Sağlıklı savunma

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı savunma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2018 21:27

ASELSAN, savunma sanayi için yürüttüğü biyosavunma araştırma çalışmalarını sağlık alanına yöneltiyor. Şirket, virüs ve bakterilerin sebep olduğu hastalıkların aile hekimlerinde hızlı tespit edilebilmesini sağlayacak kit ve cihazların geliştirilmesine başlıyor. ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, “Bu sayede ülkemizdeki medikal sanayinin geliştirilmesi ve yurtdışına olan bağımlılığın azaltılması hedefleniyor” dedi.

Haberin Devamı

ASELSAN, virüs ve bakterilerin neden olduğu bazı hastalıkların birinci basamak sağlık kuruluşlarında hızlı tespitine imkân sağlayan kit ve cihazların geliştirilmesi için kolları sıvadı. Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve ASELSAN arasında yerli sağlık biyoteknolojisi üretimi alanında imzalanan işbirliği protokolü sonrasında ASELSAN çalışmalara hız verdi.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, kurumun sağlık teknolojilerinde liderliği hedeflediğini bildirdi. Virüslerin neden olduğu hastalıkların aile hekimliklerinde bile tespitine yönelik kit ve cihaz geliştirmeyi hedeflediklerini anlatan Görgün, “Sağlık teknolojileri, ülkemizde dışa bağımlılığın yüzde 85 oranında olduğu ve senede iki milyar Amerikan doları ithalatın gerçekleştirildiği bir sektör. Yerli üreticilerin ileri teknoloji gerektirmeyen, katma değeri düşük ürünlere yöneldiği görülüyor. Bakım-onarım anlaşmaları, sarf malzeme ihtiyacı ve yazılım güncelleme masrafları ile birlikte medikal cihazların maliyet yükü giderek artıyor. Savunma ve sağlık, teknolojik olarak birbirini besleyebilecek iki önemli sanayi kolu” dedi.

Sağlıklı savunma

Haberin Devamı

İLK ÜRÜNLER 2019’DA

Bu sebeple, ASELSAN’ın savunma alanında sahip olduğu teknolojiler ile medikal cihaz ve bileşenlerini yerli ve milli olarak geliştirebileceği değerlendirilerek, şirketin faaliyet alanına sağlık teknolojileri de eklendiğini vurgulayan Görgün şöyle devam etti: “Sağlık teknolojileri alanındaki öncelikli faaliyet konusu, ‘Medikal Görüntüleme Sistemleri’ olarak belirlendi. Sağlık Bakanlığı, manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi, dijital röntgen cihazlarının yerlileştirilmesi ile ilgili çok önemli bir projeyi hayata geçirmek için çaba sarf ediyor. ASELSAN da sağlık sanayisi açısında çok önemli olan bu projede savunma sanayisinde edindiği tecrübeyi, sağlık sanayi ekosistemi ile birlikte çalışarak Türkiye’nin hizmetine sunmayı hedefliyor. Bu projeye hazırlık olması amacı ile ASELSAN öz kaynakları ile ‘Mobil Dijital Röntgen’ ve ‘Yerli Manyetik Rezonans Görüntüleme Sistemi’ geliştirilmesi projelerini başlattı. 2019 yılı içerisinde ürünlerin ilk örneklerinin çıkarılmasına çalışılıyor.”

Haberin Devamı

BAĞIMLILIK AZALTILACAK

Görgün, ASELSAN’ın mühendislik, yüksek teknolojili ürün geliştirme ve kalite yönetimi kabiliyetleriyle işbirliği yapılan firmaların alan uzmanlığı bir araya getirilecek, yenilikçi ve uluslararası pazarda iddialı ürünlerin yerli imkânlarla üretimi gerçekleştirileceğini söyleyerek “Tıbbi cihaz alanında, ülkemiz içinde benzer işbirlikleri arttırılarak devam edecek. Sivil ve askeri savunmanın kritik bir alanı olan biyolojik savunmaya yönelik tespit, teşhis, analiz ve simülasyon sistemlerinin milli imkânlarla geliştirilmesi ve bu kapsamda gerekli teknolojilerin kazanılması maksadı ile biyotanı, biyosavunma ve KBRN (Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı savunma sistemi) sistemlerine yönelik araştırma çalışmaları yürütülüyor. Savunma sanayi için yürütülen bu çalışmalar, sağlık alanında virüs ve bakterilerin sebep olduğu bazı hastalıkların birinci basamak sağlık kuruluşlarında hızlı tespitine imkân sağlayan kit ve cihazların geliştirilmesine imkân sağlayacak. Bu sayede ülkemizdeki medikal sanayinin geliştirilmesi ve yurtdışına olan bağımlılığın azaltılması hedefleniyor” dedi.

Haberin Devamı

YERLİ ELEKTROŞOK İÇİN İŞBİRLİĞİ

AYRICA ASELSAN’ın, Türkiye’nin sağlık ekosisteminde faaliyet gösteren yetkin ve start-up firmalar ile beraber çalışma olanaklarının değerlen-dirildiğini dile getiren Görgün, “Bu doğrultuda, defibrilatör (kalp elektroşok) cihazlarında işbirliği yapmak üzere ilk adım atıldı. ASELSAN’ın mühendislik, yüksek teknolojili ürün geliştirme kabiliyeti ile METsis’in elektroşok cihazları konusundaki alan uzmanlığının bir araya geleceği işbirliğiyle yenilikçi ve uluslararası pazarda iddialı ürünlerin yerli imkânlarla üretimi hedefleniyor. Bu adımı yaşam destek cihazlarında yapılacak diğer işbirlikleri izleyecek. Bu amaçla, ASELSAN yurt içinde yaptığı işbirliklerini arttırarak Biosys Biyomedikal ile yoğun bakım ventilatör (yapay solunum cihazı) cihazlarında birlikte çalışacak” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!