Sanayide hızlı çeyrek

Güncelleme Tarihi:

Sanayide hızlı çeyrek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2018 23:27

SANAYİ üretimi hızlı büyümesini sürdürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre martta sanayi üretimi geçen yılın mart ayına göre yüzde 7.6 arttı.

Haberin Devamı

Sanayide hızlı çeyrek
Takvim etkisinden arındırılmış bu yıllık büyümenin piyasa yüzde 8 seviyelerinde olmasını bekliyordu. Beklentilere paralel gelen sanayi üretimi verisinde mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış şubat ayına göre artış ise yüzde 0.2 oldu. Sanayi üretimi böylece ilk çeyrekte geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 9.8 artmış oldu. Ekonomik büyümede en etkili kalem olan sanayi üretimindeki bu artış yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi büyümesinin yüzde 7 seviyelerinde gerçekleşeceğini de gösteriyor.

GIDA VE GİYİM SÜRÜKLEDİ
TÜİK verilerine göre sanayi üretimindeki bu artışta en etkili sektör gıda. Geçen yıl marta göre üretimi yüzde 13.6 artan gıda sektörünün genel sanayi üretimine verdiği katkı 1.6 puan. İhracatçı sektörlerdeki üretim artışı da dikkat çekiyor. Başta giyim olmak üzere tekstil, kimya, otomotiv üretim artışında öne çıkan sektörler. Giyim sektöründe yüzde 14 artan üretimin genel sanayi üretimine katkısı 1.1 puan oldu.

Haberin Devamı

Otomotiv her zaman sanayinin lokomotifi. Martta üretimini yüzde 9.3 artıran sektörün katkısı 0.6 puan oldu. Giyim gibi tekstil ürünleri de yüzde 8.3 üretim artışı gösterdi. Kimya, yeni yatırımların ve kapasite artışlarının habercisi makine ve ekipman imalatı, inşaattaki canlılığı gösteren diğer metalik olmayan mineral ürünler imalatı üretim artışlarını koruyor.

Vergi indirimleri sonrası bir türlü eski üretim artışı seviyelerini yakalayamayan mobilya ve elektrikli teçhizat imalatı sıkıntıyı aşamadı. Mobilya üretiminde geçen yıla göre yüzde 11.1 kayıp var. Bu sanayi üretimini 0.3 puan geriletti. Elektrikli teçhizat imalatı yüzde 0.8’lik artışla etkisiz eleman oldu.

Sanayide hızlı çeyrek

Grafik: Ümit ATALAY

ŞUBATA REVİZYON GELDİ
Sanayi üretimi arındırılmamış olarak yıllık ocakta yüzde 12, şubatta yüzde 9.9 artış göstermişti. Mart ayı verisinde eski aylara güncelleme geldi ve şubattaki yüzde 9.9 artış yüzde 10.1 olarak değiştirildi. Mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi ise ocakta yüzde 0.9, şubatta yüzde 0.2’lik daralmanın ardından martta artışa geçti.

Haberin Devamı

İKİNCİ ÇEYREKTE YAVAŞLAMA
Analistler verinin yılın ilk çeyreğinde büyümenin güçlü olacağını ortaya koyduğunu belirtirken ikinci çeyrekten itibaren ise büyüme oranlarında yavaşlama sinyalleri aldıklarını kaydediyor. Ayrıca finans piyasalarındaki dalgalanmaların da büyüme verilerine ikinci çeyrekten itibaren etkisi olabileceği beklentiler dahilinde.  

SANAYİDE SIKINTI YOK
BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Türkiye ekonomisi, üretime odaklanmış hızlı şekilde yoluna devam etmektedir. Yolunda hızlı ilerlerken Türkiye üzerinde güven algısını yıkmaya dönük hamleler sonuç getirmeyecektir” ifadelerini kullandı. Özlü, ilk çeyrekte gerçekleşen yüksek sanayi büyümesinin yılın tamamında da sanayi ve diğer sektörleri tetikleyeceğini belirterek, söz konusu etkinin ekonomik büyümeyi de beklentilerin ötesinde taşıyacağını ifade etti. Özlü, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Gerek ihracat tarafındaki gelişmeler gerekse de kapasite kullanımlarının şu an geldiği durum sanayi büyümesinin önünde bir sıkıntı olmadığını göstermektedir. İhracat pazarlarımızdaki toparlanma sanayinin daha da güçlenmesinin önünü açacaktır. Sanayi öncülüğündeki bu büyüme, işgücü verilerine de yansımaktadır.”

Sanayide hızlı çeyrek

Sanayide hızlı çeyrek

Sanayide hızlı çeyrek

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!