Şehirde yaşam daha da pahalılaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Şehirde yaşam daha da pahalılaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2006 10:08

Hükümetin, TBMM’ye sunduğu İl Özel İdareleri ve Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı, belediye gelirlerini artırmak amacıyla yeni birçok vergi içeriyor. Tasarıda, uçak, balon ve zeplinle yapılan reklamlardan vergi alınacak, konaklama vergisi gelecek. Taşıtların geçici parkında da her taşıt için saatte 2, harç alınacak.

Haberin Devamı

Tasarıyla belediye ve mücavir alan içindeki tüm bina ve arsa-arazilerden alınan vergiler yeniden düzenlendi. Bina vergisi konutlarda binde 1.5, diğer binalarda binde 3 olacak. Arsalar için binde 5, araziler içinse binde 2 oranında vergi alınacak. Büyükşehirlerde ise bu oranlar iki katı olarak uygulanacak. Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını iki katına kadar artırmaya yetkili kılındı. Konutlarda, karşılıklı olmak şartıyla uluslararası antlaşma hükümlerine göre azınlık sayılan cemaatlere ait okul binaları vergiden müstesna tutuldu.

Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde ilçe belediyelerinin topladığı emlak vergisinin yüzde 25’i büyükşehir belediyesi payı olarak bu belediyelere aktarılacak.

ZEPLİNE DE REKLAM VERGİSİ

Seçim büroları, medyadaki ilanlar ve ambalajlar gibi kimi istisnalar getirilse de ilan ve reklamlardan da vergi alınacak. Buna göre, uçak, helikopter, balon, zeplinle gökyüzünde yapılan ilan ve reklamın metrekaresinden günlük 10 YTL vergi alınacak. İlan ve reklamların metrekaresi üzerinden; dükkanların sabit tabelalarından yıllık 100 YTL, kara ve denizde sefer yapan aracın içi ve dışındakiler için yıllık 40 YTL, cadde sokak kaldırımlarda, binaların üzerinde belli bir süre için yapılanlardan haftalık 10 YTL, ışıklı veya projeksiyonlu ilan ve reklamlarda yıllık 100 YTL vergi alınacak.

BARA, PAVYONA, KAHVEHANEYE EĞLENCE VERGİSİ

Bu arada tasarıyla eğlence vergisi de getirildi. Buna göre Hipodrom, araba yarışı, sinema, konser, lunapark, sirk, spor müsabakalarından giriş biletinin yüzde 10’u üzerinden eğlence vergisi alınacak. Bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, kabare ve dansing gibi eğlence yerlerini işletenler ise günlük 80 YTL, internet salonları ve her türlü makine ile oyun oynanan yerlerden günlük 5 YTL, köylerdekiler hariç olmak üzere kahvehane, kıraathane ve kafe gibi yerlerden günlük 4 YTL vergi alınacak.

ELEKTRİK VE GAZ TÜKETİMİNE DE VERGİ

Elektrik, hava gazı ve doğal gaz üreten ve dağıtan müesseselerin, üretim ve dağıtım amaçlı olarak kullandıkları elektrik ve gaz tüketiminden Elektrik ve Gaz Tüketim Vergisi alınmayacak. Yurttaşlar, tükettikleri gaz üzerinden yüzde bir, elektrik üzerinden yüzde 5 vergi ödeyecek. Bunları imalatta kullananlar da yüzde 1 vergi ödeyecek. Vergi, enerjiyi üretenler tarafından tahsil edilecek. Bu verginin yüzde 35’i de büyükşehir belediyesinin olacak.

KONAKLAMA VERGİMİZ DE OLDU

Mahalli bir vergi olarak turizm hizmetlerinin finansmanına yardımcı olmak amacıyla günlük yeme içme ve yatak ücretini kapsayan konaklama vergisi de getirildi. Otel, motel, tatil köyü, pansiyon gibi tesis ve yerlerde konaklayanlar bunu ödeyecek. Vergi miktarı, günlük konaklama bedelinin yüzde 3’ü olarak belirlendi. Bakanlar Kurulu, bu oranı sıfıra kadar indirmeye ve kanuni haddine kadar çıkarmaya yetkili kılındı.

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ 4 YKR ARTTI

Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan, çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalardan Çevre Temizlik Vergisi alınacak. Ancak büyükşehirlerdeki konutlara tüketilen su üzerinden metreküp başına 16 YKr olan ÇTV tasarıyla 20 YKr’ye çıkartıldı. Benzeri biçimde diğer belediyelerde metreküp başına 13 YKr olan ÇTV de 15 YKr’ye çıkartıldı.

