Rusya'da Merkez Bankası IMF kredilerini çalmış

Güncelleme Tarihi:

Rusyada Merkez Bankası IMF kredilerini çalmış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Rusya'da Sayıştay, Merkez Bankası'nı IMF kredilerini çalmakla suçlayarak kredi veren IMF ve batılı kaynakları uyardı. BBC'ye konuşan Rusya Saymanı Venyamin Sokolov, Rusya Merkez Bankası'nı yabancı kredileri çalmak ve boşa harcamakla suçladı. Sokolov'a göre yapılan denetimler sonunda IMF'nin Rusya Merkez Bankasına verdiği paraların yanısıra Maliye Bakanlığı'na MIG savaş uçakları ithali için verilen 150 milyon dolar da ortadan kayboldu. Rusya'da Başsavcı Yury Skuratov da iddiaları doğrulayarak, Merkez Bankası'nda soruşturma başlatıldığını açıkladı.

POLİTİK MANEVRA

Eski Merkez Bankası Müdürü Sergei Dubinin, 17 Ağustos'daki devalüasyon sonrasında eleştiri bombardımanına tutulunca iki hafta önce istifa etmişti. Başsavcının iddialarını reddeden Dubinin, ‘‘Politik bir manevra ya da soruşturmada yanlışlık var’’ dedi. Geçtiğimiz haziran ayında IMF, Rusya'ya

22.6 milyar dolarlık bir kredinin yanısıra yıl sonuna kadar verilmesi planlanan 11.2 milyar dolarlık karşılıksız yardımın da 1.3 milyarlık kısmını serbest bırakmıştı. IMF, Rusyada'ki siyasi belirsizlik ve yeni yönetimin izleyeceği politikayı değerlendirme gerekcesiyle kredinin 4.8 milyar dolarlık bölümünü geçici olarak dondurmuştu.

İŞLEMLER İPTAL

Bu arada Rusya Merkez Bankası'nın, bankacılık sistemini yeniden çalıştırmaya başlama adına uygulamaya koyduğu parasal operasyonlar devam ediyor. Bankalararası döviz borsasında döviz işlemleri, dün geçici olarak durduruldu. Merkez Bankası tarafından resmi döviz kurlarının, cuma günkü kurlar olacağı açıklandı. Bankalararası döviz borsasının durdurulmasının, bankaların ellerinde bulunan ve cuma günü Merkez Bankası'ndan aldıkları rubleler ile dolar satın almalarına engel olma amacı taşıdığı bildirildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!