Sanko, iş makinesine de girdi

Güncelleme Tarihi:

Sanko, iş makinesine de girdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2003 02:02

Tekstil sanayiinin büyük gruplarından Sanko Holding, Daewoo distribütörlüğünü alışından beri hedeflediği iş makinaları üretimine, Makina Sanayi Türk Anonim Şirketi (Mastaş)'nin yüzde 80 hissesini satın alarak girdi.

Kazıcı Yükleyici (Beko-Loder) pazarının 3 yerli üreticisinden biri olan Ödemiş'teki MASTAŞ yılda 500 adet araç üretim kapasitesine sahip.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, ‘‘1999'da Daewoo distribütörlüğünü aldığımızdan beri hedefimiz iş makinaları üretimine yatırım yapmaktı. Şimdi Mastaş ile bu hedefimize çok daha hızlı ulaşacağız’’ dedi. Mastaş'ta ne kadar ve hangi konularda yatırım yapacaklarını tespit etmek için çalışmalarının sürdüğünü anlatan Abdülkadir Konukoğlu, yerli ürün pazarındaki paylarını büyüteceklerini, ihracata yöneleceklerini kaydetti. Konukoğlu, Sanko'nun yılda rutin olarak 70 milyon dolar civarında yeni teknoloji yatırım yaptığını, tekstil, ambalaj sanayi gibi yatırımlara şimdi iş makinaları yatırımlarını da ekleneceğini kaydetti.

Mastaş Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Son ise 1973'te kurdukları Mastaş'ın Ödemiş'te 16.500 metrekarelik kapalı alana sahip bir fabrika olduğunu belirterek, ‘‘Amacımız tesislerimizin daha da gelişmesi ve artık Türkiye'nin sesini dünya aduyurmak. İhracatımız var ama bunu daha dgeliştirmek istiyoruz’’ dedi.

Sanko Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Nur Meral de Türkiye'deki Beko-Loder üreticilerinden biri olan Mastaş'ı bünyelerine katarak ürün gamındaki bir eksikliği giderdiklerini anlattı. Yıllık cirosu 20 milyon dolar olan Mastaş'ın, satışlarının yüzde 10'unu, ağırlıklı olarak Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde ihraç ettiğini belirten Meral, önümüzdeki dönemde ihracata ağırlık vereceklerini bildirdi. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Holding ve iştiraklerde çalışan sayısının 20 bine ulaşması halinde yönetimi ‘‘biraderlerden birine’’ bırakacağını söyledi. Konukoğlu, şöyle konuştu:

‘‘Yeni bir yatırım veya ortaklık yapınca aklıma hep bizden önce Sanko bayrağını taşıyan babam Sani Bey ve dedem Zekeriya Bey geliyor. Dedemin yanında 7 kişi çalışıyormuş, babam motorlu tezgahlara geçtiğinde 70 kişi olmuşlar. Babam Sani Bey vefat ettiğinde çalışan sayımız 7.000 olmuştu. Ben o günlerde benden sonrakilere bayrağı devredeceğim zaman kendime 20.000 kişi istihdam hedefi koymuştum. Şimdilik çalışan sayımız 12.500. Mastaş ortaklığı ile bu sayı 13.000' e doğru gidiyor. Aslında ben daha önce 17.000 hedefi koymuştum. Sonra bir yerde ağzımdan 20.000 çıktı öyle kaldı. Ya 17.000'de ya da 20.000'de ben de bayrağı biraderlerimden birine teslim edeceğim.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!