Sigaracı fiyatını düşürürse anında vergisi yükseltilecek

Güncelleme Tarihi:

Sigaracı fiyatını düşürürse anında vergisi yükseltilecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2010 00:00

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı için hiçbir şekilde vergi artışı ve yeni vergilerin gündemde olmadığını söylemekle birlikte, “Bu kapıyı bir tek sektör için açık bırakıyorum” dedi. Sigara üreticilerinin fiyatları aşağı çekmek istediklerini hatırlatan Şimşek, “Böyle bir şey yaparlarsa mutlaka cevabını bulurlar” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, sigara üreticilerine vergi artışı için “kapıyı açık tuttuğu” uyarısında bulundu. Dün Meclis’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile birlikte ‘Torba Tasarı’yı sunan Mehmet Şimşek, NTV/CNBC-e ortak yayınında ise gündemdeki soruları yanıtladı. “Yeni vergi sürprizi var mı” sorusu üzerine Şimşek, bütçeyi sunarken, “Şu anda, 1-2 hafta içinde alacağımız iki üç tedbir hariç, ne vergi indirimi ne vergi artışı olacak” dedi. “2011 yılı için hiçbir şekilde vergi artışı, yeni vergiler gündemde değil” diyen Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “Bir tek sektör için bu kapıyı açık bıraktık. Sigara üreticileri fiyatlarını aşağı çekmek istediklerini arada sırada ifade ediyorlar. Onlar böyle bir şey yaparlarsa mutlaka cevabını bulurlar. Bir tek onunla ilgili bir düzenleme. Şu anda gündemde değil, yeni bir vergi veya vergi artışı gündemde değil.”
Vergi azalırsa sağlık bozulur 
Sigara üreticilerinden maktu ve nispi vergi olmak üzere iki türlü vergi aldıklarını, sigara üreticilerinin fiyatlarını aşağı çekmek istediklerini anlatan Şimşek, şöyle devam etti: “Fiyatlar aşağı çekilince bizim nispi, oransal olarak aldığımız vergilerde azalma söz konusu olur. İkincisi daha ucuza sigara satacakları için daha çok vatandaşımız zehirlenmiş olur. Biz o konuda çok hassasız. Uyarıyorum buradan, hiçbir şekilde ne vergi artırımı ne de vergi indirimi gündemimizde. Ama sektörel bazda bizim yaptığımız düzenlemelere aykırı ve mevcut durumu bozan birtakım uygulamalara gidenler olursa tabii ki yeniden değerlendiririz. O anlamda kapı tamamen kapalı değil.”
Bu kesinlikle af değil
Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, kamu alacaklarını yeniden düzenleyen 113 maddeden oluşan “Torba Tasarı”ya ilişkin yaptığını sunumunda ise şu noktaya vurgu yaptı: “Bu tasarı, kamuya olan borçların asıl tutarlarında herhangi bir indirim yapmadan ve asıl alacağın reel değerini korumak suretiyle, borçların yeniden hesaplanması ve belli bir plan dahilinde ödenmesini sağlamak amacıyla bu tasarı hazırlanmıştır. Bu kesinlikle bir af anlamına gelmiyor, kamu alacaklarının reel değerinden vazgeçmedik.”

Haberin Devamı

Vergi ve SSK’da taksitler aynı aya denk gelmeyecek

Haberin Devamı

TASARININ kapsamının alacaklı idareler ve alacak türleri itibariyle mümkün olduğunca geniş tutulduğunu vurgulayan Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak taksitli ödemelerin aynı aya denk gelmeyecek şekilde düzenlendiğini belirtti. Şimşek, şu bilgileri verdi: “Kesinleşmiş alacaklar yeniden yapılandırılmaktadır. İhtilaflı alacakların ihtilaflarının sonlandırılması, yargıdaki birikmiş dosyaların tasfiyesi hedeflenmektedir. Vergi mükelleflerini matrah ve stok beyanı yapılmak suretiyle kayıtların düzeltilmesi imkanı verilerek işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Yurtdışında bulunan varlıklarını süresi içinde Türkiye’ye getiremeyenler ile süresi içinde sermaye artırımında bulunmayanlara ve tarh edilen vergileri vadesinde ödeyemeyenlere ilave süre verilmektedir.”

Haberin Devamı

Torba tasarı 150 maddeyi aşacak

KAMUOYUNDA “torba tasarı” olarak adlandırılan, Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’nın hızla alt komisyona gönderilen tasarı yeni tekliflerle 150 maddeyi aşacak. Düzenlemenin gelecek hafta üst komisyonda görüşülüp tamamlanması bekleniyor.

