Seyirci rekoru Cim Bom'un hasılat rekoru Fener'in

Güncelleme Tarihi:

Seyirci rekoru Cim Bomun hasılat rekoru Fenerin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2004 01:38

Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin süper lig takımlarının hasılatlarını açıkladı. Buna göre hasılatta lider Fenerbahçe iken, Galatasaray ise seyirci sayısı ile ilk sırada yer aldı.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan, bir milletvekili tarafından kendisine yöneltilen üç büyük kulüp ile diğer süper lig takımlarının geçen yılki hasılatlarını ve Futbol Federasyonu'na verilen payın miktarını, "Vergi mahremiyeti" gerekçesiyle yanıtlamadı.

Aynı soruların yöneltildiği Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ise aynı soruları yanıtlamaktan kaçınmadı. Bu durum, Kabine'nin iki önemli bakanı arasında, "Vergi mahremiyeti" anlayışı bakımından görüş ayrılığı bulunduğunu ortaya koydu.

CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, geçen sezon süper ligde oynayan üç büyük takım Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe ile diğer takımların oynadıkları maçlardan yıl boyunca elde ettikleri kazançlar ile bu kazançlardan Futbol Federasyonu'na kesilen payın miktarını bir soru önergesiyle sordu. Maliye Bakanı Unakıtan, önergeyi yanıtlamak yerine, 22.9.2004 tarihli yazısında özetle şu mazeretleri sıraladı:

İFŞA EDEMEM

"Önergede, Süper Lig kulüplerinin 2003-2004 sezonunda ne kadar gelir sağladıkları, bu gelirden Federasyon'a ve Maliye'ye ne kadar pay verdikleri, GS-BJK ve FB'nin kendi stadlarındaki 17 maçta ne kadar gelir sağladıkları ve bu gelirden Federasyon'a ödedikleri miktar soruluyor. Vergi Usul Yasası'nda 'Vergi Mahremiyeti önemli bir yer oluşturuyor. Bu yasanın 5. maddesine göre, mükellefin ve mükellefle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, servetlerine veya mesleklerine ilişkin sırlar, gizli kalması gereken hususlar ifşa edilemez. Bu nedenle önergedeki sorulara cevap verilmesi mümkün değildir."

Aynı soru önergesini yanıtlayan Şahin ise süper lig kulüplerinin oynadıkları maçlardaki hasılat, KDV ve Federasyon paylarını yazılı olarak Kılıçdaroğlu'na bildirdi. Buna göre, 18 takım 17 maçta toplam 2 milyon 488 bin 621 seyirciden 15.3 trilyon lira brüt hasılat elde ettiler. Bu gelirin 2.3 trilyonunu KDV olarak Maliye'ye, 1.3 trilyonunu ise Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) yasal pay olarak ödediler.

Bakan Şahin, üç büyük kulübün kendi sahalarında oynadıkları maçları izleyen seyirci sayıları, hasılatları TFF ve Maliye paylarını da açıkladı. Bu çarpıcı bilgilere göre, GS taraftar sayısında Fenerbahçe ise hasılatta birinci. Beşiktaş ise seyirci sayısında üçüncü, hasılatta ise ikinci oldu. Geçen yıl iç maçları olimpiyat stadında oynayan GS'nin, en çok seyirciye karşılık en düşük hasılatı dikkat çekti.

Fenerbahçe'nin hasılat rekoru İstanbulspor maçı

FB
, tahmin edilenin aksine en çok seyirciyi kendi sahasında GS veya Beşiktaş'la yaptığı derbide değil, İstanbulspor ile 10 Ağustos 2003'te oynadığı ilk maçta topladı. FB'nin bu maçını Şükrü Saracoğlu Stadı'nda 32 bin 952 seyirci izledi. FB ikinci en fazla seyirciyi de 32 bin 249 kişiyle yine aynı sahada Gaziantep maçında topladı. FB-GS derbisindeki seyirci sayısı 25 bin 87'de, FB-BJK derbisindeki ise 30 bin 513'te kaldı.

FB, sezon boyunca kendi sahasında oynadığı 17 maçta, 423 bin 183 bin seyirciden yaklaşık 6.3 trilyon lira hasılat elde etti. Bunun 611 milyar lirasını TFF payı, geri kalanını da vergi olarak ödedi. GS ise en çok seyirciyi derbi maçlarında değil sezonun kendi sahasındaki ilk maçı olan Diyarbakır'la karşılaşmasında 60 bin 845 kişiyle sağladı. Bu maçtan 77 milyar gelir sağlayan GS, gelir rekorunu ise BJK ile yaptığı derbide 47 bin 682 seyirciden elde ettiği 132 milyar lira ile kırdı. GS, Elazığ'la yaptığı son maçı seyircisiz oynadığı için, toplam 16 maçta 758 bin 301 seyirciden 1 trilyon lira gelir sağladı ve Federasyon'a 80 milyar lira ödedi.

Beşiktaş ise sahasında oynadığı 17 maçta en çok seyirciyi 22 Kasım 2003'te Konyaspor'la yaptığı maçta, 22 bin 827 rakamı ile elde etti. BJK-GS derbisinde 21 bin 50, BJK-FB derbisinde ise 14 bin 414 seyirci toplayabildi. BJK, sahası İnönü'de yıl boyunca 191 bin 62 seyirciden yaklaşık 1.2 trilyon lira gelir sağladı ve TFF'ye 7.5 trilyon ödedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!