Sağlık notumuz kötü

Güncelleme Tarihi:

Sağlık notumuz kötü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türk Tabipleri Birliği'nin Türk sağlık sektörü ve toplumsal sağlık düzeyi ile ilgili olarak yaptığı ülkelerarası karşılaştırmalı araştırmada, Türk sağlık sisteminin durumu da gözler önüne serildi. Araştırma, Türkiye'nin Sierra Leone, Mozambik, Molavi, Liberya, Buton, Burundi gibi çok sayıda Afrika ve Uzakdoğu ülkesinin bile çok gerisinde olduğunu gösterdi.

Tabipler Birliği'nin araştırmasında, Türkiye'de genel bütçeden sağlığa yüzde 2.5 ile 3 arasında bir pay ayrılırken bu oranın Yunanistan'da yüzde 7, İngiltere ve Hollanda'da yüzde 14, Fransa'da yüzde 16, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 17, Norveç'te yüzde 10, Avusturya'da yüzde 13 olduğu ortaya çıktı. Araştırmada, ‘‘Türkiye sağlığa ayırdığı yüzde 3 payla, Gine, Somali, Mali, Etiyopya, Nijerya, Uganda, Pakistan ve Hindistan gibi geri kalmış ülkelerle aynı sıralarda yeralmaktadır’’ denildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Türkiye gibi ülkeleri bütçelerinin en az yüzde 10'nu Sağlık Bakanlığı'na tahsis etmeleri konusunda uyardığı belirtilen araştırmada, Türkiye'de toplumsal sağlık düzeyinin durumu da incelendi. Araştırmada, Türkiye'de devletin bir yılda kişi başına yaptığı toplum sağlık harcamasının 100-120 dolar olduğu, bu rakamın Avrupa ülkelerinde 1000-2000 dolar düzeyinde olduğu kaydedildi.

Araştırmada, hastane yatağı sayısı bakımından da Türkiye'nin dünya ortalamasının çok altında olduğu belirtildi. Araştırmada, 1000 kişiye düşen hasta yatağı sayısının dünya ortalamasının 36 olduğuna dikkat çekilerek, bu oranın ABD'de 153, Almanya'da 187, Arjantin'de 48, Avusturya'da 105, Belçika'da 83, Özbekistan'da 124, Rusya'da 138, Türkmenistan'da 113 olmasına karşın Türkiye'de 24 olduğu kaydedildi.

Araştırmada, Türkiye'nin sağlık sektörü ve toplumsal sağlık düzeyinin ülke içinde de büyük eşitsizlikler gösterdiği kaydedildi. Türk sağlık sektöründeki bölgelerarası eşitsizliklere dikkat çekilen araştırmada, Türkiye'nin Batı'sının Doğu'ya oranla çok gelişmiş olduğu belirtildi. Araştırmada, ‘‘Türkiye'de bölgelerarası eşitsizlikler yoğun olarak hissedilmektedir ve bu durum dünya üzerinde çok az ülkede rastlanmaktadır. Doğu, sağlık alanında mahrumiyet bölgesi özelliği gösterirken, Batı'da sağlık kurumları güçlendirilmekte ve sürekli olarak özelleştirilmektedir. Ankara'da 10 bin kişiye düşen yatak sayısı 41, İstanbul'da 35, İzmir'de 28 iken bu oran Adıyaman'da 10, Ağrı'da 5, Mardin'de 8'dir. Bu durum bütçeden yüzde 3'ler oranında pay alan sağlık Bakanlığı'nın bu kaynağı bile eşit dağıtmadığını göstermektedir’’ denildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!