Sanayinin devlerinde doğalgaz alarmı

Güncelleme Tarihi:

Sanayinin devlerinde doğalgaz alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 00:00

Enerji Bakanlığı’nın, ’doğalgazda kısıntıya gidebiliriz’ açıklamasını yanlış anlayan Kocaeli ve Bursa belediyeleri, kesinti yapınca Türkiye sanayinin kalbi sayılan bölgede dev firmalar 2 saat gazsız kaldı. Enerji Bakanlığı’nın devreye girmesi ile öğlen saatlerinde gaz akışı normale döndü.

İRAN ve Rusya’dan gelen doğalgaz akışındaki azalma nedeniyle yaşanan sıkıntı dün sanayi kuruluşlarına kadar uzandı. Enerji Bakanlığı’nın "kesebiliriz" uyarısını yanlış anlayan Kocaeli ve Bursa Büyükşehir Belediyeleri kesinti yapınca, aralarında Hyundai gibi büyük şirketlerin de bulunduğu sanayi kuruluşları sabah saatlerinden itibaren 2 saat boyunca gaz alamadı. Enerji Bakanlığı’nın durumdan haberdar olup devreye girmesiyle öğle saatlerinde sanayicilerin doğalgazı tekrar verildi. Kocaeli’deki doğalgaz akışını düzenleyen İzmit Gaz, 21 Ocak’ta Entek ve Enerjisa’nın doğalgazını kesti. İzmit Gaz, dün sabah saat 10’dan itibaren de aralarında Hyundai, Brisa, Beksa, Kordsa gibi sanayi devlerinin yer aldığı 21 fabrikanın doğalgazını daha kesti. Öğlen saatlerinde Enerji Bakanlığı’nın devreye girmesiyle Botaş’tan gelen talimat üzerine ’şimdilik’ kaydıyla karar uygulamadan kaldırılarak vanalar yeniden açıldı.

ORTALIK KARIŞTI:

Doğalgaz akışındaki azalma nedeniyle konutlarda bir sıkıntı yaşanmaması üzerine sanayi kuruluşlarına doğalgaz akışının birer birer kesilmeye başlamasıyla ortalık bir anda karıştı. Alternatif enerji kaynakları olmasına rağmen doğalgaz biranda kesilince sanayi kuruluşlarında büyük bir panik başladı. Ancak saat 12.00 sıralarında Botaş Genel Müdürlüğü, İzmit Gaz. A.Ş.’yi arayarak gaz kesintisi kararının iptal edildiğini ve vanaların yeniden açılmasını istedi. Böylece sanayi devlerine yeniden doğalgaz verilmesine başlandı.

’ŞİMDİLİK’ TEDİRGİNLİĞİ:

İzmit Gaz A.Ş. Genel Müdürü İmat Erdoğan yaptığı açıklamada, "İzgaz, ’Şimdilik’ kaydıyla sanayi kuruluşlarının kesintisini iptal etmiş olup, gaz akışı sağlanmaya devam ediliyor. Botaş ile görüşme ve değerlendirmeler yapılıyor" dedi. Ancak bu ’şimdilik’ kaydı, sanayicideki tedirginliği ortadan kaldırmadı. İran ve Rusya ile yapılan görüşmelerden sonuç alınamadığı takdirde, sanayi kuruluşlarının doğalgazlarının yeniden kesilmesinin gündeme gelebileceği, sanayicinin de buna hazırlıklı olması gerektiği belirtiliyor.

YABANCILARA ANLATAMIYORUZ:

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Yılmaz Kanbak, özellikle yabancı ortaklı kuruluşlarda birtakım sorunların yaşandığını, buna bir de doğalgaz kesintisi eklenince ortakların yabancılara bunu anlatmakta zorlandıklarını söyledi. İzmit Gaz Genel Müdürü İmat Erdoğan ise bu kararın konutlarda herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için alındığını belirtti.

Erdoğan, hálá ’sıkıntı yok’ diyor

BAŞBAKAN
Tayyip Erdoğan, Ukrayna ve İran’dan gelen doğalgazda bazı sıkıntıların olduğunu belirterek, "Fakat, Mavi Akım’da kapasite artırıldığı için şu anda böyle bir sıkıntı yok. Böyle bir fevkalade sıkıntı olacağını da zannetmiyoruz" dedi. Erdoğan, Davos’a hareketinden önce Esenboğa Havaalanı’nda gazetecilere açıklamalarda bulundu ve sorularını yanıtladı. "İran ve Ukrayna’dan gelen doğalgaz sıkıntısı Türkiye’ye nasıl yansır? Bu konuda bir önlem var mı?" sorusu üzerine Erdoğan, konuyu dün (önceki gün) yakından takip ettiğini, Ukrayna ve İran’da bazı sıkıntılar olduğunu söyledi. Erdoğan, şunları söyledi: "Fakat, Mavi Akım’da kapasite artırıldığı için şu anda böyle bir sıkıntı yok. Böyle bir fevkalade sıkıntı olacağını da zannetmiyoruz. Böyle bir durumda özellikle sanayiye verdiğimiz doğalgazda yapılan anlaşmalar gereği, bu tür fevkalade sıkıntı olması halinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız gerekli tedbirleri alır. Ama dün yaptığım görüşmelerde henüz böyle bir sıkıntı söz konusu değil."

