Sabah'ın borcuna sonsuz erteleme

Güncelleme Tarihi:

Sabahın borcuna sonsuz erteleme
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2003 01:59

Etibank'ı batıran Dinç Bilgin'in BDDK'ya borcu konusunda Sabah'ın yeni patronu Turgay Ciner'in ‘‘yıllık 19 milyon dolar kira’’ yöntemi üzerinde duruluyor. Ciner, buna da sıcak bakmıyor. Ancak, bu yöntem benimsense bile, Sabah'ın 1.2 milyar dolarlık borcunun vadesi sonsuza uzanıyor.

ETİBANK'ın 27 Ekim 2000 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesi sonrasında devlete milyarlarca dolar borçlanan Sabah Grubu'nun, eski sahibi Dinç Bilgin'in, yeni ortağı Turgay Ciner ile birlikte söz konusu borcu yüzlerce yılda ödeyemeyeceği tespit edildi.

Bilgin Grubu'nun ve Ciner'in Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'yla(BDDK) yaptıkları görüşmelerde, Ciner'in yıllık 19 milyon dolarlık kira bedeliyle borçları ödeme formülü üzerinde duruldu. Ciner'in buna bile pek sıcak bakmadığı belirtildi.

Ancak, yılda 19 milyon dolar ödeme yöntemiyle, 842 milyon dolarlık borç ana parasının sonsuza kadar ödenemeyeceği hemen ortaya çıkıyor. Çünkü, 842 milyon doların faizi 22 milyon doları buluyor. Yani, yıllık 19 milyon dolarlık ödeme faize bile yetmiyor.

Dinç Bilgin, Etibank'ın 27 Ekim 2000'de TMSF'ye devredilmesi ile birlikte, TMSF'ye doğrudan 842 milyon dolar borçlu duruma düştü.

Bu borcun, 587 milyon doları, Dinç Bilgin ve Bilgin'in şirketleri tarafından doğrudan Etibank'tan kullanılan kredilerden kaynaklandı.

254 milyon dolarlık kısmı ise Dinç Bilgin'in ve şirketlerinin TMSF'ye devredilmiş diğer bankalardan kullandığı kredilerdi.

Ayrıca, Bilgin'in ve şirketlerinin bankalar dışındaki kişilere ve piyasalara 400 milyon doların üzerinde borcu bulunuyordu. Buna ilave olarak devlete ödenmemiş SSK ve vergi borçları da vardı.

Bu borçların toplamı, 2000 yılında, ‘faizsiz haliyle’ 1.2 milyar dolara yaklaşıyordu. Vergi ve SSK borçları bir kenara bırakıldığında, 2000 yılındaki borcun faizli haliyle bugünkü değeri yine yaklaşık 1.2 milyar dolar düzeyinde.

BÖYLE ÖDENEMEZ

Bilgin ve ortağı Turgay Ciner, TMSF ile borçların ödeneceğine yönelik açıklamalar yaptılar. Bu açıklamalar ilgili grubun gazetelerinde yer aldığı gibi başka gazetelerde de haber olarak değerlendirildi.

Bilgin Grubu'nun TMSF'ye olan borçlarını ödeyebilmesi için elindeki tesisler, Turgay Ciner'in kurduğu şirketlere kiralandı. Bu kiralamalar sayesinde ATV ile Sabah Gazetesi yayın hayatına devam etti. Yıllık 19 milyon dolar düzeyinde olan bu kira geliri sayesinde de Bilgin Grubu'nun TMSFye olan borçlarını ödeyeceği üzerinde duruldu.

Ancak, piyasaya ve diğer kurumlara olanlar bir tarafa bırakıldığında, Bilgin'in sadece TMSF'ye olan 842 milyon dolar düzeyindeki borcun, yıllık faizi yüzde 2.5 olsa bile yaklaşık 22 milyon dolar yıllık faiz ediyor.

FAİZSİZ 40 YIL

Bilgin Grubu'nun 842 milyon dolar olan borcu faizsiz haliyle yıllık 19-20 milyon dolar ödemeyle yaklaşık 40-42 yılda tamamlanıyor.

Ancak, söz konusu 842 milyon dolarlık TMSF borcuna yıllık, yüzde 2.5 faiz uygulandığıda durum tamamen değişiyor. Çünkü, 842 milyon dolara yılda yüzde 2.5 faiz ödenmesi halinde, masraflar hariç yılda 21 milyon dolar ödeme yapmak gerekiyor.

Bilgin Grubu'nun Turgay Ciner ile yaptığı anlaşma ve TMSF'ye yılda 19 milyon dolar düzeyinde ödeme yapacakları dikkate alınırsa, TMSF'ye olan 842 milyondolarlık borcun sadece yıllık faizine bile yetmeyecek bir ödeme planı yapıldığı ortaya çıkıyor.

Bir diğer ilginç nokta ise yapılan anlaşmalar gereği, TMSF'ye yılda 19 milyon dolar ödeme yapılması halinde 842 milyon dolarlık borca yılda yüzde 2.25 düzeyinde, dünyanın hiçbir yerinde olmayan düzeyde bir borçlanma faizi uygulandığını gösteriyor. Bu derece düşük faiz uygulamasına rağmen, Bilgin ve Ciner ortaklığının, TMSF'ye olan borçlarının ödenmesi mümkün görünmüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!