Saatli Maarif 140 yaşında

Güncelleme Tarihi:

Saatli Maarif 140 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

DUVARLARIN değişmez aksesuarı Saatli Maarif Takvimi 140 yaşına girdi. Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, 1860 yılında Hacı Kasım Efendi'nin basıp satmaya başladığı takvimi, bugün üçüncü ve dördüncü kuşağı Geylani Ailesi çıkarıyor.

Türkiye'nin en eski işletmelerinden biri olan Maarif Kitaphanesi ve ilk Türkçe takvim olan Saatli Maarif Takvimi, tam 140 yıldır ticari hayattaki varlığını sürdürüyor. Her yıl 300 bin civarında iki boy basılan Saatli Maarif Takvimi, 2 milyon ve 3 milyon 750 bin liradan satılıyor.

Bugün Maarif Kitaphanesi'nin başında Hacı Kasım Efendi'nin torunu, Naci Kasım Efendi'nin kızı Aydın Geylani bulunuyor. Aydın Geylani, eşi Muhsin Geylani ve oğlu Ahmet Naci Geylani ile Cağaloğlu'ndaki Maarif Kitaphanesi'nde Saatli Maarif Takvimi'ni hazırlıyor.

MUHAFAZAKAR MÜŞTERİ

Birçok evin duvarında yeri değişmeyen Saatli Maarif Takvimi'nin en büyük özelliği yıllardır değiştirilmeden aynı içerik ve yapıda çıkması. Takvim adını sayfalarında İstanbul ve Ankara'da güneşin doğuşunu gösteren saatlerden alıyor. Saatli Maarif Takvimi'nin dağıtımı yıllardır önce Kars'tan başlayarak yapılıyor. Öne Türkiye'nin doğu illerine sonra da batıdaki illere dağıtım yapılıyor. Aydın Geylani, ‘‘Eskiden kış aylarında dağıtım yapmak zor olduğu için böyle yapılıyordu. Simdi dağıtım eskiye göre daha kolay ala yine de bu bizde bir gelenek haline geldi. Dağıtıma önce doğudan başlıyoruz’’ diyor.

Geylani Ailesi'nin Saatli Maarif Takvimi'yle ilgili dikkat ettikleri bir başka konu da takvimin fonunda reklam kullanmamak ve takvimi kesinlikle fason ürettirmemek.

Heryıl ve hergün takvim üzerindeki maniler, fıkralar, şiirler ya da tavsiye niteliğindeki yazılar değişiyor. Resmi bayramlarla ilgili şiirler bile her yıl sürekli olarak değişiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!