Samsun Limanı 125 milyon dolara Ceynak’ın oldu

Güncelleme Tarihi:

Samsun Limanı 125 milyon dolara Ceynak’ın oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2008 00:00

TCDD Genel Müdürlüğü’ne ait Samsun Limanı’nın 36 yıl süreyle işletme hakkının devri ihalesinde en yüksek teklifi 125 milyon 200 bin dolar ile Ceynak Lojistik verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Ahmet Aksu’nun komisyon başkanlığında yapılan ihalede önce kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemesiz turda en yüksek yazılı teklif 55 milyon 100 bin dolar oldu. Daha sonra elemeli yazılı turlara geçildi ve ilk turda en yüksek 68 milyon dolar teklif verildi. Bu turda en düşük teklifi veren Albayrak-Seçkin ortak girişim gurubu elendi. Üç tur olarak gerçekleştirilen yazılı elemeli turlarda daha sonra sırasıyla Çelebi Ortak Girişim Grubu ile Varyap Varlıbaşlar Yapı Sanayi ve Turizm Yatırımları Ticaret A.Ş. elendi. Yazılı turlarda en yüksek teklif 75 milyon dolar oldu. Daha sonra kalan üç grupla 84 milyon 500 bin dolar başlangıç fiyatı ve 100 bin dolar artırım aralığıyla açık artırmaya geçildi. Açık artırmanın 11. turunda Yıldırım Dış Ticaret çekildi. Açık artırmada bu turun ardından nihai pazarlık görüşmeleri Ceynak Lojistik ile Türkerler-Kolin OGG arasında gerçekleşti. İki grup arasında gerçekleşen açık artırmanın 68. turunda Ceynak Lojistik ve Ticaret A.Ş. 125 milyon 200 bin dolar ile en yüksek teklifi verdi. Bunun üstüne Komisyon Başkanı Aksu ihalenin teknik olarak sonuçlandığını kaydetti.

Ödeme peşin

Ceynak Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, ihale sonrası yaptığı açıklamada, ihale bedelini peşin ödeyeceklerini ve 50 milyon dolar yatırım yapacaklarını bildirdi. 1969 yılından bu yana lojistik alanında faaliyet gösterdiklerini kaydeden Avcı, Mersin, İskenderun, İzmir, İzmit, Bandırma ve Samsun’da çeşitli faaliyetlerinin olduğunu anlattı. Devlet Demir Yolları’ndan Samsun Limanı içinde arazi kiralayıp yatırım yaptıklarını vurgulayan Avcı, bugüne kadar faaliyetlerini başkalarının limanlarından yürüttüklerini, bundan sonra kendi limanları ile lojistik hizmeti vereceklerini ifade etti. Türkiye’de dökme yüklerin ağrılıklı kısmının Ceynak tarafından taşındığını kaydeden Avcı, Samsun’da konteyner işini de ön plana çıkaracaklarını belirtti. İhalenin 55 milyon dolar ile başlayıp 125’e çıkmasını değerlendirirken, "Biraz tahminimizin üzerinde fiyatlar oluştu ama karlı hale getireceğiz" diyen Avcı, bu aşamada ortak almayı düşünmediklerini de kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!