Sezer, bankalar KHK'sını da iade etti

Güncelleme Tarihi:

Sezer, bankalar KHKsını da iade etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2000 00:00

Başbakanlık Basın Merkezi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 3 kamu bankasının özelleştirilmesini öngören Kanun Hükmünde Kararname (KHK) tasarısını dün iade ettiğini açıkladı.
Haberin Devamı

Başbakanlık Basın Merkezi'nden konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle: ''Sayın Cumhurbaşkanı, 3 kamu bankasının özelleştirilmesini öngören kanun hükmünde kararname tasarısını 25 Eylül 2000 tarihli bir yazı ekinde iade etmiştir.

İade gerekçesinde KHK ile bankaların yeniden yapılandırılması ve hisse senetleri satışına ilişkin işlemlerin vergiden istisna edilmesinin öngörüldüğü, oysa Anayasa'nın 91. maddesine göre 'vergi'yeilişkin konuların kanun hükmünde kararnamelerle düzenlenemeyeceği, ayrıca Anayasa'nın 124. maddesine göre banka genel kurullarının yönetmelik çıkaramayacakları belirtilmektedir.

İade gerekçesi beklenmedik bir gelişme olarak değerlendirilmiştir.Çünkü iade yazısının yazıldığı gün (dün) Resmi Gazete'de yayınlanan vesayın Cumhurbaşkanı tarafından imzalanan Emniyet Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin 611 sayılı KHK'nın 3. maddesiyle emniyet mensuplarına yapılacak zorunlu emeklilik ek ödemelerinin 'damga vergisi hariç hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmamasını' öngören 'vergi'ye ilişkin bir düzenleme yapılmış bulunmaktadır. Aynı konuda birbiriyle çelişen bu karar sonucunda, iade edilen KHK tasarısının yürürlüğe girmesi için gereken işlemler Başbakanlıkça ivedilikle yapılacaktır. Dünya Bankası'nca verilecek 1.5 milyar dolar kredi ile 750 milyon dolar tutarındaki Japon Hükümeti kredisinin iptali söz konusu değildir.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!