Semra Özal'ın maaşı 220 milyona çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Semra Özalın maaşı 220 milyona çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Maaşları Cumhurbaşkanlığı maaşına endeksli olan ve Süleyman Demirel'in üç yıldır maaş artışı istememesi nedeniyle maaşları donan emekli Cumhurbaşkanı ve Başbakanlar'ın maaşları milletvekillerine endeksleniyor. Böylece, aralarında Kenan Evren ve Semra Özal'ın da bulunduğu 12 ailenin maaş mağduriyeti giderilmiş olacak.

Maaşları Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in maaş artışına paralel olarak artan emekli Cumhurbaşkanı ve Başbakan ailelerinin mağduriyeti gideriliyor. Demirel'in son üç yıldan beri artış almaması nedeniyle, maaşları 120-160 milyon lira arasında donan 12 aile, yeni düzenleme ile milletvekili maaşına endeksli olarak artış alacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, önceki gün kabul edilen Cumhurbaşkanlığı bütçesinde, Demirel'in istememesine rağmen bu ailelerin mağduriyetini gidermek için önerge ile artış yaptı. Ayrılan 5.9 milyar liralık ödenek ile dolaylı olarak Demirel'in de maaşına da artış sağlandı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Biltekin Özdemir, emekli Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ailelerinin maaşlarının da, bu sayede yeniden düzenlendiğini bildirdi. Demirel de istemese de zam almış oldu ve maaşı brüt 250 milyondan, brüt 738 milyon liraya çıkarıldı. Demirel'in maaşının yüzde 194.4 arttırılması nedeniyle, eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in maaşı da 100 milyon liradan 294 milyon liraya, Semra Özal'ın maaşı da, 75 milyon liradan 220 milyon liraya çıktı.

YENİ TASARI

Ancak Maliye Bakanlığı, 12 ailenin maaş artışını Cumhurbaşkanlığı bütçesinden çıkartarak, milletvekili maaş artışına endekslemek için taslak hazırladı. Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, ‘‘Demirel'de olduğu gibi cumhurbaşkanları inisiyatif kullanarak, maaş artışı istemeyebiliyor. Bu durumda emekli Cumhurbaşkanı, başbakan aileleri de artıştan yararlanamıyor. Bunu önlemek için bu ailelerin maaşlarının milletvekili taban aylığına andekslemek için düzenleme yaptık’’ dedi.

Yeni taslak, Başkanlar Kurulu'nun ilk toplantısında ele alınarak, Meclis'e sevk edilecek. Taslağa göre, maaşları dondurulan 12 Cumhurbaşkanı ve Başbakanın ailesinin emeklilik aylığı 500 milyon lirayı aşacak ve her yıl milletvekili maaşına endeksli olarak düzenli artacak.

Bu tasarıdan yararlanacakların isimleri şöyle: Kenan Evren, Semra Özal (Turgut Özal), Emel Korutürk (Fahri Korutürk), Atifet Sunay (Cevdet Sunay), Bülent Ulusu, Naim Talu, Yıldırım Akbulut, Şehriyer Peker (Recep Peker), Nigar Ürgüplü (Suat Hayri Ürgüplü), Kamile Erim (Nihat Erim), Semiha Irmak (Sadi Irmak), Gülten Günaltay (Şemsettin Günaltay).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!