‘Şekerin ayak sesi’ni duyuracak fabrika kapatmaya karşı çıkacak

Güncelleme Tarihi:

‘Şekerin ayak sesi’ni duyuracak fabrika kapatmaya karşı çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2012 00:00

Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, üretim maliyeti yüksek olan bu tesislerin özelleştirmeler tamamlandığında kapatılacağını savunarak, “20’ye yakın fabrikanın kapanacağını söylüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye (Türkşeker A.Ş.) ait portföy B ile portföy C fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olmadıklarını vurgulayan İsa Gök, “Biz bu fabrikalar özelleşmesin de demiyoruz, dünyada örneği neyse o olsun istiyoruz” diye konuştu. Gök, başta Malatya olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinden Ankara’ya “Şekerin Ayak Sesi” yürüyüşünü gerçekleştirmeyi düşündüklerini söyledi. Türkiye’deki şeker fabrikalarının ikiye ayrıldığını, üretim amaçlı fabrikaların, özellikle doğu illerinde yer alan “sosyal amaçlı” fabrikaları desteklediğini anlatan Gök, şöyle konuştu: “Sosyal amaçlı fabrikaların esas amacı bulundukları
bölgeyi kalkındırmak, göçü engellemek, istihdam yaratmak. Üretim amaçlı fabrikalar bu fabrikalara destek verir. Satın alacak şirket önce kendi karını düşünür. Üretim maliyeti yüksek olan fabrikayı niye çalıştırsın? Teşvik verilen bölgelerdeki fabrikaların çoğu sosyal amaçlı olduğu için kapanır. Yarattığı 3 milyar dolara yakın katma değerle aydınlık yarınların teminatı şeker fabrikalarımızın yok pahasına arsa bedellerine satılması, sektörden ekmek yiyen milyonları derinden yaralamıştır.”

Haberin Devamı

Kasım ayında yapılan özelleştirme ihalesinde Türkşeker’e ait portföy B grubundaki Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan şeker fabrikalarına 266 milyon dolara Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, C portföyünde yer alan Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba şeker fabrikalarına da 656 milyon dolara Ak-Can Şeker en yüksek teklifi vermişti.

Özelleştirme İdaresi: En doğru yol seçildi

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yetkilileri, Danıştay’ın Sendikanın yürütmeyi durdurma talebini reddettiğini hatırlatarak, “Şeker özelleştirmeleriyle ilgili karar, tek başına ÖİB kararı değil. Şeker Kurulu ve Rekabet Kurulu’yla birlikte verildi. Hem Tarım Bakanlığı, hem Devlet Planlama Teşkilatı’ndan şeker sektörü uzmanlarıyla görüşüldü. Coğrafi bazlı özelleştirmenin sektör için en doğru strateji olacağına karar verildi. Kotalar çerçevesinde en az beş yıl üretim yapma şartıyla devrediyoruz. Türkiye’de 4 milyon tonluk kapasiteye karşın, 2 milyon tonluk üretim var. İlk özelleştirmeler sonucunda tesisler özel sektöre geçtiğinde olumlu adımlarını göreceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!