3 kez iş teklifini kabul etmeyenin yeşil kartı elinden gidecek

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Meclis’teki sunumunda yeşil kartlılarla ilgili önlemleri anlattı. Dinçer, iş bulan yeşil kart sahibinin kartının iptal edilmeyeceğini, askıya alınan kartın işsiz kalırsa aktif hale getirileceğini söyledi. Dinçer, “Son yıllarda yeşil kart ile ilgili önemli istismarlar tespit ettik. Mesela, iş bulunmuşsa kayıtdışı çalışmayı tercih eder bir eğilim ortaya koymaya ya da çalışmamayı tercih etmeye başladılar. Çalışabilir nitelikteki yeşil kart sahiplerine 3 kez iş teklifi yapılacak. Kabul etmemeleri halinde yeşil kartları iptal edilecek. Bununla ilgili hazırlıklarımız var” dedi. Dinçer, taksi ve kamyon şoförleri, el sanatları ile uğraşan kadınlar, müzisyenler, şarkıcılar, dizi film oyuncuları ve sporcuların 30 gün yerine 17 gün üzerinden prim ödeyerek sosyal güvenlik sistemine dahil olabileceklerini belirtti.
Geçici işçiler
Dinçer, bu uygulamanın gezici tarım işçileri ve geçici işçileri de kapsayacağını vurguladı. Dinçer, belediyelerin fazla işçilerin başka belediyelere anlaşmalı olarak nakledebileceklerini, kötüye kullanımı engellemek amacıyla bu işçilerin yerine 5 yıl süreyle yeni işçi ve hizmet alımı yapılamayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Denkleştirme süresi uzatılıyor

ÖMER Dinçer, denkleştirme süresi ile ilgili de uzatma yaptıklarını kaydetti. Özellikle turizmin yoğun olduğu dönemlerde işçilerin gün içerisinde daha uzun süre çalıştıklarını vurgulayan Dinçer, denkleştirme süresini bu nedenle 2 aydan 4 aya çıkardıklarını anlattı. İzinsiz çalışan yabancıların denetimini daha sıkı hale getirmek istediklerini kaydeden Dinçer, idari tedbirler alacaklarını bildirdi.

Gümrükler de uzlaşmaya girecek, ‘yasak yayın suçu’ kalmayacak

TORBA tasarıyla toplam vergilerin yüzde 18’ini toplayan gümrüklerde de “uzlaşma” yöntemi getirileceğini belirten Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, gümrük vergi ihtilafları için Maliye’dekine benzer bir yöntem izleneceğini açıkladı. Yazıcı, Gümrük Kanunu’nda tanımlanan suç ve kabahat olarak nitelen eylemlerin ise Uzlaştırma Komisyonun gündemine girmeyeceğini belirtti. Yazıcı, şu bilgileri verdi:
Anne olan nöbete kalmayacak
Kadınlar hamilelik ve doğumdan sonra gece nöbetine bırakılmayacak Özürlülerin mesailerinin bulunduğu yerdeki mülki idare amirlerince düzenlenmesi öngörülüyor.
İzinsiz terk cezası bitecek
Kamu görevlilerinin, tatilde dahi görev yaptığı yeri izinsiz terk etmesi disiplin suçudur. Bu çok keyfi uygulamalara yol açıyor. Memuru cezalandırmak için bir araç olarak kullanılıyor. Bu iletişim çağında böyle ceza olmaz, bunu kaldırıyoruz.
Yasak yayın suçuna son
Kamu kurumlarında yasaklanmış yayın bulundurmak suçtur. ‘Yasaklanmış yayın’ ne demek, ayrıca onu da tartışmak lazım. Bu da kaldırılıyor. Uyarma ve kınama cezalarına karşı da yargı yolunu açıyoruz.

Haberin Devamı

Eşit işe eşit ücret tartışması

DEVLET Bakanı Hayati Yazıcı, tasarı yasalaştığında tüm kamu kurumlarının merkezde istihdam edecekleri uzman yardımcılarının aynı maaşı alacağını, mevcut uzman yardımcılarının kazanılmış haklarının ise korunacağını belirtti. Yazıcı, “Bu tasarıyla, kamu personel rejiminde adaleti gözeten bir düzenleme getiriyoruz” dedi. CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu “24 saat çalışan uzmanla saat 05.00’te şapkasını alıp giden aynı ücreti alacak” deyince Yazıcı “Skala tutturmalıyız, bazı kesimler için haksızlık olabilir. Ama bir yerden başlamalıyız” karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!