Romanya'da 15 bin Türk işadamı var

Güncelleme Tarihi:

Romanyada 15 bin Türk işadamı var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ‘‘Karadeniz'i barış denizi haline getirmeye kararlıyız’’ dedi. Demirel, Türkiye'ye resmi ziyaret yapan Romanya Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu'nun onuruna verilen yemekte yaptığı konuşmada, Romanya'da 15 bin Türk işadamı ile 5 binden fazla kayıtlı Türk şirketinin olduğunu söyledi. Constantinescu da, Türk işadamlarının Romen ekonomisinin geleceğine inandıklarını vurgulayarak ‘‘Romanya'daki enflasyon oranı ve IMF ile ilişkilerimizin Türk yatırımcılar için bir ölçüt olmadığı anlaşıldı’’ diye konuştu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) dün İstanbul'da Emil Constantinescu onuruna bir yemek verdi. Demirel ve konuk Cumhurbaşkanı iki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdikleri toplantıya işadamları ve bürokratlardan oluan 25 kişilik konuk heyet, Türk işadamları ve Galatasaray'ın ünlü Romen oyuncusu Georgie Hagi de katıldı.

DÜNYADA 4'ÜNCÜ ORTAK

Cumhurbaşkanı Demirel, Türkiye-Romanya ekonomik ilişkilerini şöyle değerlendirdi:

‘‘Ekonomik açıdan Türkiye, Romanya'nın Balkanlar'daki 1'nci, dünyadaki de 4'ncü ortağıdır. Türkiye, Romanya'da yabancı sermaye açısından 1'nci, yatırımcı açısından da 3'ncü sıradadır. Geçtiğimiz yıl iki ülke ticaret hacmi 813 milyon dolara, Romanya'daki Türk yatırımları ise 1.2 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakamlar iki ülke arasındaki ticaretin 6 yılda 2 katına çıktığını göstermektedir.’’

Demirel, iki ülke işadamlarına seslenerek, ‘‘İlişkilerimizi ileriye götürmek sizlere, bürokratik engelleri otadan kaldırmak da bizim görevimiz’’ dedi.

Romanya'da 15 bin Türk işadamı ve 5 bin 231 kayıtlı Türk firmasının faaliyet gösterdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Demirel, Romen yatırımcıların Türkiye'deki faaliyetlerini ve 3'ncü ülkelere yönelik ortaklıklarını artırmalarını istedi. Demirel, iki ülkenin müteahhit, turizm ve KOBİ'lerin ortaklığı alanında işbirliğini geliştirmelerini istedi.

Constantinescu da, iki ülke ortaklık potansiyelinin yeteri kadar değerlendirilemediğini vurgulayarak, ‘‘Anlaşmazlıkların yaşandığı bölgemizde ikili işbirliği bölgemizdeki kalıcı barışı da geliştirecektir’’ dedi. Romanya'nın yeniden yapılanma sürecindeki yaşadığı sıkıntıların, yabancı yatırımcılar açısından bir engel taşımadığını belirten Constantinescu şöyle devam etti:

‘‘Son yılların tecrübesi, bize Türk işadamlarının Romen ekonomisinin geleceğine inandıklarını gösterdi. Romanya'daki enflasyon oranı ve İMF ile ilişkilerimizin Türk yatırımcılar için bir ölçüt olmadığı anlaşıldı.’’

İki ülke ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini belirten Konuk Cumhurbaşkanı, Romanya'daki Türk yatırımcılarını da överek, ‘‘Türk şirketleri ‘küçük işler' yapmanın ötesinde petrol sanayisi, inşaat, alt yapı ve enerji sektörü gibi stratejik yatırımlara da yönelmiştir’’ dedi.

İşadamlarıyla görüştü

ROMANYA Cumhurbaşkanı Emil Constantinescu, DEİK Türk-Romen İş Konseyi tarafından verilen öğle yemeğinden sonraa Türk işadamlarıyla görüştü.

İlk olarak Türk-Romen İş Konseyi Başkanı Kamuran Çörtük ile görüşen Romanya Cumnhurbaşkanı, daha sonra işadamları, Faruk Süren, Hüsnü Özyeğin ve Bülent Eczacıbaşı’nı kabul etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!