Şantiyede işçi sorunu büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Şantiyede işçi sorunu büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2023 07:00

İnşaat maliyetlerinde artış hızı yavaşlarken işçi sorunu büyüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; inşaat maliyet endeksi, 2023 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0.54, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47.95 arttı. Böylece aylık artışta son 20 ayın, yıllık artışta ise son 19 ayın en düşük oranı görüldü. Malzeme endeksi düşerken, işçilikte yükseliş dikkat çekti.

Haberin Devamı


Son aylarda işçilerin büyük kısmının deprem bölgesinde ya da yurtdışında olması iç piyasada sorun yarattı ve bu da rakamlara yansıdı. Mayısta bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 0.28, işçilik endeksi yüzde 1.23 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 33.55 artarken, işçilik endeksindeki yükseliş yüzde 104.83 oldu. Hem işçilik maliyetlerinin artmasının hem de işçi bulunamamasının, yeni yatırımların önünde önemli bir engel olduğunu belirten inşaat sektörü temsilcileri, yurtdışından geçici işçi getirme formülünü tartışıyor.

BETONDA 21 AYIN ZİRVESİ

Öte yandan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren ‘Hazır Beton Endeksi’ 2023 Haziran Ayı Raporu’nu açıkladı. Faaliyet Endeksi mayıs ayında bu yıl içerisindeki en yüksek değerine ulaştı, haziranda ise son 21 ayın en yüksek değerini gördü. Tüm endeksler geçen yılın aynı dönemine kıyasla inşaat sektöründeki canlanmayı ortaya koydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!