Sektörel güven eylülde yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Sektörel güven eylülde yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2022 07:00

Güven endeksi, eylülde hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), güven endeksinin; hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinde yükseldiğini açıkladı.

Haberin Devamı

TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre, mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi, eylül ayında bir önceki aya kıyasla hizmet sektöründe yüzde 1.7, perakende ticaret sektöründe yüzde 2.7 ve inşaat sektöründe yüzde 2.1 arttı. Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylül ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni (RKGE) açıkladı. İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1744 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirildi. Buna göre, eylül ayında RKGE, bir önceki aya göre 2.2 puan azalarak 99.9 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1.2 puan azalarak 100.2 seviyesinde gerçekleşti.

Haberin Devamı

KAPASİTE KULLANIM ORANI

TCMB’den yapılan açıklamaya göre, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1744 iş yeri tarafından eylül ayı İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirildi. Anket sonuçlarına göre, imalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı, eylülde bir önceki aya kıyasla 0.7 puan artarak yüzde 77.4’e çıktı. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da (KKO-MA) bir önceki aya göre 0.7 puan artışla yüzde 77.3 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!