SGK, ‘Sözleşme’yi bitirdi, eczaneler şoka girdi

Güncelleme Tarihi:

SGK, ‘Sözleşme’yi bitirdi, eczaneler şoka girdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 4 Aralık’ta yürürlüğü giren ve 2 bin 379 kalem ilacın fiyatını yüzde 23 düzeyinde indiren kararnameye kepenk indirerek direnen Türkiye Eczacılar Birliği’nden (TEB) intikamını “sözleşme iptali”yle aldı. SGK, dün Türk Eczacıları Birliği’ne (TEB) ihtarname göndererek 16 Ocak’tan itibaren sözleşmeleri iptal ettiğini duyurdu.

TEB Genel Sekreteri Özgür Özel, tek tek eczacılara değil kendilerine dün ihtarnamenin ulaştığını belirtti. Özel, SGK’nın TEB’le arasındaki sözleşmedeki, “Taraflardan birinin gerek görmesi durumunda mazeret belirtmeksizin bir ay önceden bildirerek sözleşmeyi feshedebilir” maddesine dayanarak, SKG’nın 16 Aralık’ta ihtarnameyi gönderdiğini vurguladı. SGK’nın hizmetin aksadığını gerekçe göstererek anlaşmayı fesh ettiğini belirtmesini eleştiren Özgür Özel, “İhtarnamede nöbetçiler dışında eczanelerin çalışmadığına vurgu yapılıp, bütün sözleşmelerin feshedildiği belirtiliyor. SGK’nın yapmaya çalıştığı şey sendikalı işçilerin sendikasızlaştırılmasına benziyor. SGK şimdi eczaneleri tek tek sözleşme yapmaya zorlayacak” dedi.

SGK’nın yaptığı yanlış

Durumun şimdikinden çok daha beter ve vahim bir hâl alacağını belirten Özel, şöyle konuştu: “SGK’nın yaptığı akılsız bir çıkış. Hırs aklın önüne geçti. Bunu insan yapar ama kurum yapamaz. Geçen yıl da elektronik sözleşme yapacağız demişlerdi. 24 bin eczacı ıslak imzalı dilekçe yazarak sözleşme yapmayacağını, muhatabın TEB olduğunu yazmıştı. O yüzden 19 Ocak’ta SGK ve TEB sözleşme imzaladı. 2008’den 2009’a geçen süreçte eczacılar arasındaki örgütlülük bir kat daha arttı. Bundan sonra da eczacılar toplu halde davranacaklar. TEB’le bağlantılanmayan protokolü imzalamayacaklar.”

Sistemler çalışmadı

TÜRK Eczacıları Birliği’ne dün ihtarnamenin gönderilmesinin ardından birçok ildeki eczacılar sistemlerine giriş yapamadı. Yaklaşık iki saat süren sistem aksaklığında eczacılar arasında “Bir ay önceden mi sistemler kapandı? tartışması başlayınca Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, “Bu durum SGK’nın ilgisizliğinin, beceriksizliğinin göstergesi. Ayda 7-8 gün bu sorun yaşanıyor. Bugüne denk geldiği için anlam kazandı. Herkes sorunu daha iyi görsün” dedi.

İlaç faturayla satılacak halk SGK’dan parayı alacak

ÖZGÜR Özel, “16 Ocak günü SGK’lı kişiler ilaç almak istediklerinde eczacılar parasıyla ilacı satar. Faturasını verir” dedi. Özel, kişilerin de faturalarıyla SGK’ya gidip parasını talep edebileceğini söyledi. SGK ile bir yıl önce yapılan sözleşmenin zaten ihtiyaca cevap vermediğini de belirten Özel, “İlaç fiyatlarındaki düşüşler 7 bin eczaneyi zora sokmuştu. Yaptıkları iş elbette kötü ama canımıza minnet. Yeni yapılacak sözleşme eskisinden daha kötü olamaz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!