Şahdeniz doğalgazında sorun yok

Güncelleme Tarihi:

Şahdeniz doğalgazında sorun yok
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2002 14:52

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Başkanı Natık Aliyev, Şahdeniz doğalgazının Türkiye'ye ihracını öngören Bakü-Tiflis-Erzurum (BTE) projesinde yaşanan gecikme nedeniyle Türkiye ile aralarında bir sorun bulunmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Aliyev, yaptığı açıklamada, Şahdeniz yatağında platform ve deniz dibinden geçecek boru hatlarının inşasıyla terminalin genişletilmesi çalışmalarının uzun sürmesi nedeniyle doğalgaz nakli konusunda üstlendikleri sorumlulukları yerine getirmede gecikme yaşanacağını kaydetti.

Projede yaşanacak gelişmeye hissedar şirketlerin olası tepkileri konusuna da değinen SOCAR Başkanı Aliyev, doğalgaz nakliyle ilgili anlaşmanın Azerbaycan tarafından imzalandığını belirterek, Türkiye ile aralarında hiçbir sorun yaşamadıklarını ifade etti.
 
Açıklamasında ayrıca, Azeri ana üretim petrolünü Batı pazarlarına taşıyacak Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) projesindeki son gelişmelere değinen Aliyev, projeye yeni katılımcı şirketlerin olabileceğini ve bu konuda görüşmelere devam edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Proje'ye katılacak yeni şirket isimlerinin bir önem taşımadığını ifade eden Aliyev, Kazakistan'a ait ''Kaşagan'' yatağında faaliyet gösteren şirketlerle görüşmeler yapıldığını belirtti.

Natık Aliyev, Bakü-Ceyhan projesine sonradan katılacak şirketler için şartların değişeceğini belirterek, bu şirketlerin projede çok büyük hisse sahibi olamayacaklarını söyledi.

Projede öncelikli olarak Azeri, Çırak ve Güneşli yataklarında hisse sahibi olan şirketlerin yeralmasını istediklerini ifade eden Aliyev, ancak projeye katılmak isteyen tüm şirketlerle görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!