Rusya'daki rekolte düşüşünü fırsat bildiler

Güncelleme Tarihi:

Rusyadaki rekolte düşüşünü fırsat bildiler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2012 12:13

Kuru yemişlik ayçiçeği üretiminde önemli yer tutan Bursa'nın Yenişehir ilçesinde rekolte, 7 binlerden 3-4 bin ton aralığına geriledi. Çiftçilerin, “para kazanma” ümidiyle, Rusya'daki üretimi düşen yağlık ayçiçeğine yöneldiği bildirildi.

Haberin Devamı

Yenişehir'de kurulu bir kuru yemiş ve ayçiçeği firmasının ortaklarından Ekrem Aydın, 2012'de çeşitli nedenlerle yörede üreticinin ayçiçeği ekimini azalttığını söyledi.

Geçen yıl görülen “leke hastalığı” nedeniyle üreticinin, ayçiçeğinden para kazanamadığını dile getiren Aydın, bu yıl da aynı sıkıntıyı yaşayacakları endişesiyle çiftçilerin, yönünü başka ürünlere çevirdiğini anlattı.

Hayvancılığın gelişmesiyle slajlık mısıra yönelme olduğunu dile getiren Aydın, şöyle devam etti:

“Özellikle Rusya'daki gelişmeler, çiftçinin yönünü belirledi. Rusya'da yaşanan aşırı yağışlar nedeniyle yağlık ayçiçeği rekoltesi düştü. Bu nedenle çiftçi, para kazanacağını düşünerek yağlık ayçiçeğine yöneldi. Geçen yıl Yenişehir'de yaklaşık 7 bin ton kuru yemişlik ayçiçeği üretilirken bu yıl bu rakam 3-4 bin tona geriledi.”

Haberin Devamı

Üretimin azlığı nedeniyle ürünün para kazandırdığını vurgulayan Aydın, “Kuru yemişlik ayçiçeğinde geçen yıl 1,5-3 lira arasında seyreden fiyatlar, bu yıl 2 ile 3,5 arasında değişiyor” bilgisini verdi.

Aydın, Yenişehir'den Rusya başta olmak üzere Ortadoğu ülkeleri, Irak, Libya, Suriye, Romanya, Bulgaristan'a ihracat gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş da yöre çiftçisinin ürün planlamasını iyi yapamadığını belirterek, “Komşu ilçemiz İnegöl'de ciddi anlamda ayçiçeği ekimi yapıldı. Onlar da patatesten umduğunu bulamayınca ayçiçeğine yöneldi ve bu yıl iyi kazandılar” diye konuştu.

Yenişehir Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Hakkı Çetin ise geçen yıla göre üründe rekoltenin düşük olduğunu belirterek, “Ancak bu yıl ham yağ oranı çok yüksek. Yağış olmaması rekolteyi düşürürken ham yağ oranını artırdı. Hal böyle olunca da fiyatlar arttı. Geçtiğimiz yıl yağlık ayçekirdeğinde alım fiyatı 1,15-1,35 arası iken bu yıl 1,40-1,65 TL arasında alım yaptık. Üretici bu durumdan son derece memnun” dedi.
Geçen yıl 20 bin ton alım yapan kooperatifin bu yıl 15 bin ton alım gerçekleştirdiği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!