S&P: Makro dengesizlikler değişmezse not aynı kalır

Güncelleme Tarihi:

S&P: Makro dengesizlikler değişmezse not aynı kalır
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 26, 2012 16:43

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un analistlerinden Frank Gill, Bloomberg HT kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisindeki makro mali dengesizlikler devam ettiği sürece, 2B olan notun aynı kalacağını belirtti.

Haberin Devamı

Kanalda Türkiye'nin notunun yükseltilmemesinde cari açığın etkili olup olmadığı yönündeki bir soruyu yanıtlayan Gill, "Bildiğiniz gibi cari açık, notun yükseltilmemesinde ana sınırlardan bir tane cari açık ve Türkiye'nin dış finansman bağlılığı, bunlar elbette istikrara yönelik sinyaller veriyor ama hala kabaca GSYİH rakamına baktığımızda yüzde 10'a yaklaşan bir rakam görüyoruz ve bu kırılganlık işareti" dedi.

Ãœlkenin dış tasarruflara aşırı bağımlı olduÄŸunu, bunun da ülkeyi ÅŸoklara karşı açık hale getirdiÄŸini vurgulayan Gill, "Türkiye'nin sosyal güvenlik reformu beklentiden daha kapsamlıysa notunu artırabiliriz" ifadesini kullandı.     Â

DEMOGRATİF ÖZELLİKLER ÇOK POZİTİF

Gill ek olarak, "Çok pozitif demografik özellikler var Türkiye'de. Bir şekilde, bu aslında sosyal güvenlik reformunun açık vererek işliyor olması, hala kredi artışının yaşandığı ülkelerde böyle şeyler görebiliyoruz ama asıl risk daha net bir tasarrufun olmaması ne yazık ki... Bunların olmamasın da ekonominin risk altında olması ve mali politikanın istenilen şekilde yapılmamasına neden olabilir" diye devam etti.

Haberin Devamı

S&P, geçtiğimiz Eylül ayında Türkiye'nin ''BB '' olan yerel para cinsinden kredi notunu ''BBB-''ye yükseltmiş, kredi not görünümünü ise ''pozitif'' olarak belirlemişti.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!