San-Tez 317 projeyi kucakladı, biri 30 milyon dolar yarattı

Güncelleme Tarihi:

San-Tez 317 projeyi kucakladı, biri 30 milyon dolar yarattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2010 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Sanayi Tezleri (San-Tez) kapsamında bugüne kadar toplam bedeli 110 milyon lira olan 317 projeye 33 milyon lira destek verildiğini belirterek, bir projenin geri dönüşümünün ise 30 milyon dolar olduğunu söyledi.

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Sanayi Tezleri (San-Tez) kapsamında bugüne kadar toplam bedeli 110 milyon lira olan 317 projeye 33 milyon lira destek verildiğini belirterek, bir projenin geri dönüşümünün ise 30 milyon dolar olduğunu söyledi. Ergün, programın özellikle KOBİ’lerin Ar-Ge ve teknoloji kültürü kazanmalarını ve teknolojik ürüne yönelik sorunlarını üniversitelerle işbirliği yaparak çözüme ulaştırmalarını sağladığını kaydetti.

Övünmek fayda etmez

Teknolojiye önem vermek gerektiğinin altını çizen Ergün, şöyle konuştu: “Bilgiye yatırım yapmakla, Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık vermekle, bu ülkenin ihtiyaçlarına uygun teknoloji üretmekle olur. Potansiyelimizle övünmek yerine, bu potansiyeli en üst seviyede aktif hale getirecek teknolojiyi devreye almamız gerekiyor. Mesela Türkiye dünyanın en zengin bor rezervlerine sahip ülkelerinden birisidir, ancak bu rezervlere sahip olmak tek başına bir anlam ifade etmez.”

Kapasite zenginleştirmez

Projeler geliştirmek gerektiğinin altını çizen Ergün, “Dünyada yıllık bor kullanımının 1 kilogram olduğunu kabul edelim, bu durumda bizim yıllık 10 kilogram bor üretme kapasitemizin olması, bizi zenginleştirmez. Bizim şu kadar bor rezervimiz var diye övünmektense, bor kullanımını artıracak projeler geliştirmek, bu madenin kullanıldığı ürün ve teknolojileri hayata geçirmek gerekir” dedi.

BMW’den iş aldı

Ergün, Kocaeli Üniversitesi ile Teklas Kauçuk A.Ş işbirliğiyle tamamlanan projeyle, yüksek performanslı yeni nesil fren hortumu ve test makinesi geliştirildiğini, bu ürünün BMW firmasının Ağustos 2008 yılında yürürlüğe soktuğu ve son derece yüksek performans talep ettiği Fren Hortumu teknik şartnamesinin gereklerini yerine getirdiğini bildirdi. Ergün, bu proje sonucunda BMW firması ile 30 milyon dolar tutarında ticari bağlantı yapıldığını belirtti.

Kalp krizine hızlı tanı

SAN-Tez kapsamında desteklenenler arasında engelli vatandaşların merdiven çıkmasını kolaylaştıracak ve kalp krizi ile kalp yetmezliğinin hızlı tespiti için tanı kiti geliştirilmesi gibi sağlık projeleri bulunuyor. Enerji alanında da güneş enerjili akıllı damlama sulama sistemi projesi ve ODTÜ ve Nurol’un bugüne kadar yurt dışından temin edilen güneş enerjisi pillerinin ve panellerinin Türkiye’de üretilmesini sağlayacak bir proje yer alıyor. Yeditepe Üniversitesi ile Vestel’in ortak yürüttüğü bir projeyle ise çamaşır makinelerinde daha az deterjan kullanarak, hijyenik yıkama yapan yöntemler geliştirilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!