Sabancı Holding Oralitsa'yı kapattı

Güncelleme Tarihi:

Sabancı Holding Oralitsayı kapattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sabancı Ailesi'nin İstanbul'da kurduğu ilk fabrika olan Oralitsa, teknolojiye ayak uyduramadığı için sessiz sedasız kapatıldı. 80 kişinin çalıştığı Kartal'daki fabrikada çatı kaplama malzemeleri, çimento levha ve cam elyaf takviyeli polyester levha üretiliyordu.

Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, sadece 44 dönümlük arsasına 3.5 trilyon lira değer biçilen Oralitsa için Holding'e alım teklifi yağıyor. Sabancı ailesinin ikinci en eski fabrikası olan ve son dönemlerde çevreci kuruluşlarla başı sık sık derde giren Oralitsa, 31 Aralık tarihi itibariyle kapatılarak satışa çıkarıldı.

1954'TE KURULMUŞTU

Adana'da kurulan Bossa'dan sonra, 1954 yılında faaliyete geçirilen Oralitsa, Sabancı Holding'in Türkiye'deki ikinci, İstanbul'daki ilk fabrikası kimliğiyle yıllardır faaliyet gösteriyordu. Fabrikanın temel faaliyet alanı çatı malzemesi imalatıydı. Ancak bu imalatta asbestli üretim yapıldığına ilişkin iddialar vardı. Fabrikada ayrıca çimento levha, cam elyaf, sac ve alüminyum trapez levha üretimi de yapılıyordu.

80 KİŞİ ÇALIŞIYORDU

Sabancı Holding'in yanı sıra Sapmaz Ailesi ile birlikte 15'e yakın şahsın ortak olduğu Oralitsa, yıllarca Türkiye'nin en büyük çatı malzemesi üreticisi oldu. 80 işçinin çalıştığı fabrikaya, son yıllarda gerekli teknolojik yatırım yapılmadı. Bu yüzden üretim çevre sağlığını tehdit eder boyuta ulaştı. Dünya ülkelerinde asbestin kullanımının yasaklanmasının ardından, asbestli üretim yapılmadığı için Oralitsa'nın ihracat faaliyetleri de durma noktasına geldi. Yaşanan olumsuzlukları gözönünde bulunduran Sabancı Holding, 66 milyar lira sermayeli Oralitsa'yı kapatma kararı aldı. 80 kişilik personelin 60'ının işine son verildi. Kalan 20 çalışanan güvenlik sağlanması amacıyla, fabrikanın satışına kadar çalışması kararı alındı. İşine son verilen personelin yaklaşık 160 milyar lirayı bulan tezminatlarının ödenmesi işlemine başlandı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!