Sekiz yıllık eğitime katkı kavgası çözüldü

Güncelleme Tarihi:

Sekiz yıllık eğitime katkı kavgası çözüldü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı ile Rekabet Kurumu arasında yaşanan ‘‘Sekiz yıllık eğitime katkı payı kavgası’’ tatlıya bağlandı. Rekabet Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı hesabına hafta içinde 4.8 trilyon lira aktardı. Kurum ayrıca Doğu'da 1.5 trilyon liraya üç okul yaptıracak.

Sekiz yıllık eğitime katkı payı konusunda mahkemelik olan Rekabet Kurumu (RK) ile Maliye Bakanlığı arasındaki kavga, tatlıya bağlandı. İstenen katkı payının, miktar ve usul bakımınından yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle, Maliye aleyhine açtığı iki davayı kazanan RK, kesintisiz temel eğitim için Milli Eğitim Bakanlığı hesabına 4.8 trilyon lira aktardı. RK ayrıca, Diyarbakır, Şırnak ve Van'da toplam tutarı 1.5 trilyon lira olan üç okul yaptırma kararı aldı.

‘Sekiz Yıllık Temel Eğitim Kanunu’na göre, RTÜK, SPK, İMKB ve RK'nun, gelirleri üzerinden temel eğitime katkıda bulunması gerekiyor. İki kurum arasındaki kavga, ‘halen birikmiş tutarlar üzerinden’ yapılmasını öngören yasa maddesinin yorum farkından kaynaklandı. Maliye Bakanlığı, 4.8 trilyon liralık talebini, RK'nun 28 Şubat 1998 tarihindeki geliri üzerinden hesaplarken, RK ise bu hesabın, Temel Eğitim Yasası'nın yürürlüğe girdiği 18 Ağustos 1997 tarihi üzerinden yapılması gerektiğini savundu.

DAVALARI KAZANDI

RK, idare ve vergi mahkemelerinde açtığı davaları kazanırken, Maliye'nin ‘yürütmenin durdurulması kararının kaldırılması’ yönündeki itirazı reddedildi. Mahkeme, RK'ndan, yasanın yürürlüğe girdiği tarihe göre para istenmesi gerektiğine karar verdi. Bu gelişme üzerine Maliye Bakanlığı, RK'nun açtığı davaları kabul ederken, RK da davada savunduğu tarihte, ancak Maliye'nin istediği miktarın tamamını, Milli Eğitim Bakanlığı hesabına aktardı.

RK ayrıca, Diyarbakır, Şırnak ve Van'da toplam tutarı 1.5 trilyon lira olan üç okul yaptırma kararı aldı. Kurum, Diyarbakır Valiliği'nce yaptırılacak ‘İşitme Engelliler’ okulu ile Van ve Şırnak Valilikleri'nce yaptırılacak 24'er derslikli iki temel eğitim okulları için gerekli maddi kaynağı karşılayacak. Okulların yapımına ilişkin protokoller, RK ile üç valilik arasında Pazartesi günü imzalanacak.

RK Başkanı Aydın Ayaydın, kesintisiz temel eğitime karşı etmek gibi bir düşüncelerinin olmadığını belirterek, ‘‘Bütün istediğimiz, olayın hukuk zeminine oturmasıydı. Bu oldu. Biz de üstümüze düşeni yaptık’’ dedi.

Ziraat'ten Doğu'ya ‘öğrenci paketi’

Ziraat Bankası, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 200 bin öğrenciye birebir eğitim desteği veriyor. Banka 1998-99 eğitim ve öğretim yılında, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki ilköğretim öğrencilerine ders malzemelerinin yeraldığı, ‘Ziraat Paketi’ hediye edecek.

Banka yönetimi, Hakkari, Şırnak, Siirt, Batman, Mardin, Bitlis, Bingöl ve Tunceli'deki tüm köy ilköğretim okullarındaki toplam 200 bin öğrenciye, 2 defter, kalem, silgi, kalemtraş, cetvel ve boya kalemlerinin yeralacağı bir hediye paketinin dağıtılmasını kararlaştırdı. Defterler üzerinde Atatürk resimleri yeralırken, çocuklara ayrıca çerçeveletilebilecek Atatürk kartonları ile İstiklak marşı metninin yeraldığı kartonlar da dağıtılacak. Bu paketle birlikte Cumhuriyetin 75. yılı dolayısıyla çoğaltılan Atatürk posterleri de okullara ve kamu kuruluşlarına, Ziraat Bankası şubeleri kanalıyla ulaştırılacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!