RWE: Türkiye’ye 500 milyon Euro getirdik, yeni yatırımda elektrik borsasını bekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

RWE: Türkiye’ye 500 milyon Euro getirdik, yeni yatırımda elektrik borsasını bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2011 00:00

Alman enerji devi RWE’nin Türkiye CEO’su Andreas Radmacher, “Turcas’la ortaklaşa Denizli’ye 500 milyon Euro’luk doğalgaz çevrim santralı yapıyoruz. Yeni yatırımlar için enerjide serbest piyasanın gerçek anlamda oluşmasını bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA’nın Almanya merkezli enerji devi RWE’nin Türkiye CEO’su Andreas Radmacher, “Türkiye’deki ilk yatırımımızı Denizli’de Turcas ortaklığıyla 500 milyon Euro’luk doğalgaz çevrim santralı kurmaya dönük gerçekleştiriyoruz. Türkiye gibi cazip pazara daha fazla yatırım yapmak istiyoruz. Ancak, öncelikle Türkiye’nin enerji piyasasının gerçek anlamda liberalleşmesini bekliyoruz. Elektrik borsası kurulursa gerçek rekabet ortamı oluşur, daha fazla yabancı yatırımcı gelir” dedi.
Risk alıp geldik
Andreas Radmacher, RWE Türkiye Başkan Yardımcısı Bakatjan Sandalkhan’la birlikte düzenlediği sohbet toplantısında Türkiye’deki enerji piyasasını değerlendirdi, gelecek planlarını anlattı. Radmacher, şunları söyledi: “Aslında Denizli’ye 500 milyon Euro’luk yatırımı yaparken bazı riskler aldık. Çünkü, Türkiye enerji piyasası tam rekabete açık değildi. Henüz tam şeffaflaşmamıştı. Öngörülebilir değildi. Ancak, Türkiye gibi enerji açısından çok cazip piyasadan uzak kalamazdık. Şimdi bir yandan yatırımımızı sürdürürken, diğer taraftan deneyimlerimizi Türkiye’ye yansıtmaya çalışıyoruz. Elbette şirketimizin burada kazançlı işler yapacağını da bekliyoruz.”
Şimdilik beklemedeyiz
Andreas Radmacher, “Şirketinizin CEO’su Denizli’deki temel atma töreninde Türkiye’ye 3 milyar Euro yatırım yapacağınızı söylemişti. Bu yatırımlar için belirlediğiniz takvim nedir” sorusunu şöyle yanıtladı: “Türkiye’ye daha fazla yatırım için çok istekliyiz. Ancak, henüz netleşmiş bir takvim yok. Öncelikle Türkiye’de enerji piyasasının gerçek anlamda liberalleşmesini, serbestleşmesini bekliyoruz. Elektrik borsasının oluşmasını istiyoruz. Elektrik borsası ve liberal piyasa, elektrikte nihai tüketiciyi de çok rahatlatacak. Çünkü, önüne farklı seçenekler çıkacak.”
Hükümet iyi çalışıyor
Radmacher, enerji piyasasının bekledikleri ölçüde liberalleşmemiş olmasının gerekçelerine dönük soruyu yanıtlarken şu değerlendirmeyi yaptı: “Aslında hükümet çok iyi çalışıyor. Gerekli adımları atıyor. Ancak, gerçek serbestleşmeye ulaşmak zaman alıyor. Elektrik borsasının oluşması için de zamana ihtiyaç var. Bunlar normal süreçler. Avrupa ülkelerinde de geçiş dönemleri yaşanmıştı. Biz bu geçiş döneminde özel sektör olarak kurulan ortak komisyonlarda önerilerimizi, deneyimlerimizi ortaya koyuyoruz. Hükümetle gayet iyi bir diyalog içindeyiz.”

Haberin Devamı

Yatırım için bekleyenleri biliyorum

Haberin Devamı

ANDREAS Radmacher, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde gerçek anlamda bir enerji merkezi olacağını vurgulayarak, “Yatırıma gelmek için beklemede olan çok sayıda yabancı şirket olduğunu biliyorum. Piyasa oluştukça hepsi yatırıma gelecektir. Geçmişte yabancılar yatırıma gelsin diye garantiler verilmiş. Ancak, artık bu uygulamalar geride kaldı. Piyasa serbestleştikçe yabancıların daha fazla geldiğini görecepiz.Çünkü, enerjide Türkiye’den daha cazip bir piyasa yok” dedi.

Rekabet adil fiyat oluşmasını sağlar

ANDREAS Radmacher, “Elektrikte serbest piyasanın oturması fiyatları nasıl etkiler” sorusunu yanıtlarken şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’de telekomünikasyon sektöründe rekabetin etkilerini hep birlikte gördük, görüyoruz. Hizmet kalitesi arttı ve çeşitlendi. Bu hizmetlere ödenen bedeller azaldı. Elektrikte de serbest piyasa adil fiyat oluşmasını sağlar.”

Haberin Devamı

Türkiye’ye gönül verdik, Kapalıçarşı iyi bir örnek

RWE Türkiye CEO’su Andreas Radmacher, Denizli yatırımlarını değerlendirirken, “Türkiye piyasasına gönül verdik” dedi. Radmacher, enerji piyasasının liberalleşmesi konusuna İstanbul’daki Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı’nı örnek verdi: “Kapalıçarşı veya Mısır Çarşısı’na gittiğinizde alışveriş için önünüze farklı seçenekler çıkıyor. Elektrik borsasının da buna benzer bir piyasası oluşturmasını bekliyoruz. Bırakalım tüm fiyatlar serbest piyasada oluşsun, tüm oyuncular önünü rahatlıkla görsün. Oyuncular, ertesi gün sürpriz kararlarla karşılaşmayacağını bilsin.”

Rüzgârda avantaj var, HES yatırımı yaparız

Haberin Devamı

RWE Türkiye CEO’su Andreas Radmacher, bir soru üzerine, “Türkiye’ye ilk yatırımımız doğalgaz çevrim santralı oluyor. Yenilenebilir enerjiyle de ilgiliyiz. Belki bundan sonraki yatırımımız hidroelektrik santral (HES) olabilir. Ayrıca, Türkiye rüzgar açısından da çok avantajlı” dedi.

Oğluma ‘Türkçe öğren’ dedim

ANDREAS Radmacher, Türkiye’de göreve gelişiyle birlikte Türkçe dersleri almaya başladığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Türkiye, çok önemli bir ülke. 16 yaşındaki kızım ve 18 yaşındaki oğlum okulları nedeniyle Almanya’da. Oğluma Türkçe öğrenmesini söyledim. Türkçe dersleri alıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!