Sabancı, tohumculukta İsrail'e meydan okuyor

Güncelleme Tarihi:

Sabancı, tohumculukta İsraile meydan okuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sabancı Holding, merkezi Adana'da olan Sapeksa ile tohumculuk atağına geçti. Sapeksa, dün Adana'da düzenlenen törenle yeni geliştirdiği ‘‘Hacı Sabancı mısır tohumu’’nun patentini aldı.

SABANCI Holding kuruluşlarından Sapeksa geliştirdiği domates, biber ve mısır tohumlarıyla İsrail ile rekabet edecek. Adana'da faaliyet gösteren Sapeksa, kurduğu araştırma laboratuvarında 6 ay süren çalışmalar sonucunda yeni bir domates ve biber tohumu geliştirdi. Yeni geliştirilen domates ve biber tohumları bu yıl sonunda üreticiye satılmaya başlanacak.

Bu arada Sapeksa, Tarım Bakanlığı ile bir anlaşma imzalayarak, Tarım Bakanlığı'nın geliştirdiği yeni bir mısır tohumunun da patentini satın aldı. Sözkonusu anlaşma dün Adana'da Sapeksa tesislerinde düzenlenen törende imzalandı. Anlaşmaya Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı ve Tarım Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp imza koydu. Geliştirilen bu mısır tohumuna ‘‘Hacı Sabancı’’ ismi verildi.

Sapeksa yetkilileri, Türkiye'deki domates tohumu piyasasının yüzde 80'ne İsrail'in, yüzde 15'ine de Hollandalılar'ın hakim olduğunu söylediler. Böylelikle Sabancı Grubu, iç pazarda tamamen yerli tohum kullanarak çiftleştirdiği yeni tohumlarla İsrailliler'le rekabet edecek.

KİLOSU 12 MİLYAR

Sapeksa yetkilileri yeni geliştirilen domates tohumunun, tanesinin 0.7 cent olduğunu belirterek, kilosunun 12 milyar liraya geldiğini söylediler. Yeni geliştirilen biberleri tanesi ise 10 cent olarak belirlendi. Bu arada, Sapeksa yetkilileri yeni geliştirilen tohumlara Sakıp Sabancı'nın kızlarının isimlerinin verilmesini önerdiler. Fakat Sakıp Sabancı kendi ve kardeşinin eşine jest yapmak amacıyla Belkıs ve Türkan Hanım'ın isimlerinin konulmasını istediği belirtildi.

HAZİNE MUTSUZ

Sakıp Sabancı, sübvansiyonların birçok yere dolu dolu verildiğini, ancak işçilere ve çiftçilere geldiği zaman, ‘‘yok’’ denildiğini hatırlarak, ‘‘Sübvansiyon veren Hazine mutlu değil’’ dedi. Sabancı, Adana'da, Sabancı Kültür Merkezi'nde, Toprak-Tohum Paneli ve Şöleni kapsamında, ‘‘2000'li yıllarda Toprak, Tarım ve Erozyon’’ konulu panelde yaptığı konuşmada, IMF'nin, tarımsal ürün alım fiyatlarının daha aşağılara çekilmesini önerdiğini belirterek, ‘‘Ya benim çiftçi arkadaşım ne yapsın?’’ dedi.

İşçiye karşı hasis değilim

SAKIP Sabancı, ertelenen Sasa greviyle ilgili sorular üzerine şöyle konuştu: ‘‘Lastiğimi, otomobilimi satmam için, işçime zam yapmam lazım. Ben sendikacıdan daha fazla zam vermek istiyorum, ama dünyada rekabet etmem gerek. DuPont karşısında sünepe kalırsam tevsi yatırıma gidemem. Hasis olduğum için mi az verelim! Hayır, hayır. Dünya ile rekabet etmek zorundayız. Ben 12 ay değil, 16 ay maaş veriyorum. Bunun yan ödemeleri de var. Yüzde 60 zam verelim dedik, yüzde 91 istediler. Hükümet, Ekonomik Sosyal Konsey'de herkesi bir araya getirecekti. Bir yıl süreyle ürünlerin satış fiyatına ve ücretlere tavan getirecektik. Şimdi bu liberal ekonomiye çok mu uygun demokrasiye, çok mu uygun? Hayır. Ama o zamanda bir yıl süreyle bunu uygulamayıp yüzde 60 zammı vereceğiz. Bu da yanlış oğlu yanlış. O zaman da enflasyon tekrar yükselecek. Türkiye'ye yazık oluyor.’’

Türkan Hanım çok tatlıymış

SAKIP Sabancı, yeni geliştirilen biber ve domates tohumlarını ekildiği serayı gezdi. Serada yetiştirilen yeni domates çeşidine Erol Sabancı'nın eşinin adı ‘‘Belkıs’’, yeni tohumdan yetiştirilen bibere de Sakıp Sabancı'nın eşi ‘‘Türkan Sabancı’’nın ismi verildi. Sera görevlileri serada yetiştirilen biberlerden bir tanesini Sakıp Sabancı'ya ikram ettiler. Biberi yiyen Sabancı, kendisini izleyen gazetecilere ‘‘Sabah Türkan Hanım'la kavga etmiştik. Ama tadı çok güzelmiş’’ diye takıldı.

Demirel'e ‘merkez sağı birleştir’ çağrısı

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, Türkiye'nin dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in merkez sağı birleştirmesini önerdi. Demirel'in Türk Cumhuriyetleri'yle, Avrupa ve Amerika arasındaki ilişkilerde aktif rol oynayabileceğini söyleyen Sabancı, ‘‘Sayın Demirel 50 yıllık başarısını merkez sağı birleştirerek taçlandırabilir’’ dedi.

Sabancı, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Sabancı, şöyle konuştu: ‘‘Süleyman Bey'in Türki devletlerle çok iyi düzeyde ilişkileri var. Fransa Cumuhurbaşkanı'nı arayıp ‘How are you?' diyebiliyor. Amerikan Başkanı Clinton'a ‘Alo Bill diyebilir.' Lütfederlerse, namı ne olursa olsun bu ilişkileri daha yukarıya taşıyabilirler. Demirel bu memlekete 50 sene ölümüne hizmet etti. Şimdi sağdaki partileri birleştirsin. Zaten sağ birleşirse, sol da bunu örnek alır. Bir rüya görsek, Mesut Bey ve Tansu Hanım elele vermişler. İşte o zaman Türkiye'de adli reform da olur, Hazine de güçlenir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!