Şah sultan

Güncelleme Tarihi:

Şah sultan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2016 23:46

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar’ın, 40’tan fazla ülkede kullanılan ‘Sultan’ isimli küçük otobüsleri artık İran’da da üretilecek. Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde Navigo markasıyla satılan Sultan otobüsleri için Otokar, İranlı OGHAB şirketi ile teknoloji ve lisans anlaşması imzaladı. Bu anlaşmaya göre OGHAB araçları İran’da üreterek, satış ve pazarlamasından sorumlu olacak.

Haberin Devamı

TAMAMEN Türk mühendisleri tarafından yapılan Otokar’ın ‘Sultan’ marka otobüsleri, artık İran’da da üretilecek. Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar’ın, İranlı OGHAB şirketi ile yaptığı anlaşmaya göre, araçların montajı, satışı ve pazarlamasından İranlı firma sorumlu olacak. 3 yıl geçerli olacak anlaşmaya göre OGHAB, Otokar’a 500 bin Euro lisans bedeli ödeyecek. Otokar’ın artık sadece araç değil teknoloji ve lisans ihraç eden bir şirket konumuna ulaştığını belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, “Otomotivde fikri mülkiyet hakları kendisine ait ürünlerle faaliyet göstermemizin sonuçlarını böyle güzel gelişmelerle almak gurur ve memnuniyet verici” dedi. Otobüs pazarında 50 yılı aşkın deneyimi bulunan Otokar’ın, Sultan otobüslerinin üretimi için İran’ın 55 yılı aşkın otobüs üretimi deneyimine sahip OGHAB Afshan Industrial and Manufacturing Co. (OGHAB) ile imzalanan anlaşmanın detayları hakkında bilgi veren Görgüç, “3 yıl süreyle geçerli olacak Otokar ve OGHAB arasında imzalanan anlaşma, tarafların isteği doğrultusunda 2 yıl daha uzatılabilecek. OGHAB, imzalanan teknoloji transferi sözleşmesi kapsamında Otokar’a 500 bin Euro lisans bedeli ödeyecek. CKD alımlarına ilave olarak, OGHAB, gelecekte Otokar yerine İran’dan tedarik edilecek her bir yerelleştirilen parça için değişen tutarlarda ‘royalty’ (telif) ödeyecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

AR-GE’YE 310 MİLYON TL

Otokar’ın İran’a teknoloji ve lisans ihraç edecek olmasının Türk otomotiv sanayiinin geldiği noktayı göstermesi bakımından önemine dikkat çeken Görgüç, “Sultan araçlarımız diğer tüm otobüslerimiz gibi, tamamen Türk mühendisleri tarafından tasarlandı. Son 10 yılda Ar-Ge’ye 310 milyon TL ayırdık. Ürünlerimizin fikri mülkiyet haklarının bize ait olması ve esnek üretim kabiliyetimiz sayesinde, Türkiye küçük otobüs pazarının değişmez lideri olan Sultan otobüslerimiz yurtdışında da başarıya ulaştı. OGHAB ile yaptığımız teknoloji ve lisans anlaşması sayesinde artık İran’da da Sultan otobüslerini kullanıcıların hizmetine sunacağız” dedi.

Haberin Devamı

KISA SÜREDE BAŞARI

ANLAŞMA ile Türkiye küçük otobüs sektöründe ilk kez teknoloji transferi yapılacağının altını çizen Serdar Görgüç, “İran’daki homologasyon düzenlemeleri ve pazar koşullarındaki gelişmelere bağlı olarak satış adedi ve elde edilecek ciro değişecek olsa da Sultan’ın İran’da kısa sürede büyük başarılara imza atacağından eminiz.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!