan bankalar bu ürünleri satıyor. İlişkisi olmayan sigorta şirketleri de bankalarla anlaşıyor. Bizim alanımız da gittikçe daralıyor.”
Hazine taslak hazırladı
Sigorta şirketleri de acentelerin bu yaklaşımına tepki göstererek, bankalara kısıtlama getirilemeyeceğini, bankalar sayesinde sigortalı sayısının arttığını savunuyor.Hazine Müsteşarlığı ise, sigorta sektöründe başlayan tartışma üzerine bir yönetmelik taslağı hazırlayarak, sigorta sektörünün ve bankaların görüşüne sundu. Ancak Hazine’nin hazırladığı taslakta bankaların sigortacılık yapmasını kısıtlayan bazı maddeler bulunması üzerine taslağa hem Sigorta Şirketleri Birliği hem de Bankalar Birliği itiraz etti.

Haberin Devamı

Dağıtım kanalı sayısı artmalı

AKSİGORTA Genel Müdürü Uğur Gülen: “Sigortacılığın en büyük eksiği sigorta bilincinin düşüklüğü ve prim üretiminin yeterli düzeyde olmaması. Yapılacak her türlü düzenlemenin tek bir amacı olmalıdır, sigorta pazarını büyütmek. Sigortalanma oranının düşük olduğu bir ortamda yapılması gereken, daha çok müşteriye ulaşmak için dağıtım kanalı sayısı ve çeşidini mümkün olduğu kadar arttırmaktır.”

Haberin Devamı

Hazine doğru karar verecektir

YAPI Kredi Sigorta Genel Müdürü Giray Velioğlu: “Sigortacılık Kanununda kimlerin veya hangi kurumların sigorta aracılığı yapabilecekleri net bir şekilde çizilmiştir. Sigortacılığın gelişmesi, büyümesi ve yaygınlaştı-rılmasında özellikle bankalar önemli bir üretim kaynağı olarak görül-mektedir. Hazine’nin, Sigortacılık Kanunu çerçeve-sinde bu konuyu değerlen-direrek, sektörün dinamik-lerine uyumlu
bir yaklaşım sergileyeceği görüşündeyim.”

Bankalara sınırlama getirilemez

ANADOLU Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su: “Banka sigortacılığına yönelik serbest rekabet ortamını engelleyici tarzda getirilecek düzenlemeler, piyasanın işleyişini olumsuz etkiler, tüketiciye de fayda sağlamaz. Sigortalılara daha fazla seçenek sunmak sektörün gelişimi için olumlu bir adımdır. Bankalar sayesinde sigortacılık, geniş zemine yayılabiliyor. Bu çerçevede acenteler haricindeki kesimlerin, sigorta satışı yapmasının engellenmesi doğru değil.”

Haberin Devamı

Bankalara ihtiyaç var

LIBERTY Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin: “Bankalar geniş dağıtım ağları sayesinde müşteriye ulaşma ve sigorta ürününü tanıtma konusunda çok önemli bir yere sahip. Sigorta satışı yaparken müşterinin bilgilendirilmesi önemli. Bankaların bu konuya odaklanması gerekiyor. Eğer buna hazır değillerse zorunlu sigortalar, konut, ferdi kaza gibi basit ürünlerle sınırlamak daha doğru olacaktır.”

Sektörü büyütüyorlar

RAY Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu: “Bankaların sigorta satışı yapması, sektörü büyüten, sigorta ürünlerini tüketiciye tanıtan dolayısıyla acentelerin pazarda iş yapmalarını kolaylaştıran bir faaliyettir. Hazine Müsteşarlığı’nın sigorta tabanını genişletici yaklaşımları olduğunu biliyoruz ve bu yaklaşımı destekliyoruz.”

Haberin Devamı

2010 emeklilik olgusunu değiştirdi

EMEKLİLİK Gözetim Merkezi (EGM) Başkanı ve AvivaSa CEO’su Meral Eredenk, bireysel emeklilik sisteminin büyümesini 2010’da da sürdürdüğünü belirterek, son açıklanan 17 Aralık 2010 tarihi verileriyle 2.2 milyon katılımcıya ve 11.8 milyar TL de fon büyüklüğüne ulaşıldığını söyledi. Eredenk, sistemden emekli olanların sayısının ise 2 bin 774’e çıktığını kaydetti. 2010’da katılımcı sayısında yüzde 15, toplam fon tutarında ise yüzde 32 oranında artış olduğunu ifade eden Eredenk, 2010’un rakamsal büyüklüklerin yanı sıra emeklilik olgusunda yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu vurguladı. Bir yılda sistemin bine yakın yeni emekli verdiğini belirten Eredenk, “Sistemden emekli olan katılımcılarımızın sayısının artmasıyla birlikte güven de arttı. Bireysel emeklilik, hem ulaştığı büyüklük hem de emeklileri ile Türkiye için ne kadar önemli olduğunu göstermiştir” dedi. Eredenk ekonominin daha güçlü olması için bireysel emeklilik birikimlerinin daha fazla olması gerektiğinin de altını çizerek, “Bireysel emeklilikte biriken fonlar arttıkça ekonomi daha uzun vadeli yatırımlar için güçlü bir pozisyon elde edecektir” dedi.

Haberin Devamı

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan

VAKIFBANK’ın iştiraki olan Vakıf Emeklilik Genel Müdürlüğüne Mehmet Bostan atandı. 1971 İstanbul doğumlu Mehmet Bostan, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünden lisans ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden İşletme Yüksek Lisans (MBA) derecesine sahip. İş hayatına 1995 yılında başlayan Bostan; Denizbank, BNP Ak Dresdner Bank ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nda kurumsal bankacılık birimlerinde görev yaptı. 2006-2009 yıllarında Dresdner Bank AG Türkiye Baş Temsilcisi olarak çalıştı. Bostan, Eylül 2009’da Güneş Sigorta Mali İşler Yönetimi’nden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başladı. Bu görevde 1 yılı aşkın süre çalışan Mehmet Bostan, Vakıf Emeklilik’e Genel Müdür olarak atandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!