Seyahat ve el çantaları ithalatına koruma önlemi

Güncelleme Tarihi:

Seyahat ve el çantaları ithalatına koruma önlemi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2008 10:46

Seyahat çantaları, el çantaları ve benzeri mahfazaların ithalat artışının ve ithalatının gerçekleşme koşullarının yerli üretimde neden olduğu ciddi zarar ve ciddi zarar tehdidinin ortadan kaldırılması nedeniyle 3 yıl süreyle eşyanın ithalatında korunma önlemi getirildi.

İthalatta Korunma Önlemi Uygulamasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, seyahat çantaları, el çantaları ve benzeri mahfazaların ithalatında 3 yıl süreyle korunma önlemi uygulanacak. Bu kapsamda 1. yıl için kilo başına 3 dolar ve adet başına maksimum 5 dolar, 2. yıl için kilo başına 2.90 dolar ve adet başına maksimum 4.75 dolar, 3. yıl için kilo başına 2.80 dolar ve adet başına maksimum 4.50 dolar tutarında ek mali yükümlülük tahsil edilecek. Kararda belirtilen ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli korunma önlemine tabi eşyanın korunma önlemi uygulamasından muaf tutulması amacıyla tarife kontenjanı da açıldı. Tarife kontenjanı miktarı, söz konusu ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli tarife kontenjanı kapsamı eşyanın tamamı için, her bir dönem de toplam 5 milyon 360 bin 706 adet olacak. Ancak ilgili dönemde her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için tarife kontenjanı 1 milyon 786 bin 902 adedi geçemeyecek.

Tarife kontenjanı kapsamındaki ithalat ancak Dış Ticaret Müsteşarlığınca düzenlenecek ithal lisansı ile yapılacak. İthal lisansı gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranacak. Ek mali yükümlülüğün tahsil edildiği ithalatta ithal lisansı aranmayacak. Ek mali yükümlülük, gümrük idarelerince, ithalatta alınan gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülüklerden ayrı olarak tahsil edilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!