Saygılıoğlu: Peşin vergi ertelenmeyecek

Güncelleme Tarihi:

Saygılıoğlu: Peşin vergi ertelenmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ekonomide yaşanan sıkıntılara karşı sanayiciler peşin verginin ertelenmesini talep ederken, Maliye Bakanlığı ise 1999 yılı gelir tahminlerini içinde önemli bir yer tutan peşin vergiyi erteleme yönünde herhangi bir çalışma yapmıyor. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürü Nevzat Saygılıoğlu, peşin vergi ile ilgili tebliğ çalışmasını tamamladıklarını söyledi. Tebliğin hazırlanmasında TURMOB'un desteğini ve İstanbul Yeminli Mali Müşavir Odaları'nın görüşlerini dikkate alarak bir çalışma yaptıklarını ifade eden Saygılıoğlu, şöyle konuştu:

‘‘Tebliğde mümkün olan ölçüde kolaylaştırıcı, basitleştirici, kanunun verdiği yetkiler içinde rahatlatıcı uygulamalara yer vermeye gayret ettik. Bürokrasi ve aşırı zorluk yaratmadan geçiş döneminde uygulama kolaylığı sağlamak istiyoruz. Peşin verginin ertelenmesi veya kaldırılması konusu tamamen siyasi bir karar noktasına gelmiş. Teknisyen olarak söylemek istediğim şey, 1999 yılı gelir tahminlerinin önemli bir kısmı peşin vergiye dayandırılmış görülüyor.’’

KAZANÇ YOKSA

Ekonomide daralma varken, bazı sektörlerde kazanç yoksa vergi olmayacağına dikkat çeken Saygılıoğlu, ‘‘1998'deki vergiler dikkate alınırsa 1999'da ekonomi daralsa ve mükellefler ve şirketlerin yine vergi ödemesi gelecekti. Peşin vergi ile ilgili bizim yaptığımız değişiklik yönünde bir çalışma yok’’ dedi.

Saygılıoğlu, bütçede geçici de olsa kesin de olsa, iç ve dış borçlanma konusunda bir yıl ve daha uzun vadeli kağıtlara vergi avantajı sağlanması ve borsalarla ilgili hükümlerin yer alacağını ifade etti.

Ekonomik krize karşı alınan tedbirlerin tekstil sektörünün içine düştüğü durumu dikkate alan ve o sektörde hareket noktası bulan tedbirler olduğunu kaydeden Saygılıoğlu, ‘‘Tedbirlere bakıldığı zaman da ağırlıklı olarak reel ekonomiyi bundan ihracatı buradan da tekstili ön plana alındığını görüyoruz’’ dedi.

Saygılıoğlu, şöyle konuştu:

‘‘KKDF'den 1999 için 300 trilyon liralık bir kaynak öngörülüyordu. 200 trilyonu yurtiçi kredilerden, 100 trilyonu da yurtdışı kredilerden elde edilen fondu. Şimdi yurtdışı kaldırıldı. Dolayısıyla 1999 bütçesinde zaten öngörülmemişti. Oradan bir kayıp söz konusu değil. Yurtiçi kredilerin de fon kesinteleri yarı yarıya düşürüldü. Oradan bir miktar fonun müşterek fona 5-75 trilyon lira bir gelir kaybına yolaçacağını zannediyoruz.’’

Saygılıoğlu, ithalatçıların daha çok savunması gereken KKDF'yi ihracatçıların savunduğunu belirterek, ‘‘Tabii ithal girdi kullanan ihracatçılar bunu daha fazla savundular. Bir de sistemden çok fazla kaçış noktası vardı. Dahilde işleme rejimi yok. Serbest bölge rejimi, teşvik belgeli yatırımlara, iki yıl ve daha uzun vadeli yatırım kredilerinde yok. Uygulamada farklılıklar haksızlıklar insanları rahatsız ediyordu’’ dedi.

TAŞITTA İNDİRİM YOK

Türkiye'de taşıt vergisi oranının yüzde 45'ler gibi yüksek düzeyde olduğunu belirten Saygılıoğlu, şöyle devam etti:

‘‘Taşıt Vergileri, uygulaması, yönetimi kolay, hasılatı fazla olan vergiler. Eğer Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) geçilirse bu dertlerin hepsi kalkmış olacak. Ayarlama imkanı olacak. Basite indirgenmiş olacak. Uyum açısından ÖTV'nin mutlaka çıkması lazım. Bazı ülkelerde bu oranlar daha yüksek uygulanabiliyor. sektörün önde gelen birkaç ismiyle yaptığımız temaslarda, ocak-şubat döneminde satışların en düşük noktaya indiğini ve vergi indirerek bu talebin artırılacağına inanmadıklarını söylediler. Burada vergileri ne kadar indirirseniz indirin, ki, zaten gündemde değil. İnsanlar tüketim beklentilerini ertelemiş durumdalar. Vergiyi ne kadar indirirseniz indirin tüketimi erteleyen insanlar için cazip olmaz.’’

Nevzat Saygılıoğlu, taşım alım vergileri konusunda herhangi bir taviz ya da indirimin olmayacağını da sözlerine ekledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!