OTOPARK HARCI DA VAR

Kamunun ortak kullanımına ait alanlardan yetkili idare tarafından belirlenen yerlerin geçici olarak kullanımı için de “Geçici Kullanım Harcı” alınacak. Buna göre; bu ortak alanların geçici kullanımında metrekare başına günlük 2, küçükbaş hayvan başına günlük 0.5, büyükbaş hayvan başına günlük 2, taşıtların geçii parkında da her taşıt için saatte 2, günlük 7 YTL harç alınacak. Taşıtların 3 saati aşan parklarında ise günlük harç tahsil edilecek.

YERALTINA DÖŞENEN BORUYA DA HARÇ ALINACAK

Ekleri de dahil olmak üzere her türlü inşaattan da harç alınacak. Tasarıya göre konutlar için işyerlerine göre daha az harç ödenecek. İnşaat harcında da kimi durumlarda istisna getirildi. Konut inşaat alanlarında metrekare başına 0.5 ila 3 YTL arasında, işyeri inşaat alanlarında ise 2-6 YTL arasında harç alınacak. Yer altı ve yer üstüne döşenecek boru ve kablonun her bir metresi için DE 2 YTL inşaat harcınını ödenmesi gerekecek. Bu harç, ruhsatın alınmasından önce ödenecek.

Benzeri biçimde bina ve arsalar hakkında tapuda yapılacak cins değişikliklerinde de Yapı Kullanma İzni ve Cins Değişikliği Harcı gündeme gelecek. Bunun için emlak vergisi değerinin binde 17’si ödenecek.

İŞYERİNİN HER METREKARESİ İÇİN 1 YTL HARÇ ÖDENECEK

İşyeri Açma İzni Harcı da metrekare başına 1 YTL olacak. 300 metrekareyi aşan işyerlerinin aşan kısmı içinse bu miktar yüzde 50 indirimli olarak hesaplanacak.

DEĞİŞEN PARKELERİ DE ARTIK DOĞRUDAN YURTTAŞ ÖDEYECEK

Belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler veya belediyelere bağlı işletmeler tarafından; yeni parke, beton veya asfalt yol yapılması, voralan parke, beton veya asfalt yolların en az yüzde 40 oranında genişletilmesi, yağmur suyu kanalı yapılması hallerinde bu yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmayan ve bu yoldan yararlanan taşınmazların sahiplerinden Yol Harcamalarına Katılma Payı alınacak. Benzeri biçimde; yeni kanalizasyon, içme suyu tesisi yapılması veya mevcut tesisin kapasitesinin artırılması için de harç ödenecek.

Harcamalara katılma payları, Emlak Vergisine göre saptanan bina vergi değerinin yüzde 2’sini, arsa ve arazi vergi değerinin yüzde 4’ünü geçemeyecek.

BELEDİYELERE VERGİDEN AKTARILACAK PAYLAR

Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Aktarılacak Paylar da tasarıyla düzenlendi. Söz konusu pay, genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamından, vergi iadeleri düşüldükten sonra kalan net tutar üzerinden hesaplanacak. Genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı toplamının; yüzde 5’i büyükşehir belediyelerine, yüzde 1.65’i büyükşehir belediye sınırları içindeki ilçe ve ilk kademe belediyelerine, yüzde 3.20’si diğer belediyelere ve yüzde 1.15’i il özel idarelerine ayrılacak. Bakanlar Kurulu’na, bu oranları iki katına kadar artırmaya veya yasal haddine kadar indirmeye yetkili kılınıyor.

ÖZEL MÜZELERE KÖTÜ HABER

Tasarıyla, gerçek ve tüzel kişiler tarafından işletilen her türlü müze giriş ücretlerinin yüzde 10’u, ören yeri giriş ücretlerinin yüzde 50’si yetkili idare payı olarak ayrılacak. Yine Devlet ormanlarından istihsal edilen her türlü asli ve tali orman ürünlerinin orman işletmelerince satışından elde edilecek bedelin yüzde 5’i de il özel idaresine aktarılacak.

İLLER BEŞ GRUBA AYRILACAK

İçişleri Bakanlığı, DPT’nin görüşünü alarak illeri ve belediyeleri, nüfusları ile ekonomik ve sosyal gelişmişlik durumlarına göre beş gruba ayırarak, Resmi Gazete’de ilan edecek. Bu liste her beş yılda bir yenilenecek.

ÇTV hariç olmak üzere tasarıyla getirilen vergi ve harç miktarları; birinci gruba girenler için yüzde 100, ikinci gruba girenler için yüzde 85, üçüncü gruba girenler için yüzde 70, dördüncü gruba girenler için yüzde 55 ve beşinci gruba girenler için yüzde 40 oranında uygulanacak.

