Rusya ve Türkiye silah satışını arttırdı

Güncelleme Tarihi:

Rusya ve Türkiye silah satışını arttırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2015 22:36

İSVEÇ Stockholm merkezli Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) yayınladığı rapora göre, 2014 yılındaki küresel silah satışları yüzde 1.5 azalarak 401 milyar dolara geriledi.

Haberin Devamı

Rapora göre, Kuzey Amerika ve Avrupalı silah üreticilerinin satışlarının azalmasına rağmen, başta yerli üretim noktasında atılım yapan Türkiye ve Rusya’nın silah satışlarını arttırdığı vurgulandı. Rus şirketler satışlarını yüzde 48.4 arttırırken, Türkiye’den ASELSAN ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) ilk yüze girdi. ABD’li Lockheed Martin en büyük silah sağlayıcı şirket oldu. Lockheed Martin, satışlarını yüzde 3.9 artırarak 37.5 milyar dolarlık silah sattı.

İKİ TÜRK ŞİRKET

İlk yüze giren iki Türk şirketten ASELSAN satışlarını yüzde 5.6 artırsa da sıralamada 66’dan 73’üncülüğe geriledi. TAI de ilk yüze 89 numaradan girdi. TAI satışlarını yüze 15.1 artırdı. SIPRI araştırmacısı Siemon Wezeman, Türk şirketlerin durumuyla ilgili olarak, “Türkiye daha çok kendi kendine yetmenin peşinde ama ithalat girişimciliği sayesinde ASELSAN ve TAI’nin gelirleri arttı” dedi.
SIPRI araştırmacısı Siemon Wezeman, “Rus şirketler, ulusal askeri harcamalar ve ithalatın getirdiği dalgayla yükselişte. Listedeki 11 Rus şirket satışlarını yüzde 48.4 artırdı” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!