Gemi Çanakkale’yi geçemedi, kriz büyüdü

TÜRKİYE
’nin günlük 100 milyon metreküpü aşan doğalgaz talebinin karşılanmasında geçen haftasonu itibariyle kritik noktaya gelindi. İran’dan gelen doğalgaz 5 milyon metreküpe kadar düşüp, Rusya Batı Hattı’nda da azalma olunca ilk kesintiler cumartesi günü başladı. 18 kesintili abone müşterisinin Bakanlık ile sorunlu olan Ova dışındakilerin doğalgazı kesildi. İran pazartesi günü 8.9 milyon metreküpe çıktı. Pazartesi itibariyle 6 milyon metreküp açık oluştu. Enerji Bakanlığı Kriz Masası, İran’dan gelen gazın artışı ve kesintili abonelerden sağlanan tasarrufla açığı dengeledi. Salı günü ithal edilen gaz 92 milyon metreküp oldu. Aynı gün Enerji Bakanı Hilmi Güler, Ukrayna’ya gaz çekmeme uyarısında bulundu. Açık, Yap-İşlet santrallerine verilen gazın yarısının kesilmesi ve Mavi Akım’daki artışla kapatıldı. Türkiye’deki beş Yİ santralinden kömürle çalışan İskenderun hariç Gebze, Adapazarı, İzmit ve Ankara santrallerine günlük verilen 16 milyon metreküp 8’e indirildi. Cezayir’den gelen ve 75 milyon metreküp LNG taşıyan gemi, kötü hava koşulları nedeniyle Çanakkale Boğazı’nı geçemedi. Bunun üzerine doğalgazdan elektrik üreten ülkenin en büyük dört Yap-İşlet-Devret santraline verilen gaz yarıya indirildi. Buna karşın kritik noktaya gelindiği için Bakanlık Kriz Masası’nın yaptığı toplantı tüm gün ve akşam sürdü. Akşamın erken saatlerinde Enerji Bakani Hilmi Güler, Başbakan Erdoğan’ı ziyaret ederek, gazdaki sorunu anlattı.

Gaz kesintisi süt sektörünü de vurdu

TÜRKİYE Et Süt ve Gıda Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan, ’Botaş’ın doğalgaz kesintisini sektörlerin hassasiyetine göre yapması gerektiği’ uyarısında bulundu. Bahçıvan, süt sektöründe kesintinin, konutlarda kullanımı kadar hassas bir konu olduğunu belirterek, "Süt en fazla 12 saat stoklanabilen bir hammaddedir" dedi. Kesintinin, sektörlerin hassasiyetlerine göre yapılması gerektiğini ifade eden Bahçıvan "Tarımsal üretime dayalı bir sektörde üretim yapıyoruz. Süt beklemeye tahammülü olmayan bir hammadde. Gaz kesintisi sektörümüzü çok olumsuz etkiliyor"dedi.

İran’ın keyfine göre mi yatırım yapacağız

ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde elektriklerin kesildiğini ve üretimin durduğunu bildirdi. Çağlayan bu arada, LPG kullanan sanayicilere vergi indirimi yapılmasını önerdi. Birinci Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 bin insan çalışıyor, 200 fabrika var. Ne olacak şimdi" diye soran Çağlayan, elektrik kesintisiyle ilgili olarak Türkiye’nin her yanından telefonlar geldiğine dikkati çekti. "Enerji güvenliği ve çeşitlendirilmesinin yapılması lazım. Biz bıraktık pahalı enerji kullanmasını, onu da bulamıyoruz" diyen Çağlayan, "İran’ın keyfine göre mi yatırım yapacağız" dedi.

Güler: Kesintilere bir şey yapamıyoruz

ENERJİ Bakanı Hilmi Güler, "al ya da öde" yükümlülüğü nedeniyle almadığı gazin parasını ödemek zorunda kalan Türkiye’nin, İran ve Rusya ile yapılan sözleşmelerdeki eksikliklerden dolayı doğalgaz kesintisine karşı bir şey yapamadığını bildirdi. Güler, doğalgaz sorununun Türkiye’nin dışa bağımlılığından kaynaklandığını vurgulayan Güler, "Bizim tedbirsizliğimiz söz konusu değil. Mükaveleler olduğu halde gönderilmedi. ’Al ya da öde’ mantığıyla biz kullanmadığımız gazın parasını ödüyoruz" dedi. Güler, yapılan kesintilerin İran ve Rusya’da yaşanan aşırı soğukların da neden olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!