Sanayide çarklar hızlı döndü mayısta artış beklentileri aştı

Güncelleme Tarihi:

Sanayide çarklar hızlı döndü mayısta artış beklentileri aştı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2012 00:00

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, mayıs ayında beklentilerin üzerine çıkarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.9 arttı.

Haberin Devamı

Bir önceki aya göre de yüzde 7.5 yükselen sanayi üretiminde piyasa beklentisi yüzde 3.2 oranında arttı. Sanayi üretimi 30 aylık kesintisiz artışını sürdürürken, beklentilerin üzerinde çıkması da yıl sonuna yönelik büyümede daha iyimser bir beklentinin oluşmasına yolaçtı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Sanayi üretim endeksi, yeni serinin uygulandığı 2005 yılından bugüne kadar olan dönemde en yüksek Mayıs ayı seviyesine ulaşmıştır” dedi.

Lokomotif sektör sanayi

Geçen hafta Türkiye’nin ilk çeyrek büyümesinin açıklandığını hatırlatan Bakan Ergün, şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’nin güçlü büyümesine devam ettiğini ve büyümenin tahminlerimiz çerçevesinde  gerçekleştiğini görmüş olduk. Aynı zamanda ülke büyüme hızının önümüzdeki dönemlerde artacağını ve Orta Vadeli Program’da öngördüğümüz yüzde 4’lük büyüme oranının rahatlıkla yakalanacağını söyledik. Son açıklanan sanayi üretim verileri de bu görüşümüzü destekliyor. Sanayi üretimi piyasa beklentilerinin üzerinde artarak büyümeye güçlü destek vereceğini gösterdi. Ülke büyümesinde lokomotif sektör sanayi sektörüdür. Sanayi sektörünün büyümesi diğer sektörleri de harekete geçirmekte ve onların da büyümesini sağlamaktadır.”

Haberin Devamı

İklimlendirme üretimi

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2012 yılı mayıs ayı sanayi üretim endeksine göre, takvim etkisinden arındırılmış endeks de mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.9, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 1.1 artış gösterdi. İktisadi faaliyet kollarında, mayıs ayında 2011 yılının aynı ayına göre, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 4.2, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 5.8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 7.3 artış kaydedildi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!