Saran, İspanyol Fersa’yla el ele enerjiye 1 milyar dolar yatıracak

Güncelleme Tarihi:

Saran, İspanyol Fersa’yla el ele enerjiye 1 milyar dolar yatıracak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2009 00:00

Saran Enerji, İspanyol enerji devi Fersa’yla yenilenebilir enerji alanında Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırım yapmaya hazırlanıyor. Saran Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran, “2015’e kadar toplam 350 MW’lık yatırım hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

SARAN Holding şirketlerinden Saran Enerji ile Avrupa’nın önde gelen enerji şirketleri arasında yer alan İspanyol Fersa arasında yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırımı kapsayan bir ortaklık anlaşması imzalandı.
Gelin damat gibi olduk
Saran ile Fersa arasındaki anlaşma töreni dün Ankara’da nikâh töreni edasında geçti. İmzalar atılırken, Saran’ın arkasında Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Fersa Yönetim Kurulu Başkanı Jose Maria Roger’in arkasında ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yer aldı. İmza masasında “Gelin damat gibi olduk” diyen Saran’a yanıt olarak Yıldız, “Valla ben İspanya’nın şahidi oldum” esprisi yaptı. İmzalar atıldıktan sonra iki işadamı kalemlerini takas etti.  Saran, imzalar atılırken eski arkadaşı olduğunu söylediği Zafer Çağlayan’a da takılmayı unutmadı. Saran, “Zaten Sayın Çağlayan’ı uzun yıllardır tanıyorum. Her ne kadar Galatasaraylı olsa da” dedi. Bunun üzerine Çağlayan da, “İspanyollar biliyorsunuz hepsi Galatasaraylı, çünkü bayrakları sarı kırmızı. Sadettin kardeşim Fenerbahçeli olsa da Fenerbahçelileri seven bir Galatasaraylı olarak Saran’a da her türlü desteği vereceğimi vurgulamak isterim” yanıtı verdi.
İmza töreninin nikâh havasında geçtiğine dikkat çeken Çağlayan, şunları söyledi: “Kızı istemeye Sadettin ile beraber gidememiştik. Ama nikâha katılmak nasip oldu, inşallah bu evliliğin çocuklarını da göreceğiz. Önümüzdeki dönemde üretecekleri enerji ve yapacakları istihdam ile bu evliliğin meyvelerini de vermiş olacaklar.” Bu ortaklık ile Avrupa’nın lider enerji şirketlerinden Fersa’nın tecrübesiyle Saran’ın Türk enerji sektöründeki birikim ve deneyiminin biraya geldiğini vurgulayan Saran, şunları söyledi: “Saran Enerji olarak 51 MW’lik yatırım aşamasında olan mevcut hidroelektrik santralları de dâhil olmak üzere, toplamda 1 milyar dolarlık yeni bir yatırım hamlesi ile hidroelektrikte toplam 100 MW, rüzgar santrallarında 200 MW, güneş enerjisinde 50 MW üretimle, 2015 yılına kadar toplam kurulu kapasitenin 350 MW’a yükseltilmesini hedefliyoruz. Allah bizi utandırmasın.”
Saran, başkan olsun
Jose Maria Roger, enerjide Avrupa’nın en büyük 10 büyük şirketi arasında yer alan Fersa’nın ekip ruhuna çok önem verdiğini kaydetti. Roger, “İki şirketin de iyi bir ekip ruhuyla çalışacağına inanıyorum. Bunun için Sadettin Saran’a yeni şirketimizin yönetim kurulu başkanı olmasını öneriyorum” dedi.

Haberin Devamı

1500 kişiye istihdam yaratacak

Haberin Devamı

SARAN Holding ve Egemen Grup’un birleşmesiyle oluşan Saran Enerji ile İspanya’nın önde gelen ve halka açık enerji şirketi Fersa arasında yüzde 50-50 ortaklığa dayalı 1 milyar dolarlık anlaşmayla yenilenebilir enerji alanında büyük hacimli yatırımlara start verileceği belirtildi. Yatırımlara, Doğu Anadolu bölgesinde Tunceli ve Erzurum, Akdeniz bölgesinde ise hidroelektrik santrallarıyla başlayarak, 1500 kişiye yeni istihdam sağlanacağı ifade edildi. Saran Enerji’nin Türkiye’de rüzgâr, güneş ve hidroelektrik santralları alanlarında yatırımları bulunuyor. İspanyol Fersa’nın ise İspanya’nın yanı sıra Fransa, Polonya, Hindistan, Estonya, Panama, Çin, Karadağ, İtalya gibi ülkelerde rüzgâr enerjisi sektöründe yatırımları bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!