Şener: Enflasyonda hedefin içerisindeyiz

Güncelleme Tarihi:

Şener: Enflasyonda hedefin içerisindeyiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2006 12:27

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, mayıs ayı enflasyon rakamlarının öngörülenden yüksek çıktığını, ancak bunda başta petrol ve hammadde fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu belirtirken, "Matematiksel olarak henüz hedefin içerisindeyiz" dedi.

Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Ankara Sanayi Odası’nda yaptığı açıklamada, mayıs ayı enflasyonunun öngörülenden yüksek çıktığını, bunda hammadde fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu, aynı zamanda petrol fiyatlarındaki artışın ve özellikle sezona yeni başlanması dolayısıyla nisan ve mayıs aylarındaki konfeksiyon fiyatlarındaki yüzde 10’luk artışın etkili olduğunu belirterek, "Bu çerçeve içerisinde konuyu takibediyoruz" dedi. Şener, enflasyon hedefinde bir revizyon olup olmayacağına ilişkin olarak ise "Matematiksel olarak henüz hedefin içerisindeyiz" diye konuştu.

IMF’YLE GÖRÜŞMELER

Şener, IMF’yle sürdürülen Stand-by görüşmelerinin isktirar politikalarının bir uzantısı olarak devam ettiğini belirterek, "İkinci ve üçüncü gözden geçirmeler birleştirilmiştir, mutabakat sağlanmıştır. Önümüzdeki ay boardın toplanmasıyla ikinci ve üçüncü gözden geçirmeler tamamlanmış olacaktır" dedi.

MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZLIĞI

Şener, Merkez Bankası bağımsızlığının esas olduğun belirterek para politikalarını Merkez Bankasının uyguladığını belirtti. Merkez Bankası’nın operasyonel bağımsızlığı da olduğunu vurglayan Şener, "Hangi kararı ne zaman, ne şekilde alacağını doğrudan doğruya kendisi belirlemekte ve uygulamaktadır. Bu niteliği itibariyle de Merkez Bankamız her zaman üzerine düşen görevi yerine getirmektedir" dedi. Hükümetin uyguladığı bütçe ve mali politikalarıyla, genel düzenlemelerde makro ekonomik hedefleri gerçekleştirmeye yönelik önlemleri aldığını belirten Şener, "Bağımsızlığı çerçevesinde Merkez Bankamızın da para politikası araçlarını gerektiği şekilde kullanmasıdır" dedi.

ZORUNLU İSTİHDAMIN DÜŞÜRÜLMESİ GÜNDEMDE

Şener, istihdam üzerindeki SSK ve vergi yüklerinin azaltılmasının, bütçe dengelerinin elverdiği ölçüde gerçekleştirilebileceğini belirterek, 50’den fazla işçi çalıştıran işletmeler açısından gündeme gelen zorunlu istihdam konusunda bir değerlendirme yapacaklarını söyledi. Şener, "Gerekli olmayanların tamamen gündemden çıkarılmasıyla ilgili kararı alacağız. Bugünkü Bakanlar Kurulu’nda da ilgili arkadaşlarla konuşacağım ve beraber bir toplantı yapacağız. Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda bu konuyu ele alabiliriz" dedi.

KURUMLAR VERGİSİ MECLİS TATİLE GİRMEDEN ÇIKACAK

Şener, Kurumlar Vergisi oranının düşürülmesiyle ilgili yasa tasarısının TBMM genel kurulunda, Meclis tatile girmeden önce görüşülüp tamamlanmasının sağlanacağını da söyledi. Özellikle yabancı fonların büyük ilgi duyduğu Mortgage Yasa Tasarısı’nın TBMM Genel Kurulu’nda yasalaştırılmasının da Meclis tatile girmeden gündeme alınacağını söyledi.
ANADOLU YAKLAŞIMI

Bakan Şener, Anadolu Yaklaşımı konusunun İstanbul Yaklaşımı uygulamasından geldiğini ve bu çerçevede yapılan düzenlemelerle bir finansal yeniden yapılandırma programı uygulandığını, bununla büyük firamlarla finans kuruluşları ve bankalar arasındaki finans ilişkilerinin düzene sokulduğunu ve 322 firmanın 6 milyar 20 milyon dolarlık bir borcunun yeniden yapılandırıldığını anımsattı. Buna benzer bir düzenlemenin KOBİ’lere yönelik olarak da yapılması amacıyla bir çalışma başlattıklarını ve BDDK tarafından bir yasa tasarısı taslağı hazırlandığını ve bir ay önce görüşleri alınmak üzere ilgili kurumlara gönderildiğini anımsattı. Şener, "Bu hafta son şeklini vermek suretiyle bu tasarıya, Bakanlar Kurulu’nda hemen imzaya açılmasını sağlayacağız. Böyle bir yasal düzenleme yapılacak sonra bazı ikincil mevzuat yönetmelik hazırlıkları yapılacak. Daha sonra ilgili kredi kuruluşlarıyla ilgili firmalar arasında bir çerçeve anlaşma oluşturulacaktır. Finansal yeniden yapılandırma çerçeve anlaşması yapılmak suretiyle borçlar yeniden yapılandırılacak ve yeni kredi imkanları ortaya çıkarılacaktır" dedi.

TÜSİAD AÇIKLAMASI

Şener, gazetecilerin TÜSİAD’ın açıklamalarını anımsatması üzerine, "Ekonomik faktörlerin hiçbir beyanı, açıklamayı olumsuz olarak algılamaması Türktiye’de olumlu gelişmelerin ortaya çıkabilmesi için söylenmiş sözler olarak değerlendirilmeli. Neyin ne zaman kim tarafından söylendiğindense, bu nasıl algılanıyor önemlidir. Türkiye’de insanların bireylerin, sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini ve değerlendirmelerini rahat olarak ifade edebilmelerini ve bunun da çok rahat bir şekilde algılanmasını beklerim. Bu kapsamda hiçbir değerlendirmenin ekonomiyle ilgili olumsuz bir algılama ortaya çıkarmaması gerekir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!