Sadece Türkler’den ‘evet’ çıkarsa KKTC’ye ödül verin

Güncelleme Tarihi:

Sadece Türkler’den ‘evet’ çıkarsa KKTC’ye ödül verin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2004 01:27

TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı KKTC’de düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, referandumlarda Türk tarafından (evet), Rum kesiminden de (hayır) çıkması durumunda, Rum yönetiminin AB üyeliği ile ödüllendirilmesinin makul olmadığını söyledi. Sabancı, KKTC’nin de ödüllendirilmesi için bir mekanizma geliştirilmesi gerekeceğini söyledi.

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı KKTC İŞAD ile TÜSİAD tarafından düzenlenen ‘Kıbrıs Ekonomisi ve Yatırım Olanakları’ konulu seminerin açılışında yaptığı konuşmada, 24 Nisan’da yapılacak referandumların ‘Kıbrıs tarihinin kritik bir dönüm noktası olduğunu’ kaydetti.

Annan Planı’na son şeklinin verildiğini ifade eden Sabancı, ‘bazı riskler ve derogasyonlar konusundaki belirsizliklere rağmen, bu planın KKTC ve Türkiye’nin çıkarlarına hizmet ettiği kanaatindeyiz’ dedi.

Sabancı, ‘Son dönemde gerek KKTC’de, gerekse Türkiye’de çözüm yanlısı yaklaşımların ağırlık kazandığına’ işaret ederek, İsviçre’nin Davos kasabasında başlayan sürece yine İsviçre’de Burgenstock’ta son şeklinin verildiğini söyledi. Annan Planı’nda iki kesimliliğin korunduğunu, mülkiyet konusunda global takasa yakın bir formül benimsendiğini, uzun yıllardır adada yaşayanların haklarının garanti altına alındığını, Türk askerinin varlığının Türkiye’nin AB üyeliğinden sonra da devam edebileceğini ifade eden Sabancı, KKTC’nin refah seviyesinin yükseltilmesi için referandumlardan sonra çaba gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

İRADE TESTİ

Referandumların, Kıbrıs’ta iki tarafın ‘bir arada yaşama iradelerinin test edileceğini’ belirten Sabancı, çözüm önerisinin iki tarafın da çıkarlarını koruyacak şekilde hazırlandığına inandıklarını, Rum tarafından da (evet) yanıtının çıkması gerektiğini söyledi. Sabancı, referandumun 1 Mayıstan sonraya ertelenmesinin ya da Türkleri yeni müzakerelere zorlamanın mümkün olamayacağının da ifade etti. Kıbrıs’taki referandumlarda Türk tarafından (evet), Rum kesiminden de (hayır) çıkması durumunda, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin AB üyeliği ile ödüllendirilmesinin makul olmadığını kaydeden Sabancı, AB’nin ve dünya kamuoyunun KKTC’nin de ödüllendirilmesi için bir mekanizma geliştirmesi gerekeceğini söyledi.

Türkiye’ye borcumuzu ‘evet’ ile öderiz

KKTC
İşadamları Derneği (KKTC İŞAD) Başkanı Ünsal Özbilenler, Kıbrıs Türklerinin Türkiye’ye ödenmesi çok güç olan minnet ve diyet borcu olduğunu belirterek, ‘Türkiye Devletine diyet borcumuzu, Cumartesi günü referandumda (evet) diyerek ödeyebiliriz’ diye konuştu.

Özbilenler, bir hafta önce yapılması planlanan seminerin işadamı Sakıp Sabancı’nın vefatı nedeniyle bugüne ertelendiğini hatırlattı ve tüm iş dünyasına başsağlığı diledi.

KKTC ekonomisinin 1974 yılından itibaren önemli sıkıntılarla karşılaştığını ifade eden Özbilenler, ‘tanınmayan ve ekonomik iklimi belirsiz topraklarda yatırımların son derece az olduğunu’ kaydetti.

‘Kıbrıs’ta 40 yıldır siyasi çözüme ulaşılamıyor, 40 yıldır politikacılar anlaşmamak için görüşüyorlar’ diyen Özbilenler, Annan Planı’nın 40 yıldır iki toplumun görüştüğü konuların özeti olduğunu belirtti.

Annan Planı uyarınca Kıbrıs halklarına referandum hakkıyla kendi geleceklerini belirleme yetkisinin tanındığına işaret eden Özbilenler, referandumlardan (evet) çıkması durumunda Kıbrıs’taki yatırım ikliminin olumlu yönde değişeceğini kaydetti. Özbilenler, şöyle devam etti:

‘Türkiye Cumhuriyeti devletine diyet borcumuz var. Cumartesi günü referandumda (evet) diyerek bu diyet borcumuzu ödeyebiliriz.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!