Seyyah terminal

Güncelleme Tarihi:

Seyyah terminal
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2016 22:11

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 326 milyon TL yatırımla hayata geçen Türkiye’nin ilk yüzer LNG depolama terminali ve kapasitesi arttırılan Egegaz LNG Terminali’nin açılışını yaptı. Erdoğan, “Yüzer terminal sigortamız olacak. Sadece Aliağa’da değil, yeri gelecek Karadeniz’e, Akdeniz’e gidecek. Nerede doğalgaz sıkıntısı varsa bu seyyar terminal oraya gidebilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

İZMİR Aliağa, dün iki dev projenin açılışına ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin ilk yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) depolama terminali yani Etki Limanı Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Terminali ile Egegaz LNG Terminali İlave Kapasitesi Projesi’nin açılışları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşti. Türkiye’nin doğalgaz arzının yüzde 10’unu tek başına sunabilen yüzer LNG terminali Türkiye’nin neresinde doğalgaz ihtiyacı olursa oraya gidecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan törende yaptığı konuşmada, “20 milyon metreküp LNG gönderme kapasitesi olan terminal hem doğalgazla elektrik üreten santrallar hem de ısınma amaçlı doğalgaz kullanımında adeta sigortamız olacak. Sadece Aliağa’da değil, yeri gelecek Karadeniz’e, Akdeniz’e gidecek. Nerede gaz sıkıntısı varsa bu seyyar terminal oraya gidebilecek” dedi.

Haberin Devamı

6 AYDA TAMAMLANDI

Erdoğan, Etki Limanı Yüzer LNG Depolama Gazlaştırma Terminali’nin 6 ay gibi kısa sürede hizmete alınmış olmasını çok önemli gördüğünü belirterek şunları söyledi: “Hem enerji tüketiminin artması hem de geçiş güzergahı özelliğinin güçlenmesi sebebiyle sürekli yeni yatırımlara yeni projelere ihtiyaç duyan ülkeyiz. Son 10 yılda büyüme hızımızla enerji tüketim oranımız aşağı yukarı aynı oranda arttı. Bu yılki ortalama enerji tüketiminin 2002’nin 2 katından daha fazla. Talepteki bu artışı karşılamak için bir yandan kendi kaynaklarımızı en azami şekilde değerlendirirken diğer yandan alternatif enerji kaynaklarını harekete geçiriyoruz.

Doğalgaz ülkemizin en önemil enerji kaynağı. Elektrik üretimimizin neredeyse yarısını şehirlerimizdeki ısınma ihtiyacımızın önemli bölümünü doğalgazdan karşılıyoruz. Doğalgazda maalesef dışa bağımlıyız. Yakın zamanda yaşadığımız kimi hadiselerin teyit ettiği gibi doğalgaz temininde kaynak çeşitliliğine gitmemiz şart. LNG bu bakımdan önemli bir imkan. Türkiye LNG ithalatında dünyada sekizinci sırada. Yüzer terminalimiz tek başına bize ülkemizin doğalgaz ihtiyacının onda birine karşılık gelen arz karşılayacak.” Erdoğan, doğalgazda ne kadar arz çeşitliliği sağlanırsa o kadar güvende hissedeceğimizi vurgulayarak yeni şirketlerin de LNG konusunda yatırım hazırlığında olduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

5.3 MİLYON TON KAPASİTE

KOLİN Grubu’nun kurduğu, Kalyon Grubu’nun da eylül ayında yüzde 50 ortak olduğu Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret AŞ tarafından 6 ayda devreye alınan GDF Suez Neptune yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma tesisi (FSRU),  Fransa’dan başladığı yolculuğu 11 Aralık’ta Aliağa’da tasarlanan özel iskeleye demirlemesiyle tamamlanmıştı. GDF Suez Neptune yüzer santralinin yıllık kapasitesinin 5.3 milyon ton olması planlanıyor. Santral Türkiye’nin enerji arz güvenliğine günlük 20 milyon metreküp katkı sağlayacak. Ayrıca, EgeGaz LNG Terminali’ne yapılan yatırımla da sisteme verilebilen günlük doğalgaz miktarı ilave yatırımlarla 16 milyon metreküpten 25 milyon metreküpe çıkarıldı. Böylece, bu iki yatırımla şebeke sistemine verilebilen günlük doğalgaz miktarı 28 milyon metreküp daha arttı.    

Haberin Devamı

ÇELMEYE İNAT YATIRIM

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, pazartesi günü Kastamonu Çankırı Ilgaz Tüneli açılışı yapacaklarını duyurarak “Toplamda 13 kilometreye yakın gidiş geliş. Dağları deldik ya. Ferhat olursan Şirin’e gidersin. Biz Ferhat olduk millet de Şirin. Dolayısıyla kavuşuyoruz. Oralardan kış mevsiminde geçmek mümkün değildi. Şimdi o dağ delindi ve rahat rahat geçme imkanı oldu. Çünkü bizi 2023’e taşıyacak olan bu projelerdir. Türkiye’nin önünü kesmek isteyenlere çelme takmak isteyenlere inat yatırımları devam ettiren tüm işadamlarımıza milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Sizler bu   ülkeye ve millete güvendiniz. Bu ülkede sizin gösterdiğiniz güvenin karşılığını verecek” diye konuştu. 

Haberin Devamı

TESİSLER EMNİYET TEDBİRİ OLACAK

BAŞBAKAN Binali Yıldırım da törende iki proje olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Birincisi Ege Gaz. Sıvılaştırılmış gaz depolama. Bugün kapasitesi yüzde 50 artırılıyor ve 24 milyon metreküpe çıkarılıyor. Milli gaz ihtiyacımızın karşılanmasına önemli bir destek sağlayacak. Diğeri Etki Liman İşletmeleri tarafından ‘Yüzer Sıvılaştırılmış Doğalgaz Tesisi ve Limanı’nı hizmete alıyoruz. 326 milyon TL yatırımla gerçekleştirilen, 6 ayda tamamlanan tesis, rekor sürede tamamlanan bir tesis olma özelliğini taşıyor. Günlük 20 milyon gazlaştırma kapasitesi var. Hem iç hem de dış piyasaya destek mümkün olacak.”

YERLİ ÜRETİM ÜSSÜ YAPACAĞIZ

 

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, açılışta Türkiye’yi yerli üretim üssü yapacaklarını dile getirerek “Enerji politikalarımızı millileştirme konusunda kararlı bir duruş ortaya koyuyoruz” dedi. Albayrak, enerji maliyetlerinin düşmesi çalışmaları yaptıklarını dile getirerek şöyle konuştu: “Sıvılaştırılmış doğalgazda, geçtiğimiz yıl 16 metreküp olan kapasitemizi 9 ay gibi kısa bir süre içinde 25 milyon metreküpe çıkardık. Doğalgazın ulaşmadığı hiçbir il neredeyse yok. Kurulu gücümüzü 80 bin megavatta çıkarıyoruz. Geçtiğimiz ay 2016 yılında 5620 milyon megavatlık kapasiteyi sistemimize aldık.” 2017 yılının çok daha büyük hedefleri gerçekleştirecekleri bir yıl olacağını belirten Albayrak, “Kömür yerli bir kaynak olarak bizim için çok önemli. Potansiyelimizi hayata geçirmek için yerli kömüre dayalı yatırımlarımızı çoğaltacağız. Elektrik üretimimizdeki yerli kömür payını yüzde 30 üzerinde bir artış gerçekleştirdik” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!