Siemens’e 10.2 trilyon lira ‘Rekabet’ cezası

Güncelleme Tarihi:

Siemens’e 10.2 trilyon lira ‘Rekabet’ cezası
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2005 02:01

Bayilik sistemi ile ve kamu ihalelerinde rekabeti önlediği gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Siemens’in yasayı ihlal ettiği sonucuna varan Rekabet Kurulu, Siemens’e 10 trilyon 203 milyar TL ceza uygulanmasına karar verdi.

Siemens’e bildirilmeyen bayilik sözleşmesi nedeniyle de 3.3 milyar TL para cezası verilirken, soruşturma kapsamında bulunan bayilere de para cezaları uygulanması kararı alındı. Rekabet Kurulu’nun açıkladığı karar şöyle:

REKABET SINIRLAMA:

Siemens’in koordinatörlüğünde oluşturulan Siemens bayilik sistemi ve söz konusu sistem sonrası kamu ihalelerinde gerçekleştirilmiş olan rekabete aykırı eylemler ve ek olarak entegratörlük sözleşmesi ile Ultra’nın da bu sisteme dahil edilmesinin trafik sinyalizasyon pazarında rekabeti sınırlama amaç ve etkileri nedenleriyle ceza uygulanmasına karar verildi. Siemens ’e 2003 yılı cirosunun yüzde 2’si oranında 10 trilyon 203 milyar 273 milyon 560 bin TL idari para cezası verilmesi karar verildi.

BAYİLERİNE DE CEZA:

Buna ek olarak teşebbüse, bildirilmeyen bayilik sözleşmeleri nedeniyle, 3 milyar 303 milyon 520 bin TL idari para cezası verilmesine ve teşebbüsün yönetim organlarında yer alan kişilere de ayrı ayrı olmak üzere bu cezanın yüzde 5’i oranında idari para cezası uygulanması kararı alındı. 3.3 milyarlık aynı ceza soruşturma kapsamında bulunan bayiler olan TKS, Amber, Trasin, Sintek, EMT, SFA, Sinyalizasyon, Ultra, Ortana ve yönetimlerindeki isimlere de uygulanacak. Bu bayiler içinde Amber oluşumana dahil olanlara ayrı birer 3.3 milyarlık ceza daha verilecek. TKS Trafik Kontrol Sistemleri’ne 2003 yılı cirosunun yüzde 6’sı oranında 104 milyar 153 milyon 760 bin TL idari para cezası verildi.

Siemens: Cezalar oransız hakkımızı arayacağız

REKABET
Kurulu’nun cezası nedeniyle Siemens’ten de yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, ‘Varlığı iddia edilen rekabet ihlali ile verilen ceza arasında çok büyük bir oransızlık bulunmaktadır. Alınmış bulunan kararda kanun yolları açıktır. Kurul’un gerekçeli kararı Şirketimize tebliğ edildikten sonra gereken hukuki işlemlere başlanacaktır’ denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!