Sevgiliye, nişanlıya tazminat hakkı Meclis’ten geçti

Güncelleme Tarihi:

Sevgiliye, nişanlıya tazminat hakkı Meclis’ten geçti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2009 01:27

TBMM Genel Kurulunda, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’nın ikinci bölümünde yer alan 55, 56, 57, 58, 59, 60. maddelerin de kabul edilmesiyle ikinci bölümün görüşmeleri tamamlandı. Borçlar Kanunu Tasarının kabul edilen maddelerine göre, hakim, sadece ölüm halinde değil, ağır bedensel zararlarda da zarar görenin yakınlarına manevi tazminat ödenmesine karar verebilecek.
Sevgiliye tazminat
“Zarar gören veya ölenin ailesi” ile sınırlı olan haksız fiilden doğan manevi tazminatın kapsamını genişleten tasarıya göre, ağır bedensel zarar veya ölüm halinde, zarar görenin veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat olarak uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verilebilecek. Yargıtay içtihatlarının bulunduğu bu konunun kanuna girmesiyle, beraber olup aralarında resmi nikah olmayanların, nişanlı ve sevgililerin tazminat istemleri, yasal dayanağa kavuşmuş olacak.
  Zarar ispat edilecek
Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’nın kabul edilen maddelerine göre, zarar gören, zararını veya zarar görenin kusurunu ispat etmek zorunda kalacak. Hakim, uğranılan zararın miktarı tam olarak ispat edilemiyorsa, olayların olağan akışını ve zarar görenin aldığı önlemleri göz önünde tutarak, zararın miktarını hakkaniyete uygun olarak belirleyecek. Hakim, tazminatın kapsamını ve ödenme biçimini belirlerken, durumun gereğini ve özellikle kusurun ağırlığını göz önünde bulunduracak. Hakim, zarar gören, zararı doğuran fiile razı olmuş veya zararın doğmasında ve artmasında etkili olmuş, tazminat yükümlüsünün durumunu  ağırlaştırmış ise tazminatı indirebilecek veya tamamen kaldırabilecek.
Bedensel zararlar
Destekten yoksun kalma zararlarıyla, bedensel zararlar, Borçlar Kanunu hükümleri ve sorumluluk hukuku ilkelerine göre hesaplanacak. Kısmen veya tamamen rücu edilmeyen sosyal güvenlik ödemeleriyle ifa amacını taşımayan ödemeler, bu zararların belirlenmesinde gözetilmeyecek, zarar veya tazminattan indirilmeyecek.  Hesaplanan tazminat miktarı esas alınarak, hakkaniyet düşüncesiyle arttırılamayacak veya azaltılamayacak. Her türlü idari eylem ve işlemlerle idarenin sorumlu olduğu diğer sebeplerin yol açtığı bedensel bütünlüğünün kısmen veya tamamen yitirilmesine veya kişinin ölümüne bağlı zararlara ilişkin talep ve davalarda da bu hüküm uygulanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!