Sanayi ‘solla barış’ getiren efsanevi başkanını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Sanayi ‘solla barış’ getiren efsanevi başkanını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2003 02:15

Türk sanayinin duayenlerinden Nurullah Gezgin, 76 yaşında kalbine yenik düştü. 51 yıllık tarihi olan İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) 14 yıl yönetim kurulu başkanlığı yapan Nurullah Gezgin, ‘‘Türk sanayicisini solla buluşturan efsanevi başkan’’ olarak anılıyor.

TÜRK iş dünyasının tecrübeli sanayicilerinden İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) eski Başkanı Nurullah Gezgin (76), önceki akşam geçirdiği kalp krizi sonrasında hayatını kaybetti. 1970'li yıllarda dönemin CHP Lideri ve arada Başbakanlık da yapan Bülent Ecevit'le Türk özel sektörüne ‘‘arabuluculuk’’ yapan Nurullah Gezgin, bu özelliği nedeniyle ‘‘sanayiciyi solla barıştıran başkan’’ diye niteleniyordu.

İSO'da 22 yıl yönetim kurulu üyeliği 14 yıl başkanlık yaptıktan sonra Hilal Ambalaj'daki işlerini kızı Meral Gezgin Eriş'e devrederek aktif iş hayatından çekilen Gezgin'in cenazesi bugün Teşvikiye Camii'nde ikindi vakti kılınacak namazın ardından İstanbul'da toprağa verilecek. Sanayiciliğe 1960'lı yıllarda başlayan 1927 İstanbul doğumlu Nurullah Gezgin üç kız babasıydı. Kabataş Lisesi ve İstanbul Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra bir süre Çorlu'da askeri hakimlik de yapan Nurullah Gezgin, İSO'da en zor yıllarda görev yaptı ve bu görev süresinde olağandışı şartlarda sanayicilerin siyasilerle ilişkilerini sürdürdü.

SANAYİYİ AMBALAJLADI

1962'de sanayiciliğe adım atan Gezgin, 1966'da Hilal Ambalaj'ı kurarak Hilal Şirketler Grubu'nun temelini attı. Gezgin 1969'da İstanbul Sefaköy'de, 1979'da Gebze'de, 1986'da Çayırova'da, 1990'da Adana ve Bursa Karacabey'de kurduğu fabrikalarla Türk ambalaj sanayne yeni boyut getirdi.

Gezgin, 1963'de İSO Meclis Üyesi, 1965 yılında İSO Yönetim Kurulu Üyesi, 1970'de İSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili oldu. Gezgin, 1973-1979 yılları ve 1981-1989 yılları arasında İSO Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı.

İSO'nun yanı sıra İKV'nin kuruluşunda da rol alan ve çeşitli dönemlerde Yönetim Kurulu Üyesi olan Gezgin, 1970 ve 1980'li yılların zor koşullarında Türk sanayine damga vuran kişilerden biri oldu. Ayşe Gezgin ile evli olan Nurullah Gezgin, üç çocuk babasıydı.

BAŞKANLARIN BAŞKANI

Nurullah Gezgin, 1980'lerin başındaki başkanlık görevi sırasında Yönetim Kurulu Üyeleri arasında dönemin TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök, TOBB Başkanı Ali Coşkun ve İKV Başkanı Jak Kamhi'nin bulunmasından dolayı ‘‘Başkanların Başkanı’’olarak anılıyordu. İSO Dergisi'nin haziran sayısında yayımlanan röportajındaki anılarına göre Gezgin, Hukuk Fakültesi'nde okurken aynı evi paylaştığı Hakkı Devrim, Nebil Varuy ve Zihni Küçümen ile ‘‘Çapanoğlu’’ başlıklı bir mizah dergisi de çıkardı. Gezgin, CHP'den bir süre politikaya da girdi. Gezgin, kayınpederinden 1961'de devraldığı faal olmayan Fatek ambalaj ve matbaacılık firması ile İSO'ya kayıt olmuştu.

Çalışanına vicdanlı davran kızım

NURULLAH Gezgin'in kızı, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) eski Başkanı Meral Gezgin Eriş, babasının, kendisine 3 önemli ilkeye uymasını öğütlediğini belirterek, bu ilkelere riayet edeceğini söyledi. Eriş şöyle konuştu: ‘‘O çok namuslu ve dürüst bir insandı. Bana birlikte çalışmaya başladıktan itibaren 3 konuya dikkat etmemi söyledi. Bunlar; 'Sakın dürüstlükten sapma, kısa vadede dürüst olduğun için kazançlı çıkmayabilirsin ama uzun vadede mutlaka kazanırsın', 'Sakın iş hayatında para kazanmayı hedefleme, sadece işini çok iyi yapmayı hedefle. Çünkü işini iyi yaparsan zaten para da kazanırsın'. 'Sen bir sanayicisin ve insanlarla çalışıyorsun, çalıştırdığın insanlara karşı daima vicdanlı ol'.’’

