Rosatom’la işbirliğini geliştireceğiz

Güncelleme Tarihi:

Rosatom’la işbirliğini geliştireceğiz
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2024 07:00

Rusya’nın Soçi kentinde başlayan nükleer enerji fuarı Atomexpo, bu yıl Moskova’da yaşanan terör saldırısının gölgesinde yapıldı. “Temiz Enerji: Geleceği Birlikte Yaratmak” oturumuna katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar “Hedefimiz 2050’ye kadar nükleerden 20 gigavat elektrik üretmek. İlaveten Sinop’ta ve Trakya’da dörder reaktör yapmamız gerekiyor. Ayrıca önümüzdeki 20-30 yılda 5 gigavat civarında küçük modüler reaktör eklememiz lazım. Sinop’ta Rosatom’la işbirliğimizi geliştireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Geçen hafta sonu yaşanan terör saldırısı Rusya’da Atomexpo’yu etkilemedi. Rusya’nın Soçi kentinde başlayan nükleer enerji fuarı Atomexpo, bu yıl Moskova’da yaşanan terör saldırısının gölgesinde yapıldı. Dün başlayan ve bugün de devam edecek olan Atomexpo 2024, hayatını kaybedenler için saygı duruşu ile başladı.

BAYRAKTAR TERÖRÜ KINADI

Güvenlik önlemlerinin artırıldığı Atomexpo’da “Temiz Enerji: Geleceği Birlikte Yaratmak” oturumuna katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar konuşmasına Moskova’daki terör saldırısını kınayarak başladı. Bayraktar, ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi ve Rus halkıyla dayanışma içinde olduklarını belirtti. Bayraktar, geçen yıl yapılan toplantıyı hatırlatarak şöyle devam etti:

“Burada düzenlenen son toplantıdan bu yana bazı değişimler yaşandı. Öncelikle geçtiğimiz nisan ayında nükleer yakıtın teslim edilmesiyle birlikte Türkiye artık nükleer bir ülke oldu. Bir başka büyük gelişme ise COP28’de uluslararası toplumun 2050’ye kadar nükleer kapasitenin üç katına çıkarılması gerektiğini söylemesi oldu. Büyüyen bir ülke olarak Türkiye’nin hem sanayinin büyümesini hem de talep artışını karşılamak için enerjiye ihtiyacı var. Son yıllarda enerji talebimiz üç katına çıktı. Önümüzdeki on yıl boyunca talebin her sene yüzde 4 artmasını bekliyoruz. Bu talebi karşılarken kapasitemizi temiz enerji kaynaklarıyla artırmak istiyoruz. Bunun için de enerji sepetimize nükleeri eklemek mecburiyetindeyiz”

Haberin Devamı

2035’E KADAR DÖRDÜ DE ÇALIŞACAK

Bayraktar, Rosatom’la birlikte inşa edilen Akkuyu santralında dört reaktörün eş zamanlı olarak yükseldiğini ifade ederek, “2035 yılına kadar dördü de çalışmaya başlayacak. Ondan sonra belki küçük modüler reaktörlere göz dikeceğiz. Yeşil hedeflerimizi hayata geçirmek konusunda çok önemli bir program geliştirmemiz gerekiyor. Hedefimiz 2050’ye kadar nükleerden 20 gigavat elektrik üretmek. İlaveten Sinop’ta ve Trakya’da dörder reaktör yapmamız gerekiyor. Ayrıca önümüzdeki 20-30 sene zarfında 5 gigavat civarında küçük modüler reaktör eklememiz lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

SİNOP’TA ROSATOM’LA İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRECEĞİZ

Bayraktar nükleerin büyüyen bir alan olduğunu belirterek “İnşallah Sinop’ta Rosatom’la işbirliğimizi geliştireceğiz. Ancak Çin ve Güney Kore gibi ülkeler de Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünüyor” diye konuştu. Nükleer enerjinin sanayi sektörünün karbon nötr olması açısından elzem olduğunu kaydeden Bayraktar, aynı zamanda insan kaynağını da geliştirmek durumunda olduklarını vurguladı. Bayraktar “Bu konuda Rosatom ve diğer paydaşlarla işbirliği yapıyoruz. Rosatom’la kapsamlı bir yerelleştirme programımız var. Türkiye’de nükleer ekosistemini inşa ediyoruz” ifadelerini kullandı.

PUTİN’DEN MESAJ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Forum’a gönderdiği mesajda, nükleer enerjinin güvenilir enerji kaynakları arasında önemli bir rol oynadığını kaydetti. Putin mesajında şu ifadeleri kullandı: “Rusya nükleer altyapıların inşaasında dünyaca kabul gören öncü bir ülkedir. Forum diğer ülkelerle ortak yaklaşım ve projelerin geliştirilmesi, barışçıl atomun kullanılması konusunda çok güzel bir vesile olacaktır.”

Haberin Devamı

4 BİN 500 KATILIMCI

75 ülkeden 4 bin 500 kişinin katılımıyla gerçekleşen Uluslararası Atomexpo 2024 Forumu’nun açılışında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi, Forum’un nükleer olayların küresel takviminde önemli bir dönüm noktası haline geldiğini belirterek, “Rosatom, teknoloji geliştirme bağlamında sadece Rusya Federasyonu’nda değil, uluslararası arenada da önemli bir rol oynuyor. Rosatom’un Türkiye, Mısır ve Bangladeş’te geliştirmekte olduğu birçok projenin sahalarını bizzat ziyaret ettim. Bunlar uluslararası düzeyde büyük başarılardır” dedi. Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev ise, “Forumumuz, yeşil üretimin önemli ve ayrılmaz bir parçası olan nükleer enerjiye yönelik giderek artan ilgiyi yansıtmaktadır. Ve bu, tarihimizdeki tamamen karbonsuz ilk Atomexpo Forumu. Yani, burada kullanılan tüm elektrik yeşil üretimden elde ediliyor. Bu yaklaşımın tüm büyük etkinlikler için iyi bir gelenek haline gelmesini umuyoruz” şeklinde konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!