Sahte tatil satan suç örgütüne dava

Güncelleme Tarihi:

Sahte tatil satan suç örgütüne dava
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2022 07:00

Ankara’da yaşayan Zeynep E., Ağustos 2021’de internet üzerinden, bilinen turizm şirketinden satın aldığı tatil paketinin sahte olduğunu öğrendiği ve 17 bin 500 lira dolandırıldığı iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyette bulundu.

Haberin Devamı

Savcılığın yaptığı soruşturmada, benzer şekilde yüzlerce kişinin dolandırıldığı, dolandırıcıların organize çalıştıkları ve talimatları Hollanda’da olduğu tespit edilen Kuzey Engin Karadağ’dan aldıkları belirlendi. Savcılığın talimatıyla yapılan operasyonla örgütün sözde Türkiye sorumluları oldukları iddia edilen Mustafa Baysal, İlyas Kara ile birlikte örgüt üyesi Müslim Toygar Baysal, İsmail Karabulut, Ramazan Sezer, Bilal Karataş, Hüseyin Nurver ve Mehmet Şentekin yakalandı. Örgüt lideri Kuzey Engin Karadağ, Ali Baysal ve Battal Baysal ise yakalanamadı. Şüphelilerden Mustafa Baysal ile İlyas Kara tutuklanırken, 7 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

HACKER’LARLA ÇALIŞILDI

Savcılık, soruşturma sonucu 12 kişi hakkında iddianame düzenledi. İddianamede aynı yöntemle dolandırılan 32 müşteki yer aldı. Aynı örgüt tarafından yüzlerce kişinin daha dolandırıldığı, birçok ildeki savcılıklarda örgüt üyeleri hakkında soruşturmaların yürütüldüğü belirtildi. İddianamede, örgüt lideri Karadağ’ın yanında çalışan hacker’lar aracılığıyla öncelikle otellerin internet sitelerinin sahtesini ürettirdiği, arama motorlarına reklam vererek sahte sitelerin arama motorunda öne çıkmasını sağladıkları anlatıldı. Erken tatil fırsatı yakalamak isteyen kişilerin bu sayede sahte sitelere girdiği, burada yer alan telefon numaralarını aradıklarında fiyatlarda ekstra indirim yapıldığı söylenerek ikna edildikleri aktarıldı. Verilen hesap numaralarına para yatırdıktan sonra müştekilere sözde rezervasyon kodu verildiği, bazı kişilerin otele gitmeden, bazılarının ise otele gittiklerinde dolandırıldıklarını anladıkları kaydedildi.

REKOR HAPİS TALEBİ

İddianamede 7 farklı fason turizm şirketi kurulduğu ve paraları yurtdışına aktardıklarını belirtildi. Örgüt yöneticisi ve üyelerinin kullandıkları WhatsApp grubu ile haberleştikleri ve kod isimler kullandıkları da kaydedildi. İddianamede, hakkında 394 ayrı suç kaydı ve 179 yakalama kararı bulunan Abraham Lincoln lakaplı firari Kuzey Engin Karadağ’ın Hollanda’da olduğu yönünde tespitler bulunduğu belirtildi. Savcılık, örgüt yöneticileri firari Kuzey Engin Karadağ ile tutuklu Mustafa Baysal ve İlyas Kara hakkında ‘bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık’ ve ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ suçlarından 576’şar yıla kadar hapis cezası istedi. Diğer sanıklar hakkında ise karıştıkları olaylara göre 2 suçtan en az 18’er yıl olmak üzere değişen yıllarda hapis talep edildi. İddianame, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilerek 3’ü firari 12 kişi hakkında dava açıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!