Özal'dan can simidiyle susak kabağı istedik

İBRAHİM Bodur, Nurullah Gezgin ile birlikte Turgut Özal'ın Başbakanlık döneminde yaşadıkları bir anıyı da şöyle anlattı: ‘‘Nurullah Bey'le birlikte, Sayın Özal'ın İSO ziyareti sırasında üçlü bir görüşme yaptık. Özal bize 'Bundan sonra sanayiye destek mestek yok, Japonya'nın, Amerika'nın, Avrupa'nın sanayicisi nasıl denize düşüp yüzmeyi öğrendiyse siz de öğrenin' dedi. Nurullah Bey, 'Ama Sayın Özal, o gelişmiş ülkeler sanayicilerini denize iterken, can simidi de verdi. Siz birşey vermiyorsunuz' dedi. Özal yine kendi görüşünü savunmaya devam etti. Bunun üzerine ben, 'Can simidi de vermeyecekseniz bari koltuklarımızın altına birer susak kabağı verin' dedim.’’

Ecevit geldi Vehbi Koç beni öptü

NURULLAH Gezgin, İstanbul Sanayi Odası'nın 50'nci yılı nedeniyle düzenlenen törende, Bülent Ecevit'le 1970'li yılları anlatmıştı. Gezgin, ‘‘1978'de İSO'ya Ecevit'i davet ettim konuştu, Vehbi Koç beni öptü’’ demişti. Gezgin, sanayicilerin en zor yılları 1970'lerde yaşadığını hatırlatarak, şöyle konuşmuştu: ‘‘Sanayii çıkarcı olarak gördüler. 1978'de dönemin CHP'li Maliye Bakanı'nı meclisimize çağırmıştım. İmkansız gibiydi ama kabul etti. O sırada Başbakan Ecevit yurt dışındaydı ve geldiğinde Maliye Bakanı'nı meclisimize katılmaktan men eder diye korkuyordum. Başbakan gelir gelmez havaalanında karşıladım ve 'Sayın Başbakanım, Maliye Bakanı'mız Oda Meclisi'mize katılmayı kabul etiler' dedim. Başbakan o anda bana 'Peki beni neden çağırmadın' dedi. Sayın Ecevit geldi ve mecliste müthiş bir konuşma yaptı. Bütün üyeler ayakta alkışladı. Rahmetli Nejat Eczacıbaşı ve Vehbi Koç beni öptüler 'Ecevit bize ekonomiyi öğretti' dediler.

Bodur: Sanayi, Nurullah Bey'le sentez yakaladı

NURULLAH Gezgin'in yakın dostu ve İstanbul Sanayi Odası'ndaki mesai arkadaşı İbrahim Bodur, ‘‘Nurullah Bey ile tanışıklık Sanayi Odası'nda başladı. Hem farklı yönetimlerde hem de benim meclis başkanı onun yönetim kurulu başkanı olduğu dönemlerde çok büyük hizmetlerini gördük’’ dedi. İbrahim Bodur şöyle konuştu:

‘‘Birlikte mesaimiz Türk sanayisi için çok verimli oldu. Çünkü ben daha sakin, o ise heyecanlı ve hatta biraz agresifti. Siyasi görüşü de sola eğilimliydi. Beraberliğimiz ortada buluştu. Zaten kendisi Sanayi Odası'na gelince siyasi kimliğini dışarda bırakabilecek incelikte bir insandı.’’

İbrahim Bodur, Nurullah Gezgin'in, bazı siyasilerin özel sektöre ve sanayiye bakışında da olumlu değişimler sağladığını vurguladı. Bodur, ‘‘Mesela Ecevit'i Nurullah Bey direkt politikadan tanırdı. O gergin dönemlerde CHP'nin solun ve Ecevit'in özel sektöre bakışında çok olumlu değişimler sağladı’’ dedi.

Nurullah Gezgin ile iş arkadaşlığının kısa sürede yakın arkadaş ve aile dostluğuna dönüştüğünü anlatan ibrahim Bodur, ‘‘Onu anlamayanlar kavgacı sanırlar. Ama bir de anlaşır ve dost olursanız sonuna kadar dost olursunuz’ diye konuştu. Bodur, Nurullah Gezgin ile dostlukları nedeniyle Gezgin'in Bayramoğlu'ndaki çiftliğinin yanında kendisinin de bir arsa aldığını anlattı.

Kavi: Olayları her zaman çok net görebiliyordu

İSO Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi, Nurullah Gezgin'in İSO'da görev yaptığı sırada zaman zaman düşüncelerini ve tavsiyelerini aldığını belirterek, ‘‘Olayları her zaman net gören, son derece kararlı davranan örnek alınacak bir insandı’’ dedi. Kavi, ‘Bugün İSO Türk özel sektörünün en önde kuruluşlarından biriyse bunda onun çok büyük payı var’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!