Sahte alkollü içki ile mücadelede yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Sahte alkollü içki ile mücadelede yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2023 07:00

Tarım ve Orman Bakanlığı sahte içki üretiminde kullanılan etil alkolün takibi için Etil Alkol Takip Sistemi (EATS) kurdu.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle sahte içki nedeniyle meydana gelen can kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bu sistem üretim miktarının yerinde tespiti, ticaretin tek platform üzerinden yapılması ve dağıtımın izlenmesi aşamalarını kapsıyor. 2024’ün ilk çeyreğinde tamamen devreye alınması planlanan sistem sayesinde etil alkol üretim miktarı, işletmelere monte edilen akış ölçer cihazları ile tespit edilecek, ticaret, internet ortamında oluşturulan platform üzerinden yapılacak, dağıtım ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından geliştirilen Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetleme Sistemi (U-ETDS) ile izlenecek.

BİLGİLER AKTARILACAK

Etil alkol üretim miktarının yerinde tespiti amacıyla bu konuda ruhsatlı tesislerdeki üretim hatlarına debimetre (akış ölçer) cihazları monte edildi. Bu sayede Türkiye’de üretilen etil alkol miktarı bakanlık tarafından eş zamanlı olarak izlenmeye ve kayıt altına alınmaya başlandı.

depo için izin şartı

Haberin Devamı

İhtiyaç halinde etil alkol ve metanol deposu açılması bakanlığın iznine tabi oldu. Bu ürünlerin satış ve sevkıyat takibinin arz zinciri içerisinde elektronik ortamda yapılmasına ilişkin usul ve esasların bakanlık tarafından belirlenmesi hüküm altına alındı. Ayrıca belge süresi uzatılmayacak, etil alkol toptan satıcıların ellerindeki ürünlerin zaman içerisinde tasfiye şartları da belirlendi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!