Şart şurt olmaz, memurla pazarlık mevzuatla yürür

Güncelleme Tarihi:

Şart şurt olmaz, memurla pazarlık mevzuatla yürür
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2010 00:00

Kesk ve Memur-Sen’in, “Anayasada değişiklik yapıyorsunuz, şimdiden toplu görüşmeyi toplu sözleşmeye dönüştürelim” çağrısına Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’dan, “Mümkün değil” yanıtı çıktı. Yazıcı, “Anayasa değiştikten sonra elbette toplu sözleşmeye dönüşecek. Ancak, şimdiden şartlı şurtlu iş yapamayız” dedi.

Haberin Devamı

HÜKÜMET ile memur konfederasyonları arasında devam eden toplu görüşmelerin dün gerçekleştirilen ikinci turunda, KESK ve Memur-Sen’in “toplu görüşmelerin anayasa paketinde öngörüldüğü gibi toplu sözleşmeye dönüştürülerek, referandumun sonrasında yapılması” önerisi kabul edilmedi. Önerinin kabul edilmemesi üzerine KESK masadan çekilirken, belirlenen takvime göre toplu görüşme heyeti 24 ve 28 Ağustos tarihinde üçüncü ve dördüncü tur için bir araya gelecek. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, önerinin reddedilmesine gerekçe olarak mevcut Anayasa’nın 128. maddesini gösterdi. Kamuda çalışanların mali ve sosyal hakları, özlük haklarının tamamının kanunla düzenlendiği için toplu sözleşmeyle düzeltilemeyeceğini belirten Yazıcı, toplu sözleşme süreci için Anayasa değişikliğini işaret ederek, “Anayasa değişikliğinden sonra da elbette yasal mevzuatı da hemen  tamamlamak suretiyle inşallah toplu sözleşme sürecine gireceğiz” dedi.
Mevzuata göre yürüyecek
Bakan Yazıcı, KESK’in önerisini hatırlatarak şöyle konuştu: “Müzakereleri toplu görüşme şeklinde yürütmemizin daha doğru olacağı, anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi durumunda da elbette ki toplu sözleşme aşamasına geçileceğini ifade ederek gündemi belirledik. KESK’in Genel Başkanı buradaki görüşmelerde, ‘Evet de çıksa hayır da çıksa toplu sözleşme yapalım’ dedi. Bu mevzuatla alakalı bir şey. Türkiye bir  hukuk devletidir. Elbette ki kamu idareleri, hukuka göre, mevzuata göre sevk ve idare edilir. Görüşmeler özetle toplu görüşme yöntemi şeklinde, bugünkü mevzuata göre yürütülecek.”
Toplu sözleşme maddesi
Anayasa değişikliği yapılmadan önce Anayasa’nın 90. maddesinden dolayı toplu sözleşme yapılabileceği görüşünün gündeme getirildiğini belirten Yazıcı, şunları söyledi: “Bu doğru değil. Çünkü memurlarla ilgili düzenleme sadece Anayasa’nın 53. maddesinden ibaret değil. 128. madde var ki onu da değiştiriyoruz. Değişiklik taslağında var. Orada da şöyle der; ‘Kamuda çalışanların mali ve sosyal hakları, özlük haklarının tamamı kanunla düzenlenir.’ Kanunla düzenlenir demek, bu alanın toplu sözleşmeyle veya başka bir yöntemle düzenleyemezsiniz demektir. İşte Anayasa değişikliğinde toplu sözleşme bu madde kapsamında istisna ediliyor.”
Şartla devam etmeyiz
Önerinin şarta bağlanmaksızın mantıklı göründüğünü kaydeden Yazıcı, “Biz bunu müzakere edelim  dedik. Biz öyle şartlı şurtlu yola devam etmeyiz. O zaman bugünkü mevzuat bize neyi emrediyorsa onu uygulayalım” dedi. ‘Toplu görüşmelerin referandumdan sonra toplu sözleşme olarak devam etmesi önerisinin reddedilmesi üzerine KESK, bundan sonraki görüşmelere katılmama kararı aldı.

Haberin Devamı

Yazıcı: Ağzı olan konuşur

Haberin Devamı

KESK Başkanı Sami Evren’in Kamu İşveren Kurulu üyelerinden referandumda “evet” denilmesi yönünde imada ya da baskıda bulunulduğu şeklindeki sözlerine yanıt veren Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “Söylemek bana yakışır mı, yakışmaz mı bilmiyorum ama durumu özetler: Ağzı olan konuşur” dedi. Sami Evren’in değerlendirmesini haksız bulan Yazıcı, “Zaten KESK Başkanı arkadaşımız geçen yıl da öyleydi, daha önceleri de öyleymiş. Bu sene de öyle. Diyor ki, ‘Bu masanın meşruiyeti yok. Ben ne diyorsam o gündeme alınsın. O zaman  müzakere yapalım.’ Böyle bir mantık olabilir mi?” diye konuştu.

KESK: Başbakan toplu sözleşmeyi ‘evet’e bağladı

ÖNERİSİNİN reddedilmesiyle toplantılara katılmama kararı alan KESK’in Başkanı Sami Evren, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Çorum’da yaptığı konuşmanın Kamu İşveren Kurulu’nu etkilediğini ve KESK’in talebinin kabul edilmediğini savundu. Evren, görüşmelerde Kamu İşveren Kurulu adına yapılan konuşmada, Anayasa’ya ‘Evet’ denmesi durumunda bu taleplerinin gerçekleşeceğini’ söylendiğini iddia etti.

Haberin Devamı

Başbakan endişe etmekte haklı olduğumuzu gösterdi

TÜRKİYE Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Çorum’da Türkiye Kamu-Sen’in tutumuyla ilgili olarak yaptığı değerlen-dirmenin, kendilerinin “referandum süreciyle memurların baskı altına alınacağı” endişesinde ne kadar haklı olduklarını ortaya koyduğunu ifade etti. Akyıldız, “Türkiye Kamu-Sen ertelemeye şiddetle karşıdır. Toplu sözleşme hemen şimdi yapılmalıdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!