Yer ve alanlar da mahallin ekonomik ve sosyal gelişmişlik durumu dikkate alınarak, belediye meclisi veya il genel meclisi tarafından üç dereceye ayrılacak.

BELEDİYE PAYLARINA AKTARMAYANA 5 MAAŞLIK CEZA

Belediye ve il özel idare paylarını, belirtilen süreler içinde ilgili idarelerin hesaplarına yatırmayan sorumlular hakkında beş maaş tutarı kadar aylıktan kesme cezası uygulanacak.

KABAHATLER’E SIKI TAKİP GELİYOR

Tasarıyla Kabahatler Yasasında da değişiklik yapılacak. Buna göre; kişinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde idari para cezasının, ilk taksidinin peşin ödenmesi şartıyla, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halinde ödenmesine karar verilebilecek. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde idari para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilecek. Ancak bu yasaya eklenmesi öngörülen bir fıkrayla, kesinleşen idari para cezaları Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında yasa hükümlerine göre tahsil edilecek. Tahsilatın daha etkili olabilmesi için tahsil edilen idari para cezasının yüzde 20’lik kısmı, idari yaptırım kararını veren ve genel bütçeye dahil olmayan kamu kurum ve kuruluşlarına Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde aktarılacak.(ANKA)

KÖY HİZMETLERİ TAŞRA TEŞKİLATI İÇİN ÖDENEK

Tasarının geçici maddeleriyle de bazı hükümler getiriliyor. Buna göre; kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatı için, 2005 Mali Yılı Bütçe Kanununda personel ve cari giderlere ayrılan ödenekler kadar ödenek, ilgili özel idare ve büyükşehir belediyelerine aktarılmak üzere, personel sayısındaki değişimler dikkate alınarak beş yıl süreyle Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak. Bakanlar Kurulu, 5 yıllık bu süreyi toplam 10 yıla çıkartabilecek.

Belediye meclislerinin binaları gruplandırmasına kadar, 2007 yılı sonunu geçmemek üzere işyerleri ve diğer binalara ait ÇTV’lerin tarh ve tahakkukunda halen yürürlükteki bakanlar kurulu kararları ve belediye meclisi kararları uygulanacak.

BELEDİYE PAYLARININ DAĞITIMINDA GEÇİCİ FORMÜL

Dağıtılacak belediye payı 1 Ocak 2009 tarihine kadar; Yüzde 85’lik kısmı belediyelerin nüfusuna, Yüzde 15’lik kısmı ise ilçelerin gelişmişlik endeksine göre dağıtılacak.

BİTMİŞ İNŞAATLARDA RUHSAT İÇİN ELİNİZİ ÇABUK TUTUN

Çıkacak olan bu yasanın yürürlüğe girmesinden önce inşaatı tamamlanmış olsa bile yapı kullanma izni alınmamış, tapu harcı ödenmemiş ve tapuya tescil edilmemiş bina ve tesislerin inşaat harcı ödemesi gerekecek.

TAPU HARCINI YATIRMAMIŞ OLANLARA İNDİRİM

Öte yandan tasarıyla, yapı kullanma izni almasına karşın tapu harcı ödenmemiş ve tapuya tescil edilmemiş bina ve tesisler hakkında, bu yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde başvurulması halinde, Yapı Kullanma İzni ve Cins Değişikliği Harcı, ceza ve gecikme faizi uygulanmaksızın yüzde 50 oranında indirimli olarak ödenecek.

VERGİ GELİRLERİNDEN AYRILAN PAY 2005’İN İKİ KATINI GEÇMEYECEK

İl özel idareleri, büyükşehir belediyeleri, büyükşehir ilçe ve ilk kademe belediyeleri ile diğer belediyelere genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden, bu yasa hükümlerine göre ayrılacak aylık pay miktarı, 2005 yılında tahakkuk eden aylık miktardan az veya bu miktarın iki katından fazla olamayacak. Az veya fazla olan miktarlar her bir mahalli idare pay grubu içinde denkleştirilecek. Bu uygulama iki yıl sürecek ve bakanlar kurulu bu süreyi toplam 4 yıla kadar uzatabilecek.

Belediye ve il özel idarelerinin gruplandırılarak genel bütçe vergi gelirlerinden aktarılacak paylarının belirlenmesinde, 1 Ocak 2009’a kadar en son yapılan genel nüfus sayımı sonuçlarında yer alan nüfus esas alınacak.

YASA 2007’DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Tasarıya göre yasa bu haliyle çıkarsa 1 Ocak 2007’de yürürlüğe girecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!