Şekerbank: Biraz rekabet dozu kaçtı

Güncelleme Tarihi:

Şekerbank: Biraz rekabet dozu kaçtı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2011 00:00

Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan, Rekabet Kurulu’nun maaş promosyonlarına dönük bankalara yönelik soruşturmasına ilişkin, “Biraz rekabetin dozu kaçtı, kaçırmışlar arkadaşlar. Serbest ekonomide herşey serbest değildir. Rekabeti yaparken de bazı şeylere dikkat edeceksiniz” dedi.

Haberin Devamı

Seçim listesi olur
Göktan, banka olarak kredilerde bu yıl yüzde 25 civarında büyümeyi hedeflediklerini, kaliteli, verimli ve üretime yönelik kredi vermenin bundan sonra daha da büyük önem taşıyacağını söyledi. Kredilerde yüzde 25’ten fazla büyümenin önüne nasıl geçecekleri sorusu üzerine Göktan, “Bir seleksiyon, seçim listesi yapabiliriz. Daha çok üretim, ihracat yapabilecek, daha verimli olabilecek, daha iyi ödeme gücü olanları seçeriz” diye konuştu.
Uyarı dönemi başlamadı
Hasan Basri Göktan, “BDDK’dan uyarı aldınız mı?” sorusunu “Biz BDDK’dan uyarı almadık. Ama henüz o dönemin başladığını sanmıyorum. Uyarırlarsa da gizli, kuruma özel şeylerdir” diye yanıtladı. Alınan tedbirlerin cari açığın riske dönüşebilmesine karşı alınan tedbirler olduğunun altını çizen Göktan, şöyle devam etti: “Geriye dönük geçen 2 aya baktığımızda, kredi hacimlerinin çok fazla artmadığını düşünüyoruz. Yüzde 25 civarında, ekonomi yönetiminin öngördüğü  büyüklükte... Elbette ekonominin serbestliğiyle ekonominin makro planlamasını,  makro tedbirlerini karıştırmamak lazım. Ekonomideki serbestlik, herkesin  istediğini yapabilir anlamına gelmez. Bu tür düzenlemelerin yapılması normaldir.  Zaten bankalar büyürken bazı şeylere dikkat etmek zorundalar. Likidite  oranlarına, sermaye rasyolarına, diğer bankacılık rasyolarına, öz kaynaklarına  dikkat etmek zorundalar. Bunlar dengelendiğinde dengeleri bozmayacak kredi artışı  yapmak zorundalar. Yüzde 25, bana göre makul ölçülerde planlamadır. Diğer  taraftan yüzde 4-5 büyümesi planlanan ekonomide kredilerin yüzde 25 büyümesi bana  göre yeterlidir.”

Haberin Devamı

Tahvil otomatik vitesli araba

ŞEKERBANK Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Göktan, Türkiye’nin tasarrufu unuttuğunu, büyümek için uzun vadeli tasarrufa ihtiyaç olduğunu kaydederek tahvil ihraçlarının ekonominin ihtiyacı olan kaynağı sağlamak adına önemli enstrümanlar olduğunu ifade etti. İnsanların artık tasarruf bilincine yavaş yavaş yaklaştığını ve ciddi getiriler sağlayabileceklerini ve tahvilleri gerekirse ikincil piyasada nakde dönüştürebileceğini kaydederek bu enstrümanı otomatik vitesli bir arabaya benzetti. Göktan, Şekerbank’ın ihracı ile birlikte 2.6 milyar TL’lik bir hacim oluşacağını potansiyelin ise 40-50 milyar TL olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

18 ay vadeli tahvil satacak

ŞEKERBANK Yönetim Kurulu Başkanı  Hasan Basri Göktan, iki ayrı vadeli 350 milyon liralık yurt içi tahvil ihracı yapacaklarını, 18 ay vadeli tahvilin ticari bankalar arasında bugüne kadar yurt  içinde yapılan en uzun vadeli tahvil ihracı olacağını bildirdi. Bugün banka olarak iki  farklı vadeli iki tip 350 milyon liralık tahvil ihracı için talep toplamaya  başlayacaklarını, bu tahvillerin 150 milyon liralık kısmının 367 gün vadeli ve iskontolu olacağını söyledi. Bunların referans alınan 2012 vadeli devlet tahvillerinin üzerine bir miktar prim koymak suretiyle fiyatlandırılacağını ve halka arz edileceğini  kaydeden Göktan, “Bankanın ihraç edeceği 18 ay vadeli tahvil,ticari bankalar arasında bugüne kadar yurt içinde yapılan en uzun vadeli tahvil ihracı olacak. İlk defa Türkiye’de bir ticari banka, 365 günün üzerinde uzun vadeli tahvil ihraç ediyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!