SEKA direnişi Türkiye’ye yayıldı

Güncelleme Tarihi:

SEKA direnişi Türkiye’ye yayıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2005 01:57

Türk-İş, dün Türkiye genelinde SEKA İzmit’in kapatılması kararına tepki olarak ‘işyerini terketmeme’ eylemi yaptı. Eylem nedeniyle başta siyasi partiler olmak üzere, sivil toplum-meslek örgütleri Türk-İş Genel Merkezi’ne akın ederken, başta İzmit olmak üzere pekçok şehirdeki işçilerden de SEKA eylemine destek geldi.

AMAÇ ÜZÜM YEMEK:

Türk-İş Genel Başkanı Kılıç, Behiçbey’deki TCDD Lokomotif Bakım İstasyonu’nda işçilere hitaben yaptığı konuşmada, eylemlerine Türkiye’nin her yerindeki işyerlerinden katılım olduğunu belirterek, bunun SEKA işçisinin 43 gündür verdiği çileli direnç ve kararlılığa güç, destek verdiğini söyledi. Amaçlarının ‘bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek, üretmek ve refahı paylaşmak’ olduğunu dile getiren Kılıç, Sosyal barış ve diyaloğu dikkate almayanların daha büyük tepkilerle karşılaşacaklarını bilmeleri gerektiğini belirtti.

DİSK DE DESTEK VERDİ:

Başta siyasi partiler olmak üzere, hemen tüm sivil toplum örgütleri, Türk-İş’le, özellikle de SEKA ve Tekel işçileriyle dayanışma içinde olduklarını açıkladı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Başkanlar Kurulu da, SEKA İzmit İşletmesi’ne dayanışma ziyareti yaptı. DİSK’e bağlı 18 sendikanın genel başkanı ve yöneticileri geceyi, SEKA işçileriyle birlikte fabrikada geçirme kararı aldı. Çelebi, işçilere yaptığı konuşmada ‘Verdiğiniz mücadele sadece 734 işçinin değil, tüm Türkiye’nin mücadelesidir’ diyerek, SEKA’yı asla teslim etmeyeceklerini belirtti.

FABRİKALARDAN ÇIKILMADI:

SEKA işçilerine destek amacıyla Kocaeli ve Gebze’de birçok fabrikada işçiler mesai bitiminde işyerlerini terketmedi. Başta TÜPRAŞ ve Sabancı Grubu’na bağlı fabrikalar olmak üzere DYO, Unilever, Basf Türk, Pisaş, Suplas, Bayer, Teknokauçuk gibi fabrikalarda çalışan işçiler de eyleme destek verdi. SEKA İzmit Fabrikası akşam saatlerinden itibaren yoğunluk nedeniyle tam anlamıyla miting alanına dönüştü.

Türk-İş işçisi destek için neler yaptı

SAMSUN:
Samsun’un 19 Mayıs İlçesi’ndeki Tekel’e ait Ballıca Sigara Fabrikası önünde toplanan Tekgıda-İş Sendikası’na bağlı çalışanlar protesto eylemi yaparken, gece de işyerini terk etmedi.

KONYA: Konya’da demiryolu işçileri, SEKA İzmit İşletmesi işçilere destek için eyleme katıldı.

ANTALYA: Antalya’da, Haklar ve Özgürlükler Cephesi Temsilciliği üyeleri, Kışlahan Oteli önünde toplanarak, destek amacıyla eylem yaptı.

KARABÜK: Türk-İş’e bağlı Tez-iş sendikası Karabük Baştemsilciliği’ndeki BEDAŞ’ın (Başkent Elektrik Dağıtım) 25 çalışanı geceyi iş yerinde geçirdi.

SİVAS: Demiryol-İş Sendikası’na bağlı 1500 işçi eyleme Tüdemsaş yemekhanesinde dürüm yiyerek, sazlı sözlü destek verdi. Köy Hizmetleri Lokali’nde toplanan bir grup ise, vakit geçirmek için okey oynamayı tercih etti. Karayolları çalışanları da eylemi destekledi.

ÇORUM: Şeker-İş Sendikası’na üye işçilerin çalıştığı Çorum Şeker Fabrikası ile Selüloz-İş Sendikası’na üye işçiler gece 24.00’e kadar işyerlerini terk etmedi.

BURSA: DSİ 14. Bölge Müdürlüğü yemekhanesinde eyleme destek veren 130 işçi geceyi işyerinde geçirdi.

UŞAK: Şeker-İş ve Haber-İş Sendikası üyeleri, Uşak Şeker Fabrikası önünde davullu zurnalı halay çekerek protesto ederken, geceyi de işyerinde geçirdi.

İZMİR: Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlü Tekel Yaprak Tütün İşçileri mesai sonrası işyerlerini terketmeyip ellerindeki meşale ve mumları yakarak protesto eylemi yaptı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!