Selvilitepe’ye özel anten kurdu, KKTC’de artık ‘bağlantı’ kopmayacak

Güncelleme Tarihi:

Selvilitepe’ye özel anten kurdu, KKTC’de artık ‘bağlantı’ kopmayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2010 00:00

Turkcell grup şirketlerinden Superonline ve Kuzey Kıbrıs Turkcell, 2 milyon TL yatırım yaparak dünyaya tek bir fiberle bağlanan KKTC için radyolink hattı kurdu. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, KKTC’nin radyolink hattıyla dünya ile kesintisiz iletişim olanağına kavuştuğunu söyledi.

Haberin Devamı

TURKCELL grup şirketlerinden Superonline ve Kuzey Kıbrıs Turkcell, 2 milyon TL yatırım yaparak dünyaya tek bir fiberle bağlanan KKTC için havadan otoyol kurdu. Turkcell şebeke operasyonlarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, Ada’nın radyolink hattıyla kesintisiz iletişim olanağına kavuştuğunu, Türkiye ve dünya ile iletişiminin artık kopmayacağını söyledi. Terzioğlu, radyolink sayesinde adada “internetten düşme” ya da “şebeke  meşgul” şikayetlerinin bittiğini ve “iletişim izolasyonunun” kalktığını anlattı.
Kesintisiz iletişim
Bugüne kadar KKTC’ye 860 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını belirten Terzioğlu, şu bilgileri verdi: “KKTC’ye bugüne kadar bu kadar büyük yatırım yapmış başka şirket yok. Kurduğumuz radyolink hattı, adadaki 360 bin aboneye kesintisiz iletişim olanağı sunacak. Dünyadan, Kıbrıs Rum yönetimine bağlanan 8 fiberoptik hat var. KKTC’de ise bu yatırımdan önce deniz altında bulunan eski bir fiber hattıyla iletişim kuruluyordu. Tek bir hat olan bu fiberde bağlantı kesilirse KKTC dünyaya kapanıyordu. Yılda 225 saat arıza oluyordu. Bu kesintiler, KKTC ekonomisini de vuruyor, tüm kredi kartı ve banka işlemleri duruyordu.”
Denizaltından fiber optik
KKTC’ye deniz altından da fiberoptik kablo çekmek istediklerini, Güney Kıbrıs’ın, kendi taraflarındaki fiber hatlar sayesinde Ada üzerinden geçen dünya iletişiminden önemli bir pay aldığını vurgulayan Terzioğlu, şunları söyledi: “ABD’den Suriye’ye yapılan arama, Avrupa’dan Mısır’a yapılan arama niye Kuzey Kıbrıs üzerinden gitmesin? Biz KKTC’de gerekli başvuruları yaptık. Girne-Mersin arasına böyle bir hat kurmak istiyoruz. 2 yıldır buradan izin çıkmasını bekliyoruz, izinler gelirse 1.5 ayda bitiririz. Bu hat olursa, Kıbrıs dünya iletişiminin geçiş noktası olur, dünya iletişim trafiği Ada’ya ve elbette Kuzey Kıbrıs’a akar. Radyolink projesi için de 2 yıl izin bekledik ve 4 ayda tamamladık.”
Terzioğlu, KKTC’deki sabit telefon operatörünün özelleştirilmesinin gündeme gelmesi durumunda, bu ihaleyle ilgileneceklerini açıkladı. Terzioğlu, “Bu işin peşini bırakmayız. Yatırımı yapmak için uğraşacağız” dedi. Bu coğrafyada başka ülkelerle de bu yönde çalışmalar yapacaklarını aktaran Terzioğlu, adadaki diğer operatör olan Telsim’e talep etmesi halinde bu link hattını kullandırabileceklerini de söyledi.
Brezilya’dan özel anten
KKTCCELL, radyo link hattı için Girne’deki 1240 metre yükseklikteki Selvilitepe’ye 80 metre uzunluğunda kule kurdu. Bu kulelere, Brezilya’dan özel gemilerle 2.5 ayda getirilen 4.5 metre çapındaki çanak antenler takıldı.

Haberin Devamı

225 saat kesinti oldu

Haberin Devamı

KUZEY Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Dağhan Fellahoğlu, radyolink projesi ile Türkiye’ye bağlanmanın çok önemli olduğunu belirterek, entegre olmak konusunda sıkıntılar yaşadıklarını, ancak bunu aştıklarını söyledi. Bu yıl yaşanan 225 saatlik iletişim kesintilerinin Kıbrıs için çok büyük bir kayıp olduğunun altını çizen Fellahoğlu, “Buna alternatif bir proje üretmek ve adanın iletişimini yedeklemek bizim için çok önemliydi. Ekonomik olarak hareket etmenin zor olduğu bir bölgedeyiz. Bu proje bölge için bir motivasyon olacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!