Sanayici kadın işçi eğitimine ağırlık verdi

Güncelleme Tarihi:

Sanayici kadın işçi eğitimine ağırlık verdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2023 07:00

Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, işsiz üniversite mezunu sayısı artarken sanayinin çalıştıracak eleman bulamadığını, cami minaresinden anonsla işçi arar hale geldiklerini anlattı. Sanayicinin erkek işçi bulamayınca muhtarlar aracılığıyla çalışacak kadın işçi arayışına başladığını söyleyen Ardıç, İŞKUR aracılığıyla açtıkları kurslarda kadınları altı aylık eğitimden geçirdiklerini ifade etti. Kurs bitiminde kadınları 25 bin lira maaşla torna, freze, kaynak ustası olarak istihdam ettiklerini kaydeden Ardıç, sadece ASO 2.OSB’de hemen işe başlayacak 4 bin civarında kalifiye işçi aradıklarını söyledi.

Haberin Devamı

ASO Başkanlığı’na seçilmesinin ardından gazetecilerle düzenlediği ilk sohbet toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Ardıç, kalifiye eleman sorununa dikkat çekti. Problemin devam ettiğini belirten Ardıç, kendi firmasının ihtiyacı için Ankara Kazan’da cami minaresinden işçi aradıklarını, anonslara rağmen çalışan bulamadıklarını anlattı. ASO 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 4 bin eleman ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ardıç, sorunun çözümü için kadınları sanayiye dahil etmeye çalıştıklarını ifade etti.

Muhtarlar aracılığıyla mahallelerde eğitmek üzere kadın işçi arayışına girdiklerini ifade eden Ardıç, “Camiden anonsla işçi aranır mı? Çaresiz kaldık, camiden anons yaptırıp hemen işe başlayacak cam ustası aradığımızı ilan ettik. Ancak bir tek usta bile gelmedi. Gelsin 50 cam ustası, hemen bugün kendi firmamda iyi bir ücretle işe alacağım” dedi. Minareden anonsa bile başvuru gelmeyince muhtarlarla birlikte çözüm aradıklarını söyleyen Ardıç, süreci şöyle anlattı: “Muhtarlara haber gönderiyoruz; torna, freze, kaynak ustası, operatör olarak çalışmak isteyecek kadınları aylık eğitimden geçirip, ihtiyacı olan sanayicilerle eşleştirip, 25 bin liraya varan maaşlarla istihdam ediyoruz. Kurslar, İŞKUR bünyesinde açılıyor. Altı aylık eğitimler sırasında kadınlara asgari ücretin yarısı kadar, yani 6 bin 700 TL cep harçlığı veriliyor.”

Haberin Devamı

PATRONLAR ÇOK MEMNUN

Ardıç’ın verdiği bilgilere göre ASO’nun muhtarlarla kadın istihdamını artıran çalışması işe yaramış. Ardıç, “İşe başlayan kadınlardan patronlar çok memnun, kaynakçı olarak özellikle kadın istiyorlar çünkü kadınlar çok titiz yapıyor. Biz organize sanayi bölgeleri ve çevresinde kreş açmaya başladık. Kadınlar çocuklara ve yaşlılara baktıkları için iş yaşamına dahil olmakta sıkıntı yaşıyorlar” diye konuştu.

‘ACİL OLARAK GÖÇ BAKANLIĞI KURULMALI’

Ardıç, sanayide istihdam sorununu çözmek için Almanya modeline dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

Türkiye’yle aynı nüfusa sahip olan Almanya’da 4 milyon, Türkiye’de ise 8 milyon üniversite mezunu bulunuyor. Gençlerin üniversitelere yönlendirilmesi nedeniyle sanayide, tarımda, turizmde çalışacak ara eleman yetişmiyor, oluşan boşluğu ise göçmenler dolduruyor. Suriyeliler sanayide, Afganlar tarımda, Kırgız ve Özbekler turizme çalışıyor. Çalışan göçmenler bir anda gitse sıkıntı yaşarız. 8-10 milyon göçmen var, acilen bir göç bakanlığı kurulup göçmenler kayıt altına alınmalı, ailesizler, sürekli iş değiştirenler ülkelerine gönderilmeli.

Haberin Devamı

USTALAR, KAMUYA GEÇTİ

Sanayici kamudaki yüksek ücret politikasından rahatsız, özel sektörde yetişen iyi ustalar yüzde 50 fazla maaşla kamuya geçti. Asgari ücrete yapılan yüzde 34’lük zammı beyaz yakalı çalışanlar da talep ediyor, şirketler şimdilerde bunun üzerinde çalışıyor.

KREDİ DEĞİL YEŞİL PASAPORT İSTİYORUZ

Sanayicinin temel sorunu kredi değil, vize. AB’ye yaptığımız vize başvurularının yüzde 50’ye yakını reddediliyor. 1 milyon dolar ve üzerinde ihracat yapan tüm sanayicilere yeşil pasaport verilmeli. Sanayici gittiği ülkeye iltica etmez. Ben yurtdışına gidip de geri dönmeyen sanayici görmedim.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!